Víkendy sú našou príležitosťou oddýchnuť si od práce. Keď sme však vyčerpaní, často zabúdame, čo je skutočný odpočinok. Emocionálne vyhorenie predstavuje vážne nebezpečenstvo a tento stav nezmizne s koncom pracovného týždňa. Ak je zamestnanec v kancelárii neustále unavený, podráždený a apatický, zostáva rovnaký aj doma. Prečo sa to stáva a ako sa z tohto stavu dostať?

PROBLÉM

Podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb nemusí byť emocionálne vyhorenie nevyhnutne dôsledkom chronického prepracovania. Tento stav môže vzniknúť aj v dôsledku príliš jednoduchej a nudnej práce.

Vyhorenie je chronický stres, ktorý spôsobuje pocit vnútorného vyčerpania, odcudzenia a dokonca cynický postoj k práci.

V tomto stave často zabúdame, že relaxácia by mala prinášať radosť. Mnohí ľudia sa cez víkend oddávajú nezdravým návykom a v pondelok sa cítia vyčerpaní.

ZNAČKY

1. Žijete len pre víkend

Jedna vec je tešiť sa na víkend, ale úplne iná vec je, keď sa víkend stane jedinou radosťou, pre ktorú žijete. To môže byť znakom skrytého emocionálneho vyhorenia. “Neznášam pondelky”, “Vďakabohu, že je piatok” – väčšina z nás tieto vety vyslovuje bez rozmýšľania, ale v podstate tým hovoríme: “Neznášam 80 % svojho života”.

“Ak si rozdelíme týždeň na dve časti a myslíme si, že pracovné dni sú vždy “zlé” a víkendy sú vždy “dobré”, problém ešte zhoršujeme. Celý víkend sa desíme myšlienky, že v pondelok budeme musieť ísť opäť do práce, neustále nariekame a sťažujeme sa,” vysvetľuje klinický psychológ Ryan Howes.

2. Neustále myslíte na prácu a sťažujete sa na ňu

Myslíme si, že sťažovanie sa na hrozných kolegov a šéfov je spôsob, ako upustiť paru a zbaviť sa stresu, ale z dlhodobého hľadiska nám neustále premýšľanie o problémoch v práci len zhoršuje náladu.

“Ak sa nedokážete zbaviť “vriete” a hovoríte o tom stále dokola, “nevypúšťate paru”, ale špiníte sa v neplodnom premýšľaní. Nedokážete sa zbaviť urazenosti a nemôžete sa zbaviť stresu,” vysvetľuje odborník.

3. Žijete stále “na automatiku”

V stave emocionálneho vyhorenia často prestávame vnímať čokoľvek iné ako prácu, takže aj cez víkend je pre nás ťažké prepnúť na niečo iné.

“Často sa stretávam s klientmi, ktorí sú takí preťažení rôznymi povinnosťami a plánmi, že trávia víkendy “na automatiku” a nedávajú si šancu na úplné zotavenie. Snažia sa len odpútať pozornosť od všetkého a uniknúť od reality bezmyšlienkovitým sledovaním telenoviel alebo chodením do reštaurácií,” hovorí koučka Melody Wilding.

4. Vy neovládate svoju techniku, ona ovláda vás

S telefónom, ktorý máte neustále po ruke, máte nezriedka pocit, že každú chvíľu očakávate telefonát od šéfa, aj keď je technicky po pracovnej dobe. Možno sa pristihnete pri tom, že nepretržite kontrolujete e-maily a oznámenia súvisiace s prácou.

“Zvyčajne potreba byť neustále k dispozícii vychádza zo strachu. Takto vzniká stres. Bojíme sa, že niečo zmeškáme. Bojíme sa, že zaostaneme za ostatnými. Bojíme sa, že sa vrátime do práce nedostatočne pripravení,” uvádza Ryan Howes.

TIPY

1. Vytvorte si víkendovú atmosféru počas pracovných dní

“Povedzme, že zvyčajne trávite víkendy v spoločnosti s priateľmi, relaxujete, zažívate malé dobrodružstvo. To je skvelé. Zamyslite sa nad tým, či to môžete robiť aj počas pracovných dní,” radí odborník.

Môžete napríklad raňajkovať v kaviarni s priateľom (nie s kolegom) alebo ísť do kníhkupectva počas obedňajšej prestávky.

“Ak vám práca vyčerpáva vitalitu, potrebujete jedlo pre dušu. Skúste sa obklopiť ľuďmi so zmyslom pre humor, vyskúšajte niečo nové, aby ste oživili svoju vyhasnutú zvedavosť,” odporúča rodinná terapeutka Adriana Alejandre.

“Ak je príčinou vyhorenia to, že sa vám práca zdá príliš jednoduchá a nudná, môžete si nájsť iný spôsob sebarealizácie. Víkendy sú skvelou príležitosťou na hľadanie vedľajšej práce na čiastočný úväzok alebo na rozbehnutie kreatívneho projektu. Kľúčom k úspechu je uistiť sa, že máte pocit, že robíte niečo zaujímavé,” hovorí Melody Wilding.

2. Uvedomte si svoju skutočnú situáciu a zmeňte svoje myslenie

Ak chcete presmerovať svoju energiu z márneho sťažovania sa na produktívnejšie snahy, položte si otázku: “Čo s tým môžem urobiť?” “Sťažovanie by nemalo byť samoúčelné, ale prvým krokom k nájdeniu riešenia problému,” zdôrazňuje psychologička.

Radí, aby ste si pred víkendom zvykli klásť si “kontrolné otázky” týkajúce sa uplynulého pracovného týždňa, ako napr:

  • “Čo sa mi podarilo urobiť tento týždeň?”
  • “Aký pokrok som urobil?”
  • “Čo sa dalo urobiť lepšie?”
  • “Aké ponaučenia do budúcnosti sa oplatí získať?”

Odpovedaním na tieto otázky pre seba “uzavriete” tento pracovný týždeň a budete si môcť užiť dovolenku bez toho, aby ste sa rozptyľovali zbytočnými pochybnosťami a úvahami.

3. Konajte vedome a cieľavedome

“Ak sa chystáte celý večer pozerať televízne seriály, je to v poriadku – ale len vtedy, ak to robíte vedome a s vedomím, čo z toho chcete mať. Musí to byť vaše vlastné rozhodnutie. Ale ak si len pomyslíte: ‘Chcem od všetkého vypnúť, ľahnúť si do svojej jaskyne a zabudnúť na zvyšok sveta’, nie je to najzdravší postoj,” vysvetľuje kouč.

4. Stanovte si jasné hranice

Dajte svojmu šéfovi a kolegom vedieť, v akých hodinách ste k dispozícii. Ak máte pocit, že musíte byť neustále na telefóne (“Čo ak ma budú súrne potrebovať?”), zvážte, že takýto spôsob myslenia vás ďalej uväzňuje v bludnom kruhu vyhorenia.

“Je pravdepodobné, že vaši kolegovia a nadriadení si zvykli počítať s vami aj počas mimopracovného času. Ak vždy odpoviete na niektorý z ich telefonátov a správ, dávate im tým najavo, že vás môžu obťažovať aj počas dovolenky. Je dôležité pokúsiť sa prekonať úzkosť, ktorá vás k tomu núti,” hovorí Adriana Alejandre.

Aj keď naozaj musíte byť neustále na telefóne, môžete sa rozhodnúť, koľko hodín ste ochotní venovať práci cez víkend.

“Buďte v kontakte, ale stanovte si určité hranice. Porozprávajte sa so svojimi šéfmi a kolegami a jasne si stanovte svoj pracovný čas, časy, kedy ste k dispozícii a kedy nie, a časy, kedy možno očakávať, že budete reagovať na hovory, e-maily alebo správy,” odporúča Melody Wilding.

ZÁVER

Mnohé z faktorov, ktoré vyvolávajú vyhorenie (napr. šéfovia, ktorí od nás vyžadujú príliš veľa, stanovenie nereálnych termínov), nemôžeme ovplyvniť. To však neznamená, že nemôžeme nič zmeniť.

Niečo môžete urobiť hneď teraz – získať späť svoje víkendy. Ak sa však chcete naučiť, ako sa úplne zotaviť zo stresu v práci, budete musieť pracovať aj sami na sebe.