Je to tak jednoduché a každodenné pojatie. Avšak, o to menej sa o ňom hovorí. Rada by som opísala túto tému s radosťou, pretože len čo som sa jej chopila, cítila som ľahkosť a úsmev na svojej tvári.

Chcem, aby ste pri čítaní tohto posolstva sa usmievali a pochopili, že “všetko je vo vašich rukách”.

RADOSŤ – ČO TO JE?

Najskôr sa pozrime, čo to radosť vlastne je. Je to emócia. Nálada. Je to schopnosť cítiť pozitívne emócie z toho, čo robíte, z toho, čo očakávate, z toho, čo snívate. Takýto zoznam by som mohla pokračovať dlho. Radosť vzniká v momente, keď pozitívne vnímate situáciu. Pravdepodobne si mnohí prajú udržiavať tento stav a tešiť sa z každej minúty – a to už má názov “šťastie”.

Môže každý byť šťastný a radostný? Z môjho pohľadu, radosť vedie k tomu, že človek je šťastný.

Človek sa raduje vtedy, keď dostane to, čo chce. Môže to byť materiálne alebo nie celkom. Napríklad, kúpa auta, alebo narodenie dieťaťa, alebo cestovanie do krajiny, ktorú už dlho chceli navštíviť.

Aby ste boli šťastní, musíte chcieť, musíte mať tú túžbu.

A niekto môže povedať – to je také jednoduché – vzal si to a chcel – a nesúhlasiť.

Problém je však v tom, že často sa stáva, že človek si myslí, že chce niečo, ale v skutočnosti to nie je on, kto chce, ale jeho okolie. A ukáže sa, že plní túžby niekoho iného, nie svoje vlastné. A je prekvapený, prečo nedostáva uspokojenie z toho, čo chcel. Napríklad, existuje rodina a každý v rodine chce auto a muž je nútený kúpiť auto, pretože manželka sa každý deň sťažuje, že “nestíha nič … ak by som mala auto …”. Deti počúvajú, o čom hovorí mama, aj ony naliehajú. A zdá sa, že aj on chce … Kúpi … Ale šťastie nie je tam. Pretože on sám musí riešiť všetky problémy súvisiace s nákupom, a pre prácu mu stačí služobné auto – už sa cítil dobre. A zdá sa, že rodinné želanie je splnené – ale radosti nie sú. Takýchto príkladov je veľa okolo nás. A tieto príklady sa týkajú vzťahov, ktoré ľudia podnecujú, práce atď.

ČO ROBIŤ?

Musíte mať túžby a čím viac, tým lepšie. Tieto túžby by sa mali týkať všetkých oblastí života:

  • osobný
  • rodinný
  • pracovný
  • spoločenský smer

Taktiež, snívať je potrebné nie z pozície “treba”, ale z pozície “chcem”. Nikto ma nenútil, ja to robím pretože to chcem. Avšak tu môže vás chytiť pasca. Môžete chcieť niečo, čo nie je úplne ekologické. Preto vždy snívajte z pozície “kde chcem byť o 5 rokov” a potom túžba urobiť niečo nie veľmi dobré zmizne. Čo mám na mysli. Napríklad: Potrebujem peniaze. Oh, môžem niekoho alebo niečo okradnúť, ale premyslite, či ste pripravení stráviť nasledujúce niekoľko rokov vo väzení, ako na to zareaguje vaša rodina, ktorú veľmi milujete. To je možno príliš prehnatý príklad, ale zrozumiteľný.

Takže ak chcete mať dobrú rodinu, už dnes môžete začať cvičiť, spoznávať nových ľudí, dobre zarábať a podobne.

Radosť vzniká vtedy, keď máte veľa túžob a každý deň sa pohybujete k nim.

Okrem toho, musia byť prídechy výsledkov, ktoré budú pre vás svetelnými signálmi, že sa pohybujete správnym smerom.

Keď plánujem cestu so svojou rodinou dopredu (a ja to robím minimálne pol roka vopred), smejem sa a teším sa každý deň. Pretože už viem presne, kam ideme, aký to bude oddych (aktívny alebo lenivý :)). Viem, ktoré výlety chceme navštíviť, aké detské parky a zábavy máme, do ktorých reštaurácií pôjdeme. Neustále hľadám v internete nejaké zaujímavé miesta na návštevu. Idem do práce v krásnej nálade, pretože viem, že dnes zarobím ďalší kúsok peňazí na návštevu tejto alebo onej cesty.

To znamená, že keď máte túžbu, máte náladu a cieľavedomosť a okrem toho, že bude samotná cesta, už sa každý deň tešíte v predchádzajúcom pocite. To je šťastie.

TAKTICKÉ KROKY

Je dôležité, aby vaše túžby zodpovedali vašim hodnotám a aby ste ich nedotknuli. To sa týka toho, ako/bako budete dosahovať svoje ciele. A to už je plánovanie. Čím viac a lepšie budete pracovať na svojom pláne, tým jednoduchšie a zaujímavejšie bude jeho realizácia.

Šťastie spočíva v tvorbe snov a schopnosti krok za krokom sa k nim približovať, pričom si každú chvíľu užívate – radovať sa.

Niekedy ľudia začínajú snívať a zisťujú, že na ceste k plneniu svojich túžob je veľa prekážok. Preto sa vzdávajú svojich túžob. Je však dôležité, že čím väčšie sú vaše túžby, tým silnejšie sú vaše prekážky. To však nie je dôvod, aby ste sa zastavili! To je motivácia pre vaše konanie. Niektorí ľudia mylne veria, že to je “znak”, že niečo nemajú robiť. To nie je pravda. Konajte!

Môžete sa tešiť aj bez túžieb – môžete povedať. Ale potom to je situatívne, inými slovami 50/50. Buď to bude, alebo nie.

A niekto by mohol namietnuť: plánovanie je nudné a smutné. Ale ja vám odpoviem na 100 percent, že vždy žijete podľa plánu: buď vás niekto naplánuje, alebo si to naplánujete sami. Preto je lepšie, ak si plánujete sami a tým aj sa tešíte.

A ČO KEBY…?

Ešte sa môže vyskytnúť otázka, ako sa tešiť, keď sa niečo nestalo príliš radostné, bolestivé, nešťastie.

Hneď poviem, že človek nie je schopný vždy sa tešiť – to nie je možné. A ak čas od času upadáte do smútku – je to normálne. Ak sa niečo zlé stane človeku, samozrejme, je čas na smútok a zármutok. Avšak je dôležité pochopiť, že tento čas by mal byť obmedzený, inak sa človek dostane do beznádeje a to sa premení na depresiu, apatiu alebo iný nepriaznivý stav.

Mimochodom, príčinou vyššie uvedených stavov je práve nedostatok túžby. A navyše, človeku je v tomto čase ťažké “vziať sa do rúk” a začať snívať. Preto, ak sa vám stane, že okolo vás je taký človek, pomôžte mu vytvoriť túžbu a určite uvidíte, ako sa jeho nálada mení / zlepšuje. A aj vy sa stanete ešte šťastnejšími a radostnejšími. Pretože my, ľudia, získavame uspokojenie z toho, že robíme druhých šťastnými. Spomeňte si, keď napríklad kupujete darček pre milovanú osobu. V tom čase je s vami prítomná dokonca určitá eufória. A niekedy sa stáva, že ten, kto dáva, sa viac teší ako ten, kto dostáva ten darček. Takto prebieha proces tvorby emocionálnych stavov.

TAK TEDA, POĎME ZHRNÚŤ:

Prečo nie je radosť:

  • Stalo sa niečo zlé a človek nedokáže uvoľniť svoju bolesť
  • Nie sú žiadne túžby
  • Sú túžby, ale nie sú vaše
  • Sú túžby, ale neuskutočňujú sa

Čo robiť, aby ste pocítili radosť a teda aj šťastie:

  • Prežiť zlé a uzavrieť ho
  • Začať konať
  • Vytvoriť zoznam túžob
  • Túžby by mali byť veľa
  • Túžby by mali byť zamerané na všetky oblasti života
  • Prekonať prekážky a inšpirovať sa
  • Robte ostatných ľudí šťastnými
  • Pretože šťastie je prekonávanie prekážok na ceste k vašim cieľom. A radosť je pocit, ktorý cítite každý deň, každú chvíľu.

A ešte radosť je východisko z pohodlnej zóny, je to vývoj, to je ŽIVOT!

Keď sa tešíte, vytvárate nové momenty, zaujímavé spomienky. Pretože naša pamäť veľmi dobre fixuje práve emocionálne spomienky.

Naplňujte svoj život iba pozitívom, úsmevom a všetko ostatné sa vyvinie!