Zdroj

Príznaky stresu, ktoré trvajú dlho alebo sú veľmi intenzívne, môžu mať vplyv na naše zdravie a stav celého tela. Život v neustálom nervovom napätí spôsobuje vážne ochorenia, ktoré sa niekedy zhoršujú až po prekonaní stresovej situácie. Srdcový infarkt, ateroskleróza, cukrovka, obezita, alopécia – to sú niektoré z nežiaducich príznakov dlhodobého stresu.

Príznak chronického stresu: bolesti hlavy

Bolesti hlavy sú výsledkom nadmerného a dlhotrvajúceho napätia, svalovej kontrakcie vyvolanej adrenalínom a stimuláciou nervového systému. Pulzujúca bolesť sa objavuje už v stresovej situácii  kde pomaly rastie a pokrýva celú hlavu.

Pacienti majú pocit, akoby im na hlavu nasadili sťahovaciu obruč. To môže byť sprevádzané stuhnutým krkom, fotofóbiou alebo citlivosťou na hluk. Bolesť z napätia nie je zvyčajne príliš silná. Trvá niekoľko minút a opakuje sa niekoľkokrát denne alebo trvá niekoľko týždňov. Potom máme dojem, že nás bolí pokožka hlavy. Chronické bolesti trvajú mesiace a roky.

Príznak chronického stresu: choroby srdca a obehového systému

Pod vplyvom kortizolu a adrenalínu sa zvyšuje tón sympatických a parasympatických vlákien, čo ovplyvňuje prácu srdca a periférnych ciev. Stimulácia vlákien sympatiku zrýchľuje srdcový rytmus až 3-krát, zatiaľ čo parasympatikové ho spomaľujú. To vedie k búšeniu srdca, arytmiám ba dokonca k zástave srdca. Stresové hormóny sú tiež zodpovedné za zvýšenie hladiny zápalového markera, t. j. C-reaktívneho proteínu (CRP), ktorý podporuje kardiovaskulárne ochorenia, od tvorby aterosklerotických plátov po infarkt. Vysoká hladina kortizolu, adrenalínu a aldosterónu podporuje vysoký krvný tlak, ktorý môže viesť k infarktu a mŕtvici.

Príznak chronického stresu: zažívacie ťažkosti

V dôsledku emočného napätia je autonómny nervový systém narušený. Posiela príkazy, ktoré narúšajú fungovanie tráviaceho systému, aj keď je správne zostavený a vykonáva svoju funkciu správne, t. j. trávenie a vstrebávanie prebiehajú normálne. Grganie a boľavé bolesti v rôznych častiach brucha, plynatosť, pocit plnosti, hnačky alebo zápcha môžu byť príznakmi syndrómu dráždivého čreva (narušenie stolice). Pálenie záhy ( kyslá refluxná choroba ) je často výsledkom abnormálnych kontrakcií svalov v pažeráku alebo žalúdku.

Príznak chronického stresu: mykóza intímnych častí

Vývoj mykózy je podporený znížením imunity tela a zároveň nadbytkom androgénnych hormónov. To vedie k narušeniu prirodzenej bakteriálnej flóry slizníc ženských orgánov a množeniu patogénnych baktérií.

Príznak chronického stresu: vypadávanie vlasov

Nadbytok androgénnych hormónov často spôsobuje vypadávanie vlasov u žien. Silný stres môže prispieť k vypadávaniu vlasov cez noc.

Príznak chronického stresu: cukrovka

Poruchy činnosti neurónov regulujúcich telesnú hmotnosť a vysoké hladiny adrenalínu, kortizolu a rastového hormónu zodpovedného za zvýšenie hladín glukózy v krvi a zhoršenie jeho používania bunkami tela podporujú rozvoj inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu.

Príznak chronického stresu: napätie v krku

Pocit dusenia, ťažkosti s prehĺtaním, pocit hrčky v krku sa vyskytujú nielen v období stresu, ale aj vtedy, keď sú príčiny nervozity dávno preč. Sú výsledkom svalového napätia v krku a hrtane.