Prečo sa u niektorých ľudí opakujú nezdravé scenáre vo vzťahoch – so závislosťou, alkoholom alebo násilím? Čo bráni tomu, aby sa tento začarovaný kruh prelomil? A ako sa to dá urobiť? Vysvetľuje psychoterapeut.

Prečo sa človek až po odchode zo spoluzávislého vzťahu opäť ocitne v tom istom vzťahu? Prečo sa deti alkoholikov veľmi často vydávajú za alkoholikov? Prečo sa ľudia, ktorí vyrastali v násilníckych rodinách, častejšie ako ostatní buď sami stávajú násilníkmi, alebo sú ich obeťami aj v dospelosti?

Na prvý pohľad sa všetky tieto situácie zdajú nelogické: nikto, kto vyrastal v rodinách s nezdravou atmosférou alebo v detstve zažil psychickú traumu, by si nechcel dobrovoľne zopakovať takúto skúsenosť. Prečo sa teda deštruktívne vzorce v živote opakujú?

1. Nemôžeme sa vzdať zvykov

Presvedčenia, zaužívané spôsoby zvládania stresu a vzorce správania naučené v detstve sú hlboko zakorenené v psychike, pretože sme sa ich naučili v útlom veku, keď mozog ešte nebol úplne vyvinutý. Teraz, po rokoch neustálej praxe, je veľmi ťažké zmeniť návyky.

2. Traumatické zážitky opakujeme v snahe vyrovnať sa s nimi

Ak sme boli v detstve odmietaní a nemilovaní, ak sme sa cítili bezmocní, v dospelosti môžeme podvedome vyhľadávať zážitky a vzťahy, ktoré vyvolávajú rovnaké pocity. Prečo? Aby sme zmenili výsledok – zahojili staré rany tým, že získame prijatie a lásku alebo pocit, že máme situáciu pod kontrolou. Myslíme si, že tentoraz môžeme byť dokonalí a hodní lásky, nebudeme opakovať rovnaké chyby a budeme sa môcť vyhnúť šikanovaniu a odmietaniu, ktoré sme museli znášať ako deti. Zvyčajne sa to však končí zle: pokračujeme v tej istej starej úlohe a dosiahneme negatívny výsledok. Opäť.

3. Máme pocit, že si zaslúžime trpieť

Ľudia, ktorí boli v detstve psychicky traumatizovaní, boli často vedení k presvedčeniu, že sú zlí a zaslúžia si byť zneužívaní a šikanovaní. Alebo že sú dôvodom, prečo ich otec pije a rodina má toľko problémov. Aj keď nie sme priamo obviňovaní, podvedome “absorbujeme” hanbu za rodinu a začneme sa obviňovať. To podkopáva sebaúctu. Začneme mať pocit, že si zaslúžime emocionálnu bolesť, zneužívanie, zlyhania vo vzťahoch a hanbu.

PREČO JE ŤAŽKÉ ZBAVIŤ SA STARÝCH VZORCOV

Nezdravé vzorce správania reprodukujeme, pretože ich poznáme. Aj keď vieme, že takéto správanie nie je vhodné, “nezdravé” alebo “nevhodné”, je ťažké zmeniť návyky: je oveľa ľahšie pokračovať v tom istom, čo sme robili vždy, ako sa naučiť niečo nové – najmä v stresových situáciách.

Keď je nervový systém preťažený, bujnejú nekontrolované emócie, telo je plné adrenalínu, je ťažké správať sa inak, ako sme zvyknutí. Čiastočne je to spôsobené spôsobom, akým funguje mozog. Keď sú nervové bunky aktivované v rovnakom čase, spojenie medzi nimi sa posilňuje. Čím častejšie niečo robíme alebo na niečo myslíme, tým silnejšie a účinnejšie nervové spojenia sa v mozgu vytvárajú. To sa deje napríklad vtedy, keď sa učíme nejakú zručnosť: čím viac cvičíme hod basketbalovou loptou, tým ľahšie sa nám darí trafiť kôš.

Mozog si tiež vytvára asociácie medzi emóciami a situáciami, ľuďmi alebo miestami.

Napríklad keď zacítite citrónovú vôňu čistiaceho prostriedku, myšlienkovo sa prenesiete do domu, kde žila vaša babička, ktorá používala stále rovnaký prostriedok – náš mozog si teda vytvorí silnú asociáciu vône s našou babičkou.

Z rovnakého dôvodu reprodukujeme neproduktívne vzorce správania a myslenia – tieto nervové spojenia sú v našom mozgu najrozvinutejšie. Ak sa s nami v detstve zle zaobchádzalo alebo sme boli zanedbávaní, potom sú neurónové spojenia pre tento vzorec správania a myslenia v našom mozgu pevne zakorenené. Preto ho znovu reprodukujeme.

AKO PRELOMIŤ STARÝ VZOR

Zmena zaužívaných zvykov je možná. Vždy, keď reagujeme alebo premýšľame inak, vytvárame nové spojenia medzi neurónmi – časom ich môžeme posilniť a vytvoriť si nový vzorec konania, ktorý bude pre nás obvyklý a pohodlný. Tu je návod, čo musíte urobiť, aby ste to dokázali.

1. Usporiadať si vzorce vzťahov v rodinách svojich rodičov

Stali sa vzorom pre všetky vaše budúce vzťahy. Bude užitočné prečítať si o dynamike vzťahov všeobecne, viesť si denník, v ktorom opíšete svoje spomienky a zážitky z detstva, alebo spolupracovať s psychoterapeutom, ktorý vám pomôže pochopiť, aké nevyslovené pravidlá a skryté roly existovali v rodine, kde ste vyrastali.

2. Analyzujte a zmeňte svoje vlastné správanie

Je dôležité dobre si uvedomiť, čo si myslíte, čo cítite a ako sa správate, a pochopiť úlohu, ktorú zohrávate v dysfunkčných vzťahoch, ktoré sa rozvíjajú. Vašou úlohou a zodpovednosťou je naučiť sa zdravšie spôsoby komunikácie a riešenia problémov, uspokojovania potrieb a zvládania stresu.

3.  Liečte rany duše

Dysfunkčné vzťahy vznikajú preto, že sme boli kedysi opustení, odmietnutí, zahanbení alebo inak strašne zranení a inak psychicky traumatizovaní. Aby ste mohli nadviazať zdravé a stabilné vzťahy založené na vzájomnej láske, musíte sa najprv naučiť cítiť sa jej hodní.

Kým si nevyliečite svoje duševné rany a nenaplníte svoje emocionálne a psychologické potreby, budete naďalej vyhľadávať pomoc partnerov, ktorí vám nedokážu pomôcť cítiť sa milovaní. Mnohí ľudia potrebujú pomoc terapeuta, odborníka na duševné traumy. Existuje mnoho rôznych terapeutických techník, ktoré môžu byť v takýchto prípadoch účinné.

4. Netlačte na seba so zmenami

Veľké životné zmeny si od vás budú vyžadovať veľa: nečakajte, že za niekoľko týždňov alebo mesiacov zmeníte zakorenené návyky. Buďte k sebe láskavejší a zhovievavejší, postupne sa meňte k lepšiemu, učte sa novým zručnostiam, uvedomujte si pravdy. Raste a vyvíjajte sa! Bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate, vždy je tu nádej.