Často hovoríme o červených líniách a vlajkách – znakoch, že vy a váš (potenciálny) partner ste nekompatibilní, že tohto človeka je lepšie obísť. Sú veci, ktoré nie sú až také kritické a nezdá sa, že by vzťah kazili, ale sú strašne nepríjemné – nazývajú sa “ružové” vlajky.

“Prvýkrát, druhýkrát už nemusíte venovať pozornosť týmto “maličkostiam”,” hovorí Tracy Rossová, klinická sociálna pracovníčka špecializujúca sa na párovú a rodinnú terapiu. – Ak sa však tieto momenty opakujú, môžete sa začať pýtať sami seba: Je to naozaj varovný signál, alebo si to len vymýšľam? Možno len prehnane reagujem? Možno sa dá situácia napraviť?”

Psychológovia hovoria: mali by ste dôverovať svojej intuícii. Takéto výzvy nazývajú “ružové” vlajky. Sú to určité body znepokojenia, ktoré možno využiť ako príležitosť na spoločný rast. U každého páru sú iné, ale sú také, ktoré sa vyskytujú najčastejšie.

1. NIKDY STE SA NEPOHÁDALI

Dokonalý vzťah? Úplná zhoda vo všetkom? Možno áno. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou nie ste vo vašom vzťahu dostatočne úprimní a snažíte sa vyhýbať ťažkým alebo nepríjemným rozhovorom, pričom zakaždým premýšľate, či vôbec stojí za to o tom hovoriť.

V skutočnosti hádky nie sú vždy zlou vecou. A skutočne silné páry sa musia naučiť riešiť konflikty, aby ich vzťah rástol. Namiesto toho, aby ste nechali problémy narastať ako snehová guľa, musíte ich riešiť a mimochodom, konečne sa naučiť, ako sa váš partner v ťažkých situáciách správa. Existuje totiž riziko, že sa “ružová” vlajka zmení na “červenú”.

2. SVOJE POCITY PREJAVUJETE INAK

“Povedzme, že ste maximálne intaktný človek: potrebujete sa bozkávať, objímať, držať za ruky,” hovorí psychologička a spoluriaditeľka Inštitútu modernej sexuálnej terapie Rachel Needle. – Ak sa váš partner vyhýba dotykom v takomto množstve, možno si to spočiatku nevšimnete, ale časom vám to bude akútne chýbať. Vaše potreby tak zostanú neuspokojené.”

To sa netýka len dotykov. Napríklad očakávate, že váš milovaný bude v kontakte na messengeroch 24 hodín denne a urazíte sa, ak sa vám neozve aspoň raz denne. Iní považujú takéto správanie za dotieravé a vadí im neustále posielanie správ. V každom prípade je to téma, o ktorej treba diskutovať.

3. MÁTE POCIT, ŽE VÁŠ PARTNER NIEČO SKRÝVA

Je normálne, že chcete o svojom milovanom človeku vedieť čo najviac. A je pochopiteľné, že informácie získavate postupne. Ak sa vám však zdá, že partner pred vami niečo zámerne skrýva, môže to byť červená vlajka.

Psychológovia zároveň varujú: ak ste mali v minulosti zlú skúsenosť, možno ste len “fúkali na vodu” a intuícia si z vás kruto vystrelila. Najjednoduchšie a najprirodzenejšie je položiť priamu otázku. Nie však obviňovať, ale priznať, že máte obavy. Možno sa vám podarí pochopiť situáciu a upokojiť sa.

4. STE SEXUÁLNE NEKOMPATIBILNÍ

Bez ohľadu na to, koľko hovoríme o uprednostňovaní duchovna, záleží aj na harmónii v posteli. Čo teda robiť, ak vám táto osoba vyhovuje na spoločenský život, ale nie na spanie. ‘Nie každý sex je na začiatku vzťahu veľkolepý,’ priznáva Rachel Needle. – Ale čím viac sa ľudia spoznávajú, tým pohodlnejšie sa cítia v posteli.”

Podľa odborníčky, ak sa situácia po čase nezlepší, môže sa to zmeniť na červenú vlajku. Preto je dôležité hneď hľadať spoločnú reč a nehanbiť sa povedať, čo vám robí radosť.

5. POVAŽUJETE SVOJHO PARTNERA ZA NEDÔSLEDNÉHO ČLOVEKA

Dnes je otvorený, šťastný a trpezlivý a na druhý deň je uzavretý, nevšímavý k vám a prešiel do hluchej obrany. Znie to nepríjemne a zdá sa, že tomuto človeku by ste nemali dôverovať, pretože je nespoľahlivý.

Toto je v skutočnosti veľmi tenká hranica. Na jednej strane má každý právo byť unavený, mať zlú náladu, byť vystresovaný. Na druhej strane nedostatok dôslednosti v konaní, slovách, skutkoch môže byť znakom začínajúcich sa problémov. Možno človek nerešpektuje vaše hranice, uznáva len svoje vlastné. V tomto prípade ide o dvojaký meter.

“Skúste sa porozprávať so svojím partnerom,” navrhuje psychologička. – Povedzte mu, že by ste boli radi, keby sa s vami podelil o svoje myšlienky alebo problémy. Ak ide len o to, že si nechcete “naložiť”, situácia sa dá vyriešiť. Najdôležitejšie je nerobiť unáhlené závery.”

6. PARTNER SA VŽDY ZDRŽIAVA V POMÔCKACH

Ak sa počas rozhovoru váš partner neustále rozptyľuje, aby skontroloval svoj telefón alebo si pozrel ďalšie video na Youtube, je to nepríjemné. Horšie je už len to, ak počas sexu žmurká na televíziu alebo prestáva odpovedať na textovú správu. To môže viesť k vážnym problémom vo vzťahu.

“Je to v poriadku, ak to nevadí ani mužovi, ani žene,” hovorí Rachel Needle. – Možno to robia obaja, obaja majú oči na svojich smartfónoch a obom to nevadí. Ale ak to vadí len jednému, treba o tom diskutovať.”

7. VÁŠ PARTNER SA SNAŽÍ, ABY VÁŠ VZŤAH NEBOL KONKRÉTNY

Predstavte si, že spolu chodíte už niekoľko mesiacov, ale pre všetkých, ktorých pozná, ste “len priatelia”. Nikdy ste neboli pozvaní na rodinné stretnutia ani predstavení príbuzným. Psychológovia varujú: ak sa osoba vyhýba priznaniu vzťahu – môže to byť “ružová” vlajka. Ukáže sa, že on alebo na sa len dobre baví, zatiaľ čo vy hľadáte niečo vážnejšie.

8. NIE STE POCHOPENÍ ALEBO PODPOROVANÍ

Psychológovia nazývajú stav, keď vás niekto rešpektuje, vypočuje, chváli, schvaľuje, emocionálnou bezpečnosťou. “Vo vzťahoch je to veľmi dôležité,” domnieva sa psychologička Sarah Weisbergová, psychologička a zakladateľka Potomac Therapy Group. – Cítime sa emocionálne bezpečne, keď sa náš partner snaží pochopiť, podporiť a počítať s našimi názormi.”

Jednoduchý príklad: opýtať sa, ako sa darí v práci, opýtať sa, ako dopadla prezentácia projektu, opýtať sa, kde by dotyčný chcel stráviť dovolenku, dodržať slovo, ak niečo sľúbite, neodvrávať, aj keď ste unavení, a tak ďalej. Ak toto všetko chýba, ak partner nehľadá kompromisy a na prvé miesto kladie svoje priority, o citovej istote nemôže byť ani reči. To už nie je ružová vlajka, ale jasne červená.