Neistota je už normou dnešného života, našou jedinou istotou. Ako byť sám sebou, keď stratíte orientáciu? Čo môže človeku vrátiť zem pod nohy v tomto nekonečnom prúde zmien? Porozprávajme sa s odborníkom na riadenie zmien.

Začnite si novú aktivitu užívať (Zdroj: diana.grytsku/freepik.com)

DEFINUJTE SVOJE HODNOTY

Ak máte pocit, že ste stratili orientáciu, možno ste predtým nemali dosť jasno. To, čo je pre vás skutočne dôležité, sa pod tlakom vonkajších okolností nezmení na prach. V tomto zmysle je dnešná doba neistoty výborným pauzovacím papierom: „vymaže“ to, čo sa zdalo významné, no v skutočnosti to tak nebolo. Je tu teda skvelá príležitosť opäť sa zamyslieť nad životnými hodnotami a usmerneniami.

Základné hodnoty môžete identifikovať pomocou nasledujúcej techniky koučovania.

1.Pamätajte si, aké sociálne roly v živote vykonávate

Môže to byť „manžel/manželka“, „kolega“, „šéf“, „autor článkov“, „známy“, „mentor“… Skúste si ich všetky vypísať a napísať do stĺpca.

2.Oproti každej úlohe napíšte, čo je najdôležitejšie pre realizáciu vašich úloh.

Povedzme zdieľanie vedomostí, prejavovanie starostlivosti alebo experimentovanie. Mimochodom: v tomto procese možno zistíte, že mnohé opisy sa opakujú, navzájom sa prekrývajú.

3.Skontrolujte nahrávky a odstráňte duplikáty

Čo zostane, napíšte na samostatný list.

4.Určite, ktorá z uvedených hodnôt je primárnym zdrojom a ktorá je dôsledkom

Povedzme, že vo dvojici „dostať uznanie“ a „byť významný“ sa najprv stanete pre niekoho významným (to je primárny zdroj), a potom už získate uznanie (to je dôsledok). Primárne zdroje sú koreňové hodnoty. Čo je v jadre.

5.Zoraďte svoje základné hodnoty

Čo je najdôležitejšie, čo najmenej? Aby ste to dosiahli, stačí si predstaviť situáciu, v ktorej stojíte pred voľbou. Vyberte si napríklad prácu. Na čo sa pozeráš ako prvé? Na úrovni platu (peniaze), prestíže firmy (uznanie), lojálneho tímu (prijatie)?

V dôsledku toho budete môcť vytvoriť presnejšiu mapu hodnôt ako pri bežnom enumerácii a mierke. Táto technika by sa mala vykonávať aspoň raz za mesiac a výsledky porovnávať, aby boli objektívnejšie.

Čo však robiť, keď vonkajšie okolnosti začnú byť v rozpore s vnútornými princípmi a čo je dôležité?

Hľadajte podporu v tom, čo je známe, obvyklé a pochopiteľné

Svet sa nemení vo všetkom. Sú veci, ľudia, udalosti, ktoré boli súčasťou vášho života predtým:

  • Ráno stále vychádza slnko.
  • Na raňajky stále pijete čaj, kávu, kakao.
  • Váš milovaný sa smeje na vtipe, ktorý ich rozosmeje.
  • Kolega z práce reptá, že má priveľa práce.

Takéto každodenné maličkosti vám pripomínajú, že nie všetko je chaotické, a pomáhajú vám „uzemniť sa“, vrátiť podporu pod nohy.

Zorganizujte si svoj život

Urobte si harmonogram a držte sa ho čo najviac. Nič nepomáha udržať jasnosť myšlienok ako každodenné rituály, zvyky, činy. Ak neradi dodržiavate harmonogram, môžete si vytvoriť iba základnú osnovu, ktorá ponecháva dostatok priestoru pre úlohy „v danom momente“. Ale aj toto plátno zefektívňuje život. To znamená, že to prináša väčšiu jasnosť a predvídateľnosť.

NAUČTE SA ROZPOZNÁVAŤ A ROZPOZNÁVAŤ EMÓCIE

Ak emócie len tlačíte dovnútra a zakazujete si ich prežívať, pretože je to „nevhodné“ alebo „nesprávne“, v určitom momente jednoducho vypuknú.

Keď sa sústredíte na emóciu, ľahšie ju pochopíte. A to, čomu rozumieme, je lepšie zvládnuteľné. Neskoro na stretnutie? Namiesto toho, aby ste len dupali nohou, opýtajte sa sami seba: ako sa cítim? Hnev, podráždenie, odpor, strach? Prečo to vlastne cítim? Jednoduché pomenovanie emócie, uznanie samotnej skutočnosti jej existencie, je prvým krokom k poznaniu skutočnej príčiny jej výskytu.

A tiež predchádzať situáciám, ktoré vyvolávajú negativitu. Prepnite z emocionálneho na racionálne – vo chvíli, keď začnete analyzovať, mozog sa zapne. Nájdite spôsoby, ako vyjadriť svoje emócie bez toho, aby ste ublížili sebe alebo iným, napríklad fyzickou aktivitou.

Ide o krok k hlbšiemu pochopeniu samého seba, vďaka ktorému sa naučíte čoraz menej závisieť od vonkajších faktorov.

NECHAJ SVET ZJEBAŤ VAŠE OČAKÁVANIA

Nič nevyvoláva viac obáv, obáv a pocitov straty ako nesúlad medzi očakávaniami a realitou. Svet však nie je len odrazom našich túžob, aj keď pozitívna vizualizácia funguje v mnohých smeroch.

Na všetky problémy existuje najjednoduchšie a zároveň najťažšie riešenie – prijatie. Na svojich koučovacích stretnutiach často používam nástroj, akým je hviezda Miltona Ericksona. Jedna z jej zásad: si v poriadku. To znamená, že ste už dobrý taký, aký ste, všetko je s vami v poriadku. Tento princíp možno aplikovať aj mimo jednotlivca.

Áno, svet nie vždy zodpovedá všetkým ideálom. Áno, deje sa toho veľa, čo nazývame dobrým alebo zlým. Ale pre rovnováhu sú potrebné protiklady.

Ako v knihe Majster a Margarita: „Čo by robilo tvoje dobro, keby zlo neexistovalo, a ako by vyzerala zem, keby z nej zmizli tiene? Koniec koncov, tiene sa získavajú z predmetov a ľudí. Tu je tieň môjho meča. Ale sú tu tiene zo stromov a od živých bytostí. Nechcete odtrhnúť celú zemeguľu, odfúknuť všetky stromy a všetok život z nej kvôli vašej fantázii užívať si nahé svetlo?

Oslobodenie od predsudkov je oslobodením sa od zbytočných strachov, ktoré sa rodia v dôsledku nesúladu medzi očakávaniami a realitou.

Prejavuješ sa v každej sekunde svojej existencie

Verí sa, že časy krízy určujú, kým skutočne sme. Nie je to celkom pravda. Máme v sebe veľa a reakcia na nezvyčajnosť prezrádza len niektoré stránky osobnosti.

Pamätajte: v akejkoľvek situácii, pri akejkoľvek voľbe alebo konaní, v akejkoľvek emócii ste to vždy vy. A zabudnúť na jeden z prejavov seba, keď sa na povrchu objaví iný, je ako vidieť oblohu iba modrú, pričom môže byť fialová, karmínová a dokonca aj čierna, v závislosti od dennej doby. Nemusíte sa zachraňovať – už ste.

To neznamená, že by ste sa mali zastaviť v sebarozvoji. Práve naopak: čím viac sa naučíte, uvedomíte si a akceptujete, tým viac príležitostí sa vám otvorí. Ide len o to, že vaše hodnoty nie sú až tak závislé od sveta, ako by sa mohlo zdať – sú zabudované vo vnútri. Len im treba venovať pozornosť.