Na TikToku už hashtag #5amclub nazbieral milióny zobrazení. Poďme zistiť, v čom spočíva tajomstvo tohto nového trendu.

Čoraz viac blogerov na sociálnych sieťach propaguje skoré vstávanie a komplikované ranné rituály. Zdá sa, že vstávanie o piatej ráno dáva ľuďom čas doslova na všetko: ísť si zabehať, zacvičiť jogu, vyvenčiť psa, pripraviť si super zdravé smoothie a urobiť milión drobných úloh v práci.

Značky #5amclub a #morningroutine získavajú na TikToku čoraz viac zobrazení. Populárne sa stali aj videoblogy, v ktorých sa ľudia delia o svoju rutinu od 5:00 do 9:00 – pred nástupom do práce od 9:00 do 5:00.

A samozrejme, je nepravdepodobné, že by skoré vstávanie bolo trendom, keby nebolo knihy odborníka na líderstvo Robina Sharmu Od Oprah Winfrey po Tima Cooka z Apple, v ktorej opisuje, ako úspešní ľudia vstávajú skoro ráno a aký to má efekt.

JE DOBRÉ VSTÁVAŤ SKORO?

Sebarozvoj a čas pre seba sú skvelé, ale nie je ľahké vyhradiť si čas navyše, najmä pre tých, ktorí pracujú veľa nadčasov alebo vychovávajú malé deti. A preto ak máte pocit, že si dostatočne neodpočiniete, ak máte pocit, že sa vám nedostáva dostatok spánku, určite by ste nemali vstúpiť do klubu 5 hodín ráno.

Michael Leiter, spoluautor knihy Problém vyhorenia, upozorňuje, že hodiny ukradnuté zo spánku v prospech vašich koníčkov z vás možno urobia všestrannejšieho a intelektuálnejšieho človeka, ale určite budú mať negatívny vplyv na vaše zdravie – fyzické aj duševné.

Nesmieme zabúdať, že dospelí potrebujú 7 až 8 hodín spánku, aby sa plne zotavili. Inými slovami, nemá zmysel do seba liať litre kávy o piatej ráno, aby ste dočítali knihu, ktorú ste dlho odkladali, a potom sa tváriť, že ste najproduktívnejšia osoba v kancelárii, keď ste išli spať o dvanástej.

Dlho vám to v tomto režime nebude stačiť – čoskoro vás všetko začne iritovať a budete unavení aj z malých úloh. Spánková deprivácia má, žiaľ, vlastnosť kumulácie.

AKO SA DOSTAŤ DO KLUBU O PIATEJ RÁNO

Ak ste od prírody škovránok, toto je dobrá správa – skoré vstávanie vám príde na chuť. Ale len vtedy, ak si pôjdete ľahnúť najneskôr o 22.00, hovorí odborník na spánok James Maas. A čo je najdôležitejšie – najlepšie je dodržiavať tento harmonogram aj počas víkendov.

Ak vás v noci často budí chrápanie manžela alebo plač malého dieťaťa, nemali by ste sa budiť príliš skoro. Na každých 20 minút, počas ktorých sa snažíte znovu zaspať, pripadá ďalších 90 minút takzvanej fázy spánku REM, počas ktorej sa vaše telo nemôže začať zotavovať.

Ak ste sova, skoré vstávanie sa zmení na nočnú moru. Potrebu spánku vášho tela môžu ovplyvniť faktory, ako sú genetika, vek, zdravotný stav a životný štýl. Niektorí ľudia potrebujú na kvalitný spánok viac ako 5-8 hodín. Napríklad športovci niekedy potrebujú 12 hodín spánku, aby sa plne zotavili.

Aby ste si uľahčili skoré vstávanie, môžete si dopriať poludňajšiu siestu – nemali by ste si však zdriemnuť na viac ako pol hodiny.

PÄŤ HODÍN RÁNO NIE JE VŠELIEK

Nemusíte sa zacykliť do toho, aby ste boli ranné vtáča. Ak chcete začať meditovať, viac čítať, maľovať alebo tvoriť hudbu, oplatí sa analyzovať váš denný režim a vybrať si nejaký vhodný časový interval. Napríklad večery sú vhodnejšie na písanie denníka.

Prípadne môžete začať o siedmej alebo o šiestej hodine, aby ste svoje telo postupne navykli na skoré vstávanie. Hlavné je odolať nutkaniu okamžite si vypiť kávu, pretože tá narúša vaše biorytmy a dáva falošný pocit energie. Môžete si však dopriať raňajky s vyváženým obsahom bielkovín, tukov a sacharidov – tie vám skutočne dodajú energiu, hovorí odborník na výživu Alex Oskian.

Nakoniec spomenieme ešte jedno nebezpečenstvo vstávania o piatej ráno: keď ráno urobíte čo najviac pre svoj duševný a telesný rozvoj, môžete sa počas pracovného dňa úplne vzdať užitočných návykov. Neodporúča sa však zanedbávať ich – robte si prestávky, zdravo sa občerstvujte a nezabudnite sa zahriať.