Na chrbte, na bruchu, v polohe plodu alebo hviezdice… Naše obľúbené spánkové polohy môžu vypovedať o našich emóciách: úzkosti alebo pokoji, hneve alebo radosti. Požiadali sme odborníka na reč tela, aby tieto správy rozlúštil.

“Poloha, v ktorej spíte, je pre odborníka zaujímavým materiálom,” vysvetľuje Olga Chiesko. – Zatiaľ čo cez deň dokážeme kontrolovať reč svojho tela a vyhýbať sa určitým gestám alebo pohybom – indikátorom emócií, v noci zaujímame tú či onú polohu nevedome. Mnohí ľudia sa domnievajú, že obľúbená poloha počas spánku sa spája s určitou povahovou črtou človeka a môže dokonca predpovedať jeho osud. Je to však mylná predstava. Skôr odráža pocity, ktoré má človek počas zaspávania. V noci tak naše telo a myseľ pokračujú v dialógu začatom večer.”

Čo sa nám teda naše telo snaží povedať?

1. POZÍCIA EMBRION

Názov tejto polohy dokonale vystihuje polohu tela počas spánku: na boku, so zaobleným chrbtom, rukami pokrčenými v lakťoch a nohami v kolenách a pritiahnutými k bruchu. Podľa výskumníka spánku, britského profesora Chrisa Idzikowského, v tejto polohe spí väčšina ľudí. Mnohí sa domnievajú, že táto poloha je signálom, že potrebujeme ochranu, že sa snažíme vrátiť do detstva.

Názor odborníka

Poloha plodu je pre ľudí najznámejšia a najpohodlnejšia, pretože v tejto polohe sa nachádzame v maternici. Netreba v nej hľadať skrytý význam. Táto poloha naznačuje, že sa chcete len upokojiť a uvoľniť. Možno vás niečo trápi alebo sa cítite nepríjemne.

2. STATNÝ CÍNOVÝ VOJAK

Nie je to najprirodzenejšia ani najbežnejšia poloha. Ruky máte roztiahnuté vo švíkoch a pritlačené k telu, chrbát je napätý a rovný, akoby ste sa tiesnili v úzkom priestore alebo spali medzi dvoma ľuďmi.

Názor odborníka

Táto nie práve najpohodlnejšia poloha naznačuje, že človeka neopúšťajú starosti a nedokončené záležitosti. Akoby bol pripravený kedykoľvek vyskočiť a začať konať. Možno sa obáva dôležitých vecí, ktoré ho ráno čakajú. O úplnom odpočinku a relaxácii v tejto polohe nemôže byť ani reči.

3. NA ŽALÚDKU

Vaše ramená sú zhrbené, chrbtica je napätá, hlava je otočená na stranu, dýchanie a krvný obeh sú sťažené. Lekári tvrdia, že spánok na bruchu je mimoriadne nezdravý. Kozmetológovia dodávajú, že táto poloha vedie k vzniku predčasných vrások, pretože pokožka tváre sa “krčí” v dôsledku kontaktu s vankúšom, porušuje procesy mikrocirkulácie, navyše ju celú noc napádajú roztoče a iné mikroorganizmy obývajúce vankúš.

Názor odborníka

Táto poloha je indikátorom extrémnej únavy. Otočení chrbtom k okolitému svetu sa snažíme skôr zaspať, sústrediť sa na odpočinok a podvedome chceme chrániť svoj spánok pred vonkajšou agresiou.

Niekedy je však dôvod, ktorý nás núti zvoliť si túto polohu, celkom zrejmý – napríklad nám v spánku bráni svetlo alebo niektoré zvuky.

Tiež často zaspávame s tvárou vo vankúši nie doma, pretože sa v novom prostredí necítime dostatočne komfortne, a tak sa snažíme abstrahovať. Táto poloha nie je pre telo dobrá, ale mnohí ľudia tvrdia, že je to jediný spôsob, ako zaspať rýchlejšie a pokojnejšie.

4. RUKY POD VANKÚŠOM ALEBO NA BRUCHU

Či už ležíte na bruchu, na boku alebo na chrbte, venujte pozornosť tomu, kde sa nachádzajú vaše ruky. Ak si v spánku objímate vankúš alebo sa dotýkate brucha, je to dôležitý signál tela.

Názor odborníka

Dotýkanie sa predmetov nám niekedy pomáha upokojiť sa. Niekto krúti perom počas stretnutia alebo sa hrá s kľúčmi od auta, osloví neznámeho človeka s prosbou. Dotyk vankúša alebo žalúdka je tiež akýmsi “uspávadlom”. Je to tiež spôsob, ako telo signalizuje potrebu fyzického kontaktu.