Zdroj

Autizmus je diagnostikovaný u stále väčšieho počtu detí, no povedomie verejnosti o tejto poruche zostáva relatívne nízke. Málokto vie, že vďaka včasnej terapii možno mnohé prejavy autizmu zmierniť a deťom v škôlke poskytnúť odbornú pomoc.

Autistické dieťa v materskej škole

Pre väčšinu detí je pobyt v škôlke v prvých dňoch mimoriadne stresujúci. Neprítomnosť rodičov, hluk a potreba stráviť polovicu dňa s cudzími deťmi je pre deti s autizmom obzvlášť ťažkým zážitkom. Môžu sa cítiť zahanbene alebo vystrašene, napríklad keď sa s nimi rovesníci snažia komunikovať.

Špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby autistických detí súvisia s potrebou zabezpečiť im vhodné podmienky, preto je taký dôležitý výber dobrej škôlky. Je to však do značnej miery individuálna záležitosť – niektoré deti sa cítia lepšie v kolektíve pre autistické deti, iné sa cítia dobre v bežnej integračnej inštitúcii.

Špeciálna materská škola

Obľúbenou voľbou medzi rodičmi detí s autizmom sú integračné škôlky, ktoré navštevujú deti s oneskoreným vývinom, ale aj úplne zdravé deti. Program aktivít v takýchto zariadeniach zahŕňa špeciálne terapeutické hodiny. Veľký dôraz sa kladie na podporu psychomotorického a emocionálneho vývinu a na pomoc pri formovaní reči. V ponuke integračných a terapeutických materských škôl sú aj výtvarné krúžky, logopédia, rytmika, nápravná gymnastika, psia terapia či arteterapia. Integračné centrá sa od ostatných škôlok odlišujú malými skupinami detí a individuálnymi terapeutickými programami pre svojich zverencov.

Pri liečbe autizmu má veľký význam správna strava, u detí s touto poruchou dochádza k poruchám bakteriálnej rovnováhy v tráviacom trakte a tráviacim ťažkostiam. Pri výbere škôlky pre autistické dieťa by rodičia mali dbať na to, ako je usporiadaný detský jedálny lístok. Mala by zohľadňovať potravinové intolerancie, alergie a individuálne potreby detí.