Psychológovia identifikovali päť typov komplimentov, ktoré môžu vyvolať negatívne emócie. Aký je správny spôsob zdôrazňovania jedinečnosti človeka?

ZÁVISLÁ PORUCHA OSOBNOSTI

Komplimenty sú dôležité a potrebné, ale musia sa robiť správne, aby nevyvolali ospravedlnenie alebo začudované zdvihnutie obočia. “Si rozkošná!” a “Dnes ti to sluší!” – sú dva komplimenty, ktoré znejú tak podobne, ale majú taký odlišný význam. Zdalo by sa, aký je v tom rozdiel? Odpoveď na túto otázku našli psychológovia Arkadij Bondar a Julia Kuznecovová.

ČO NEHOVORIŤ

Samozrejme, každý reaguje na podobné lichotivé poznámky na svoju adresu inak, pretože niekto je rád, keď si ho niekto všimne pre jeho vzhľad, iný pre jeho úspechy a ďalší pre jeho osobnosť. Existujú však komplimenty, ktoré vo väčšine ľudí vyvolajú nepríjemné emócie. Týmto psychológovia pripisujú:
1. Komplimenty – prirovnania .
Napríklad s otcom alebo matkou, priateľom alebo priateľkou, bývalými partnermi a podobne.
Arkadij Bondar vysvetľuje, že v takýchto komplimentoch človek zvyčajne počuje podtext, aj keď v skutočnosti nebol zamýšľaný. Napríklad v komplimente “Si taká úžasná/krásna/skvelá, nie ako tvoja bývalá!” počujete “Stále na ňu/neho myslíš?
A podtext v slove “Tie šaty ťa zoštíhľujú” by mohol byť: “Chceš povedať, že som tučná?!”. Pri vete “Dnes vyzeráš dobre” je tiež zrejmé: “A včera chceš povedať, že si vyzerala zle?!”.
2. Nevhodné komplimenty
Psychológ za ne považuje také komplimenty, ktoré vychádzajú z negatívnych stereotypov, obsahujú náznaky sexizmu, ageizmu, nedostatok fyzických alebo intelektuálnych údajov.
Napríklad: “Na ženu veľmi dobre šoférujete”, “Na svoj vek vyzeráte dobre”, “Na dievča ste príliš inteligentná”, “Ale ste milá.
3.Neúprimné komplimenty
Odborník upozorňuje, že ide o triviálne, “len tak pre poriadok” a ironické komplimenty. “Máš krásne oči”, “Nepotrebuje tvoja matka zaťa?”, “Vyzeráš ako stovka!”. – znie ako niečo neuveriteľne otrepané.
4. Pochvaly, ktoré znehodnocujú úspech
Julia Kuznecovová uvádza príklad nešťastného komplimentu: “Viem, že máš na viac! Hovoriaci sa týmto spôsobom zvyčajne snaží povzbudiť druhú osobu. Znie to však ako znehodnotenie cesty, ktorú ste si vybrali.
5. Komplimenty, ktoré zdôrazňujú zmenu.
Psychológ radí úplne sa vyhnúť kontextu porovnávania. Namiesto “Dnes si taká krásna” stačí povedať: “Si očarujúca”. Príležitostne môžu byť takéto komplimenty vhodné, ale vždy k nim treba pristupovať opatrne.

AKO TO ROBIŤ SPRÁVNE

Anna Zhustalová, psychologička, biznis koučka, autorka knihy o sebarozvoji “Nevyhnutné šťastie”, upozorňuje, že nie je až také dôležité, čo povedať, oveľa dôležitejšie je – ako, ako úprimne, s akou intonáciou a mimikou. Psychológ hovorí, že sme ako senzor, čítame emócie a postoje voči nám, preto nie je dôležitá formulácia, ale úprimnosť.
Rada na záver: aby boli komplimenty vždy na mieste, musíte sa naučiť prijímať sa takí, akí ste, obdivovať sa. Len tak budete schopní vysvetliť druhým, ako vás majú úprimne a z celého srdca chváliť.