Ak vám každú nedeľu kazí ťaživé očakávanie nadchádzajúceho pracovného týždňa a uprostred pracovného dňa máte chuť vstať a odísť z kancelárie, kamkoľvek idete, môže to znamenať, že trpíte apatiou. Profesorka psychológie nám poradí, ako ju rozpoznať a nepriviesť sa k úplnému vyhoreniu.

Dobrá správa: zdrvujúci pocit strachu pred ďalším neznesiteľne dlhým pracovným dňom, ktorý zvykneme nazývať “vyhorenie”, bol konečne zaradený na zoznam medzinárodnej klasifikácie chorôb Svetovej zdravotníckej organizácie. Tento syndróm je oficiálne uznaný a má kód ICD-11. Znamená to, že sa uznáva aj skutočnosť, že človek mohol pracovať tak tvrdo – fyzicky, emocionálne, intelektuálne alebo dokonca duchovne -, že už nie je schopný pokračovať rovnakým spôsobom z dôvodu preťaženia.

SYMPTÓMY

Výskum ukazuje, že vyhorenie je predmetom záujmu približne od polovice 70. rokov 20. storočia, ale až donedávna pokusy označiť tento stav ako chorobu zlyhávali.

To sa teraz zmenilo a lekár môže vyhorenie identifikovať podľa troch príznakov:

  • Pocit prázdnoty a nedostatok energie,
  • narastajúci psychický odstup od práce alebo negatívny až cynický postoj k nej,
  • pokles profesionálnej efektivity – v právnej terminológii “nesprávne plnenie povinností”.

Všetky tieto prejavy sú podobné prejavom iných porúch správania, ako je depresia alebo úzkosť. Kľúčom k diagnostike vyhorenia je teda vzťah medzi príznakmi a prácou. Vzťah k práci však často silne ovplyvňuje aj celkový stav, takže na prvý pohľad môže byť hranica zmazaná.

Nedeľný syndróm

Ak pracujete od pondelka do piatku, môžete pociťovať úzkosť, pretože sa končí víkend a pred vami je nový pracovný týždeň.

Na strednej škole moje deti vymysleli názov pre “chorobu”, ktorá v nedeľu doobeda zachváti niektorých stredoškolákov a dospelých. Pocit strachu, skľúčenosti a úzkosti spojený s koncom víkendu a blížiacim sa začiatkom ďalšieho školského týždňa nazvali nedeľným syndrómom.

Zatiaľ čo niektorí ľudia si užívajú posledných pár hodín voľného času a dokonca sa tešia na pracovné dni, aby sa mohli vrátiť k svojej obľúbenej práci, iní si nedeľný večer nedokážu vychutnať kvôli zlej nálade spojenej s blížiacim sa pondelkom. Hoci nedeľný syndróm ešte nie je oficiálne stanovený, môže byť znakom blížiaceho sa alebo už prebiehajúceho vyhorenia.

VYHORENIE ALEBO APATIA?

Pred stáročiami bol do zoznamu siedmich smrteľných hriechov alebo “zlých myšlienok” pridaný ôsmy hriech, apatia. Niekedy mnísi dospeli do stavu, keď už nedokázali plniť svoje každodenné povinnosti. Na označenie tohto javu sa prvýkrát použil tento termín. Slová “lenivosť” a “pomalosť” opisujú správanie apatie, ale nepokrývajú celú škálu emocionálnych zážitkov.

V súčasnosti sa príznaky apatie podobajú vyhoreniu. Teologicky strata schopnosti radosti a útechy znamenala ľahostajnosť voči svetu a neschopnosť oceniť a uvedomiť si existenciálne otázky života.

Dnes sa apatia prejavuje zdrvujúcou ľahostajnosťou – k práci, k potrebám každodenného života alebo k akejkoľvek inej činnosti, ktorá si vyžaduje námahu

Namiesto toho blúdime po internete, rozprávame sa s virtuálnym asistentom alebo bezmyšlienkovite cvakáme diaľkovým ovládačom. Často to nazývame depresiou, hoci sa necítime smutní, ale len “vypnutí” z rutiny. Robenie jednoduchých úloh sa stáva neznesiteľne nudným.

Apatia sa môže objaviť aj v osobných vzťahoch, ak musíme vynaložiť príliš veľa úsilia na to, aby sme “boli naozaj spolu”. U niektorých ľudí to spôsobuje, že utekajú z “reálneho života” a číhajú tam, kde sa od nich nič neočakáva.

V tvorivosti sa apatia môže prejaviť ako “spisovateľský blok” – stav, keď nie ste schopní urobiť ani jeden ťah, nedokážete napísať ani jeden riadok alebo sa inak vyjadriť. V podnikaní je to náhle uvedomenie si, že veľká prijatá platba nestála za námahu, počúvanie rozprávania zákazníkov, stretnutia s výrobcami. Je to hodina za hodinou narastajúcej túžby zakričať: “Už to nevydržím!”.

CESTY K UZDRAVENIU

V prípade vyhorenia odborníci odporúčajú vyhľadať podporu u priateľov a rodiny alebo odborníka. K obnoveniu stratenej životnej rovnováhy môžu pomôcť aj praktiky mindfulness, ako sú meditácia, joga a tai chi. Pravidelné cvičenie je potrebné na udržanie normálneho fyzického a emocionálneho stavu a primeraný odpočinok (predovšetkým zdravý spánok) pomáha preskupiť a obnoviť vnútorné zdroje.

Keď pracovné povinnosti prevážia nad povinnosťou starať sa o svoj zdravotný stav, musíte obetovať oboje – a to v oveľa väčšej miere, ako si možno predstavujete

Rovnako ako pri liečbe depresie sa odporúča robiť všetko, čo tento proces zapojí. Ak ide o písanie, jednoducho ťukáme na klávesy. Ak je to zalievanie zeleninovej záhrady – pokračujte v zalievaní. A nezabúdajte na každodenné prechádzky a pravidelné cvičenie, aby ste sa udržali v kondícii a kontrolovali stav mysle.