Dokážete dieťaťu stanoviť hranice? (yuliayl: Freepik.com)

Príbuzných si nevyberáme. Každý z nich má svoj charakter a svoje videnie života. Avšak, ak niektorí blízki sa snažia nepokaziť život iným, teda tí, ktorí sa vmiešavajú do všetkého. Stála kontrola, nerozumné rady, príliš veľa otázok, stále prosenia o pomoc – to irituje a vyvoláva antipatiu dokonca aj k blízkej osobe. Postupne vzťahy s ňou môžu byť zničené. V takom prípade vám môže byť užitočná konzultácia rodinného psychológa, s ktorým sa zvládnete problémy a dokážete nájsť východisko.

Kto sú toxickí príbuzní?

Naši príbuzní majú zvyk byť informovaní o našich veciach. Môžu sa pýtať na naše osobné životy a prosiť o pomoc. A to je v poriadku, pretože sú to vaši príbuzní. Ale niekedy to môže ísť príliš ďaleko.

Niektorí príbuzní sa snažia preniknúť tam, kde by nemali. Doslova kontrolujú každý váš krok a snažia sa vás využiť. Napríklad, ak máte kontakty niekde, blízka osoba vás vždy žiada o pomoc. Alebo napríklad, neustále vás žiada o peniaze a nevracia ich.

Takýmto spôsobom, toxický príbuzný je ten, kto sa vás snaží využiť, vtrháva do vášho osobného života a nevidí v tom problém.

Ako sa rozprávať s toxickými príbuznými?

Uvádzame niekoľko tipov, ako sa rozprávať s toxickými blízkymi v rôznych situáciách.

Žiadosť o požičanie peňazí

Ak vás blízka osoba neustále prosí o pomoc s financiami, prácou alebo ubytovaním, je to znak toxického správania. Existuje niekoľko spôsobov, ako s tým môžete naložiť.

  • Naučte sa odmietnuť a necítiť sa vinní. Pamätajte si, že na tom nie je nič zlého.
  • Vráťte prosbu o pomoc. Napríklad, ak vás niekto žiada o požičanie peňazí, požiadajte o pomoc s opravou alebo starostlivosťou o domáceho maznáčika.
  • Stanovte pevné podmienky. Musíte jasne určiť, na aké obdobie dávate peniaze alebo ubytujete blízku osobu u seba.

Manipulácie

Cítite alebo vidíte, ako vás niekto z vašich príbuzných manipuluje? Môže používať urážlivé slová alebo vás vydierať prerušením kontaktu. Čo robiť v takom prípade?

Mali by ste pochopiť, že vášmu príbuznému možno jednoducho chýba vaša pozornosť. Nikto totiž nechce zostať sám. V takom prípade by vám mohlo pomôcť poradenstvo psychológa, s ktorým môžete prebrať všetko, čo nebolo dohodnuté obojstranne. Tiež by ste si mali zvoliť deň, keď sa budete venovať svojim príbuzným.

Nátlakové otázky

Kladú vám príliš osobné otázky, na ktoré nechcete odpovedať. Navyše vám hovoria, že nežijete tak, ako by sa malo. Čo robiť?

Povedzte svojej blízkej osobe, že vám sú takéto otázky neprijateľné. Ospravedlnite sa a povedzte, že váš život je vašou osobnou vecou. Musíte sa, samozrejme, snažiť nekričať a nevstupovať do konfliktu. Ale to stojí za to. V konečnom dôsledku budete vynikajúco zvládať situáciu. Najprv musíte byť citliví voči sebe a nepovažovať rady, ktoré vás urážajú, za dôležité.

Čo sa nesmie robiť počas komunikácie s toxickými príbuznými?

Áno, môžu byť nezdvorilí, dotieraví, a do istej miery dokonca nezrozumiteľní. Ale aby ste si zachovali vzťah s nimi, treba sa vyvarovať takýchto chýb.

  • Potláčanie vlastných emocionálnych prejavov. Takým spôsobom si robíte sebe horšie, pretože nahromadzujete agresiu, ktorá sa môže vyliť kedykoľvek.
  • Snaženie sa niekoho opraviť. Každý má svoje postoje a hodnoty. Preto sa pravdepodobne nič nezmení a musíte prijať ľudí takých, akí sú.
  • Riešenie problému prostredníctvom inej osoby. V žiadnom prípade sa nesnažte riešiť problém prostredníctvom partnera toxického príbuzného. Tým len situáciu zhoršíte pre všetkých zúčastnených. Naviazať vzťahy s toxickými príbuznými je úplne možné. Musíte sa naučiť s nimi komunikovať.

ZDROJ