Nerešpektovanie osobných hraníc iných ľudí, vyhýbanie sa zodpovednosti – takéto sklony v sebe často nevidíme a nedokážeme pochopiť, prečo nás okolie nemá rádo. Ak neustále zažívate problémy vo vzťahoch s ľuďmi, možno stojí za to sa na seba bližšie pozrieť. Tu sú niektoré toxické návyky, ktoré bránia harmonickým a konštruktívnym vzťahom.

ZVYKY

1. Nepripravenosť na úprimný dialóg

Máme tendenciu vyhýbať sa rozhovorom o skutočne dôležitých témach. V dôsledku toho zostáva veľa vážnych problémov nevyriešených. Ak nemôžeme utiecť z konverzácie, často sa snažíme vyvolať u partnera pochybnosti a podkopať jeho dôveru.

2. Vyhýbanie sa zodpovednosti

Je pre nás veľmi ťažké priznať si chyby a často zvaľujeme vinu na iných. Ak si neuvedomujeme, aké problémy si vytvárame vlastným správaním, bráni nám to rásť a rozvíjať sa.

3. Neschopnosť ospravedlniť sa

Prekrúcame fakty a snažíme sa, aby sme vyzerali ako obeť alebo len nevinní. A aj keď už nemôžeme popierať svoju vlastnú chybu alebo nesprávne správanie, radšej prerušíme vzťah s osobou, pokiaľ sa nemusíme ospravedlniť.

Ak sa nás niekto pokúsi volať na zodpovednosť za zlé správanie, začneme sa agresívne brániť, urazíme sa v reakcii na akúkoľvek kritiku (aj konštruktívnu).

4. Manipulatívne

Pokúšať sa manipulovať druhými pre svoj vlastný zisk je typické toxické správanie. Takíto ľudia klamú, prekrúcajú, zveličujú alebo zamlčujú fakty v snahe dosiahnuť požadovaný výsledok. Častým dôvodom je túžba vytvoriť si o sebe pozitívny názor ostatných.

Manipulácia môže zahŕňať aj urážky, zosmiešňovanie „boľavých miest druhej osoby“, odmietanie prejaviť podporu, pozornosť a starostlivosť, ako aj gaslighting – pokus prinútiť druhú osobu pochybovať o jej vnímaní reality a dokonca aj o vlastnej primeranosti.

5. Nerešpektovanie osobných hraníc iných ľudí

Ak nerešpektujeme hranice druhého človeka, pripravujeme ho o pocit bezpečia a podkopávame jeho dôveru v nás. Ignorovaním jeho potrieb a túžob postupne ničíme vzťah.

6. Nespoľahlivosť

Nikto nie je dokonalý a každý je niekedy voliteľný. Ale ak pravidelne porušujete svoje sľuby, ľudia okolo vás budú pravdepodobne veľmi nešťastní.

Výskum ukazuje, že hoci sa muži a ženy v priemere nelíšia, pokiaľ ide o spoľahlivosť a zodpovednosť, máme tendenciu viac odsudzovať ženy za to, že sú nezáväzné.

ČO ROBIŤ

Nájdením sily na zmenu môžete výrazne zlepšiť vzťahy s ostatnými – najmä s tými, ktorí sú vám najbližší. Tu je niekoľko dôležitých krokov, ako sa zbaviť toxických sklonov.

1. Starajte sa o svoje duševné zdravie a pohodu

Ak zistíte, že neproduktívne vzorce správania narúšajú vašu duševnú rovnováhu a vzťahy s blízkymi, vyskúšajte praktiky všímavosti, ako sú dychové cvičenia a meditácia. Môžu vám pomôcť lepšie pochopiť vaše vlastné myšlienky a pocity, ktoré spúšťajú toxické správanie. Ak to nemôžete urobiť sami, môžete sa obrátiť na psychológa.

2. Buďte pripravení úprimne sa ospravedlniť

Ak si uvedomíte, že ste konali nespravodlivo, je najlepšie okamžite požiadať o odpustenie. Je dôležité ukázať, že ste ochotní prevziať zodpovednosť za svoje chyby a prijať konštruktívnu kritiku. Ospravedlnenia pomáhajú okamžite znížiť napätie vo vzťahu a tiež demonštrujú ochotu pracovať na sebe a svojich nedostatkoch.

3. Rešpektujte osobné hranice

Ak si uvedomíte, že často narúšate hranice iných ľudí, skúste sa vžiť do miesta týchto ľudí – ako by ste sa cítili, keby sa k vám niekto správal tak bez úcty a neúctivo, ignorujúc všetky vaše požiadavky?

4. Nevyhýbajte sa zodpovednosti

Áno, priznať si chyby môže byť ťažké a nepríjemné, ale je to mimoriadne dôležitá zručnosť. Všetci občas robíme chyby a v snahe presunúť zodpovednosť na druhých vyzeráme v očiach druhých oveľa horšie, ako keby sme si úprimne priznali svoju úlohu v tom, čo sa stalo.

Aby sme sa skutočne zmenili k lepšiemu, je veľmi dôležité naučiť sa niesť zodpovednosť za svoje správanie a dopad, ktorý má na nás a naše okolie.