Zdroj

Adoptívni rodičia musia napriek svojej dobrej vôli a túžbe milovať dieťa, čeliť mnohým psychologickým problémom.

Existujú rôzne otázky – mali by sme si adoptovať zdravé dieťa, novorodenca, tínedžera alebo batoľa, ktoré si vyžaduje osobitnú starostlivosť? Ako postupovať? Ako sa vyrovnať s rozdielmi medzi vlastnými očakávaniami nového člena rodiny a jeho intelektuálnymi a emocionálnymi schopnosťami?

Je potrebné pripomenúť, že každý človek, vrátane malého dieťaťa, vnáša do vzťahu s iným človekom svoju vlastnú históriu, svoje životné skúsenosti, často poznačené utrpením. Niektoré pochybnosti je možné vyriešiť už vo fáze podania žiadosti o adopciu dieťaťa a v priebehu kvalifikačného konania. Samozrejme, ak je adoptovaným batoľaťom kojenec, problém je oveľa menší, možno ani nikdy nenastane. Ťažšie to bude, keď príde do rodiny niekoľkoročné dieťa.

Je zrejmé, že všetky deti sa chcú cítiť chcené a dôležité, ale často je ich psychika poznačená neistotou, zanedbávaním, odmietaním alebo dokonca skúsenosťami s násilím. Sú v lepšej situácii adoptívni rodičia, ktorí už majú svoje vlastné deti? Výskumy ukazujú, že áno. Na druhej strane tí, ktorí sa rozhodli o adopciu po dlhom a neúspešnom úsilí o vlastného potomka, môžu vniesť do nového vzťahu viac nadšenia, nádeje a radosti. Taktiež sa môže stať, že namiesto vrúcnych slov sa objaví nepriateľstvo. Počiatočné nadšenie vystrieda sklamanie a zatrpknutosť. Prijatie a vzájomné porozumenie navyše brzdí nedôvera, podozrievavosť, agresivita a hnev batoliat. Staršie deti často nerešpektujú rodičovské pravidlá, ignorujú príkazy a zákazy, chodia poza školu alebo dokonca utekajú z domu. Emocionálne a emočné puto medzi adoptovaným dieťaťom a jeho „novými“ rodičmi sa rodí veľmi pomaly.

Napätie a frustrácia môže pochádzať aj z iného zdroja. Dieťa môže mať problémy s vytvorením blízkeho vzťahu s rovesníkmi a rodičmi. Nereaguje na nabádania, vysvetlenia a už vôbec nie na krik alebo vyhrážky.

Adoptívni rodičia, ktorí sa starajú o deti z nefunkčných rodín a nie sú pripravení na vznik problémov, najčastejšie stoja pred drvivou úlohou znovu vybudovať pocit bezpečia a sebadôvery svojich batoliat. Samotná láska nestačí, pretože deti ju často nedokážu prijať. Navyše, mama a otec majú niekedy od dieťaťa úplne nereálne očakávania a čím sú vyššie očakávania, tým ľahšie zlyhajú. Pomoc začnú hľadať veľmi neskoro, keď sa problém úplne vymkne spod kontroly a je veľmi ťažké niečo zmeniť alebo napraviť.

Ďalšou vážnou ťažkosťou je tzv. fetálny alkoholový syndróm u detí. Ak ich matky počas tehotenstva užívali alkohol, u mnohých detí sa vyvinú funkčné, emočné a behaviorálne poruchy, ktoré spôsobia organické aj psychologické poruchy. Pravdepodobnými dôsledkami sú problémy s poruchou pozornosti s hyperaktivitou, problémy v škole a ťažkosti s učením. Rodičia môžu mať pocit, že správanie ich dieťaťa je dôsledkom dedičnej patológie z biologickej rodiny, a preto sa s tým nedá nič robiť. Vyššie uvedené ťažkosti vyplývajú nielen z výskytu fetálneho alkoholového syndrómu, ale často aj z traumatizujúcej minulosti dieťaťa, ako aj z nedostatku stability a bezpečnosti v jeho doterajšom živote.

Niektorým párom, ktoré si adoptovali dieťa, sa napriek mnohým predchádzajúcim neúspešným pokusom darí mať svojich vlastných potomkov. Doteraz neexistuje nijaké vedecké vysvetlenie tohto javu. Iní musia čeliť krízam v manželstve, pretože problémy po adopcii v partnerských vzťahoch nie sú neobvyklé. Prílišné zaneprázdnenie starostlivosťou o batoľa vedie k zníženiu kvality manželského vzťahu, čo neprospieva rodine, takže musíte byť schopní udržiavať zdravú rovnováhu.

Napriek mnohým ťažkostiam a dokonca aj bolestiam a slzám je adopcia dieťaťa úžasným darom, ktorý stojí za to. Iba čas ukáže jeho hodnotu.