Láska k sebe samému sa často opisuje ako život vo vlastnom potešení, arogancia alebo sebectvo. Nie je to pravda: tento pocit má mnoho významov a je takmer najdôležitejšou vecou v živote.

ČO TO JE

Všetci sme počuli, aké dôležité je mať rád sám seba, ale čo to v skutočnosti znamená? Je to viac než len nosenie módnych šiat a používanie drahej kozmetiky. Je to široký pojem, ktorý v sebe spája mnoho významov, materiálnych aj duchovných. Na svete je veľa upravených a krásne oblečených ľudí, ktorí nemajú ani poňatia o tom, čo znamená skutočná sebaláska. Nie je v nej žiadne sebectvo – iba láskavosť k druhým, pretože ten, kto miluje seba, neprenáša svoje problémy na druhých.

Vnímanie takejto lásky sa ukladá v detstve a najčastejšie sa formuje nevedome: internalizujeme si ju pozorovaním tých, ktorí nás vychovávajú.

Žiaľ, mnohí ľudia zúfalo bojujú za úspech, uznanie a šťastie, ale neuvedomujú si, že všetko sa začína láskou k sebe samému. Nemôžeme niekoho skutočne milovať, kým sa nenaučíme bezpodmienečne milovať sami seba. Je to jednoduché: nemôžete dať niekomu inému to, čo sami nemáte.

KOMPONENTY

Tento druh lásky sa skladá zo štyroch aspektov: sebauvedomenia, sebaúcty, sebaúcty a starostlivosti o seba. Ak vypadne čo i len jeden z nich, znamená to, že sa nemáme veľmi radi. Pozrime sa na každý z nich podrobnejšie.

1. Sebauvedomenie

Ide o schopnosť ovládať svoju psychiku: rozpoznať, ako myšlienky ovplyvňujú emócie a tie zasa ovplyvňujú činy. Dokážete identifikovať, ktoré myšlienky vo vás vyvolávajú hnev a nútia vás konať impulzívne? Odkiaľ pochádzajú a čo ich vysvetľuje? Prečo ste konali tak a nie inak? To isté platí aj pre radostné pocity. Prečo sa bavíte? To znamená pozrieť sa na seba zvonka, aby ste pochopili svoj stav.

Sebauvedomenie je kľúčom k emocionálnej inteligencii

Identifikácia príčiny hnevu neznamená, že sa môžete prestať hnevať, ale môže vám pomôcť reagovať inteligentnejšie alebo vôbec nereagovať. Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou majú rovnaké emócie ako všetci ostatní, ale vedia ich zvládať. To zahŕňa vyhýbanie sa situáciám, ktoré vyvolávajú nežiaduce pocity a reakcie. Keď nie je možné konflikt uhladiť alebo sa mu úplne vyhnúť, sebauvedomenie umožňuje presmerovať negatívnu energiu konštruktívnym smerom. Jedným zo spôsobov, ako rozvíjať túto vlastnosť, je viesť si denník myšlienok, emócií a činov.

2. Sebaúcta

Keďže vo svete sa neustále vyskytuje nešťastie, nevedomky sa zameriavame na zlé správy a všetku negativitu prenášame na seba bez toho, aby sme chceli. Narodili sme sa s neobmedzeným potenciálom, ktorý pretrvá celý život. Každý ho má, len niektorí ľudia ho využívajú a iní si ho nevšímajú. Sebahodnotenie – náš postoj k sebe samému, a veľmi často nie najlepší. Príčinou sú zlé skúsenosti z minulosti, ktoré sme prežili, ale nedokázali sme sa ich zbaviť.

Primeraná sebaúcta spočíva v schopnosti vidieť svoje najlepšie stránky (veď v každom človeku je niečo dobré).

Ak sa snažíte obnoviť svoju sebaúctu, vyhraďte si hodinu na to, aby ste si spomenuli na všetky prípady, keď sa vám niečo podarilo, a na ľudí, ktorí vám za to poďakovali. Čo ak si myslíte, že ste bezcenní len preto, že nepoznáte svoju hodnotu? Sebaúcta nemá žiadne kritériá: nemusíte nič dosiahnuť, aby ste si seba vážili. Ste to vy. Vaše cnosti, talenty, dobré skutky sú dôkazom vašej hodnoty.

3. Sebaúcta

Vysoká sebaúcta je uvedomenie si vlastnej hodnoty bez ohľadu na úspechy a vynikajúce vlastnosti, ale sebaúcta je s nimi spojená. Uvedené cvičenie zvyšuje sebaúctu, ale pôsobí aj na budovanie sebaúcty. Keď sa zvýši prvá z nich, bude nasledovať druhá.

Sebaúcta závisí od troch faktorov:

  • ako veľmi sme boli milovaní v detstve,
  • čo dosiahli naši rovesníci,
    a čo sme dosiahli v porovnaní s našimi rodičmi.

Patrí sem aj to, že sme sami so sebou vyrovnaní a sme spokojní s tým, kto sme, kde sme a čo vlastníme. Ak si chcete vážiť sami seba, zlepšite si sebaúctu. Každý deň si pripomínajte, že sa nemusíte nikomu zodpovedať za to, ako žijete svoj život.

4. Starostlivosť o seba

Tento aspekt súvisí viac s telom, hoci nie je jediný. Starostlivosť o seba zahŕňa všetko, čo robíme pre svoje zdravie: kúpanie, vyváženú stravu, dostatok vody, odpočinok a rozmaznávanie. Má aj iné podoby: hudba, ktorú počúvame, filmy a programy, ktoré sledujeme, ľudia, s ktorými komunikujeme.

Starostlivosť o seba je celkom jednoduchá. Začnite tu a postupne sa naučíte mať sa radi.
Pýtajte sa sami seba tak často, ako je to len možné: “Čo by robil niekto, kto sa má rád?” Túto otázku si položte vždy, keď máte urobiť nejaké jednoduché alebo zložité rozhodnutie. Toto jednoduché cvičenie má jednu radu a jedno upozornenie.

Nápoveda: dôverujte svojim inštinktom, vaše ego vie, čo potrebuje.

Varovanie: Možno sa vám nebude páčiť, čo vám vaše inštinkty hovoria, a to je v poriadku. Ale napriek tomu pokračujte. Veľa šťastia!

ČO JE V SÚČTE

Cesta k tejto láske vedie cez konfrontáciu s vnútornými “démonmi”. Nie je to ľahké: nie každý sa odváži viesť úprimný rozhovor sám so sebou. Závislosť od druhých a zvykov nás núti robiť kompromisy – vymeniť bezpodmienečný cit za krátkodobé pôžitky. Preto je také ťažké milovať samých seba: musíme sa zbaviť konkrétnych sklonov a dokonca aj ľudí.