Zdroj

V živote nie vždy dostanete to, čo chcete. Ak ste však so svojím životom spokojní, aj keď to nevyzerá tak, ako ste si mysleli, že bude, je to v poriadku. Často by však váš život mohol vyzerať omnoho lepšie. Ako zmeniť svoj život k lepšiemu? Na to neexistuje jeden overený recept. Stále však môžete niečo pre seba urobiť. Nižšie je niekoľko tipov, ktoré vám v tom môžu pomôcť.

AKO ZMENIŤ SVOJ ŽIVOT?

Mnoho ľudí by chcelo vedieť, ako zmeniť svoj život, aby boli šťastní. Žiaľ, univerzálny recept na šťastie neexistuje. Takéto zmeny v živote si vyžadujú veľa sily a energie.

Dôležité je sa nevzdávať. Aj keď uvidíte zo začiatku len malý pokrok tak nech vás to neodradí. Malý pokrok je stále pokrok. Drobné zmeny sa časom zmenia na veľkú zmenu. Čo môžete urobiť, aby ste sa začali meniť k lepšiemu?

Zdravie

Toto je najdôležitejší aspekt života. Ak je človek zdravý, môže dosiahnuť všetko po čom túži. Ak je to inak – oplatí sa klásť veľký dôraz na zdravie. Správna strava, cvičenie, prehliadky, riešenie zdravotných problémov – starajte sa o svoje zdravie čo najviac.

Nemusíte hneď prejsť na vegánsku stravu alebo začať športovať. Stačí obmedziť mäso, vzdať sa rýchleho občerstvenia alebo ísť do práce pešo či na bicykli. Zmeny sa začnú objavovať samé od seba a keď ich spozorujete, bude pre vás oveľa jednoduchšie držať sa svojho nového, zdravšieho životného štýlu.

Rozvoj zručností

Vždy ste sa chceli naučiť niečo nové? Môže to byť učenie sa cudzieho jazyka, kurz šitia, kurzy kreslenia, maľovania alebo čokoľvek iné. Ak sa chcete niečo naučiť a máte pocit, že by vám to pomohlo a spríjemnilo váš život, urobte to. Začať môžete domácim študovaním – na internete nájdete učebnice či návody, ako správne postupovať. Tiež sa môžete jednoducho prihlásiť do kurzu aj online.

Rozvoj v profesionálnej oblasti

Vaša kariéra je dôležitá a záleží vám na nej. Nájdite pole, kde môžete rásť. Mohlo by to byť získanie novej zručnosti alebo povýšene. Môže to byť aj úplná zmena podnikania a nástup do novej práce, ak v tej starej nie ste spokojní.

Rozvoj v profesionálnej oblasti znamená aj networking, účasť na konferenciách či školeniach. To všetko vás približuje k vášmu vysnívanému životu. Takýto vývoj môže mať veľmi pozitívny dopad aj na vaše financie – ak vás povýšia a bude to spojené s vyšším platom alebo si jednoducho nájdete lepšie platenú prácu. Nebojte sa zmeny. Preskúmajte svoje možnosti a začnite proces transformácie, aký uznáte za vhodný.

Definované ciele

Ak si stanovíte ciele, ku ktorým smerujete, ľahšie ich dosiahnete. Nebudete pôsobiť chaoticky a neorganizovane. Takže neplytvajte svojimi zdrojmi, konajte čo najlepšie a organizovane.

Najlepšie ciele sú takzvané SMART ciele. Čo to znamená? Toto je skratka, ktorá vám umožní presne definovať vaše ciele tak, aby boli dosiahnuteľné.

  • Špecifický– váš cieľ musí byť konkrétny. Musí byť podaný tak, aby bol ľahko zrozumiteľný a nenechával priestor na interpretáciu.
  • Merateľný– to znamená, že musíte byť schopní identifikovať pokrok smerom k nemu.
  • Akceptovateľný (dosiahnuteľný)– váš cieľ musí byť dosiahnuteľný. Schudnúť 40 kíl za mesiac a ani naučiť sa cudzí jazyk na komunikatívnej úrovni sa vám nepodarí za dva týždne. Preto musí byť cieľ, ktorý stojí pred vami, dosiahnuteľný. V opačnom prípade budete veľmi rýchlo odradení.
  • Reálny (uskutočniteľný)– cieľ musí byť zmysluplný. Ak pre vás samotný cieľ nemá žiadnu hodnotu, nebudete za ním chcieť ísť a rýchlo stratíte motiváciu konať.
  • Terminovaný (časovo ohraničený)– dôležité je načasovanie. Čas na dosiahnutie cieľa vám umožní sústrediť sa naň a neodkladať všetko „na zajtra“.

Takto stanovené ciele sú veľmi dôležité. Pamätajte, že ak sa usilujete o niečo naozaj veľké, stojí za to začať s menším cieľom, ktorý vás krok za krokom dovedie k dosiahnutiu toho, čo ste vopred plánovali.

Časové plánovanie

Veľmi dôležitá je aj organizácia času. Koniec koncov, je také ľahké nechať sa rozptýliť. Najmä v dnešnej dobe, keď ste prakticky obklopení zlodejmi času. Počítač, internet, TV, smartfón, hry, sociálne siete – to všetko samo o sebe nie je zlé. Môže to však veľmi rozptyľovať a zaberať váš drahocenný čas. Týmto spôsobom sa môžete vzdialiť od svojho vysnívaného cieľa bez toho, aby ste si to všimli. Tu príde vhod správna organizácia času.

Odstránenie blokád na ceste k rozvoju

Niekedy človek vie, že sa chce zmeniť. Vie, čo chce zmeniť. A aj tak to nemôže zmeniť. Poznáte tento stav? Je to skutočne veľmi frustrujúca skúsenosť. Niekedy sú blokády len vo vašej hlave a zbaviť sa ich nie je vždy jednoduché.

Problémy, ktoré vás blokujú v konaní, sú niečo, na čom môžete pracovať v psychoterapii. Akékoľvek duševné alebo emocionálne problémy môžu byť hlboko vo vás a bránia vám konať.

Psychoterapia vám pomôže znovu získať rovnováhu vo vašom živote, objaviť zdroj vašich problémov a vyriešiť ich úplne. Nie je to vždy jednoduchý a rýchly proces.

Žiadny psychoterapeut za vás tiež nevyrieši vaše problémy. Aby ste dosiahli úspech, musíte tvrdo pracovať. Psychoterapeut vás však na tejto ceste k zmene podporí a vy nikdy nezostanete sami so svojimi problémami, strachmi či pochybnosťami.