Každý chce vyzerať o niečo lepší, než v skutočnosti je, čo je čiastočne dôvod, prečo mnohí ľudia navštevujú školenia, skúšajú nové koníčky, chodia na výlety a do divadla. Avšak bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, reč prezrádza naše tajomstvá. Existujú teda jednoduché slovné spojenia, podľa ktorých môžete u partnera rozhovoru ľahko identifikovať určité psychické traumy. Používate ich?

Ľudský mozog uchováva obrovské množstvo informácií, ktoré si v bežnom živote neuvedomujeme: zvyčajne sa tam ukladajú v detstve prostredníctvom reakcií na okolitý svet a získaných skúseností. A hoci je veľmi hlboký, naše myšlienky a činy v dospelosti sú neustále pod jeho vplyvom – napríklad niektoré frázy v reči môžu naznačovať traumatické udalosti z našej minulosti. Platí to však viac pre naše okolie ako pre nás samých.

1. “MYSLÍM SI, ŽE…”

Veta s týmito slovami hovorí o hlboko ukrytom strachu z toho, že sa mýlime, o túžbe alebo snahe byť v očiach druhých dokonalý. Poisťuje sa proti prípadnému omylu, dáva príležitosť v budúcnosti potvrdiť to, čo sa zdá byť pravdivé. Jeho použitie možno vysvetliť silnou kritikou zo strany dospelých vo vašom detstve. Často sa vyskytuje v reči ľudí so syndrómom podvodníka.

Okrem toho sú tieto slová signálom vyhýbania sa úprimnosti, priamosti pri vyjadrovaní svojho názoru. Možno sa v detstve rodičia veľmi nezaujímali o názor vášho dieťaťa, znehodnocovali pocity a emócie – v dospelosti otvorene povedať svoj postoj je desivé, zrazu bude názor znehodnotený?

2. “JUST…”

Použitie tohto slova v takmer akejkoľvek rečovej konštrukcii naznačuje, že človek nie je pripravený prevziať zodpovednosť. S najväčšou pravdepodobnosťou príliš kritickí, posudzujúci rodičia v detstve bez toho, aby to chceli, traumatizovali psychiku dieťaťa takým spôsobom, že prevzatie zodpovednosti sa stalo veľmi znepokojujúcim. Veta “Som pripravený to urobiť, ale teraz som len unavený…” akoby chránila človeka pred zodpovednosťou za výsledok v prípade, že to musí urobiť.

“Chcel som len to najlepšie…” – Urobili ste všetko, čo bolo vo vašich silách, ale od začiatku ste neboli zodpovední za výsledok. “Jednoducho sa to tak stalo”, “Ja som len nechcel…” – takéto vysvetlenia často počuť od tých, ktorí mali od začiatku pochybnosti a snažia sa ospravedlniť v očiach ostatných.

3. “NA TOM NEZÁLEŽÍ…”

Čo je teda dôležité, ak nie vaše problémy a myšlienky? Za takými frázami ako “nevenuj tomu pozornosť”, “na tom nezáleží”, “nevadí”, “nevadí” sa skrýva istota, že svoje problémy musíte vyriešiť sami. V detstve vás rodičia možno upozorňovali na vaše zlé správanie a karhali vás aj za malé chyby, ale v tínedžerskom veku vás učili samostatnosti a nechávali vás samých riešiť ťažké úlohy.

Zhrnutie: človek, ktorý má problém požiadať o pomoc, pretože má vo zvyku dostať sa zo všetkých nepríjemných situácií sám. A pre partnera rozhovoru znie fráza “nevenuj mu pozornosť” ako návrh, aby hovoriaceho vnímal ako niekoho málo dôležitého a nezaoberal sa podrobnosťami jeho osobnosti.

4. “JUST…”

Takéto slová v reči dospelého môžu naznačovať, že v detstve jeho pocity a myšlienky nikdy neboli brané vážne, znevažované alebo dokonca kritizované významnými dospelými. “Je to len tvoj názor…” – táto veta ponižuje partnera rozhovoru, núti ho ospravedlňovať sa, dokazovať hodnotu a význam svojho názoru ako takého. Preto ak človek v rozhovore použije frázu “len”, podvedome pôsobí ako nie veľmi príjemný, ale arogantný a drzý partner rozhovoru. A chce niekto takto vyzerať?

5. “AKTUÁLNE…”

Tento slovný obrat podvedome povyšuje hovoriaceho nad partnera rozhovoru: človek akoby hovoril, že jeho názor je skutočná pravda. Je veľmi pravdepodobné, že v detstve z vás rodičia urobili ideálne dieťa – táto snaha splniť vysoké požiadavky (pričom je nemožné byť absolútne dokonalý), viedla k traume. V dospelosti sa to prejavuje strachom z toho, že sa nezhodujete s nejakým abstraktným ideálom partnera alebo zamestnanca, a používaním slovného spojenia “naozaj”.

Ak aspoň niektoré z týchto fráz používate vo svojej reči, stojí za to pozrieť sa hlbšie do svojho detstva a nájsť tam tie udalosti, ktoré dnes psychika umne skrýva v takýchto rečových konštrukciách. Nejde len o slová. Trauma sa prejaví vo všetkých oblastiach života – v kariére, v budovaní rodinných vzťahov: strach z chýb povedie k neschopnosti rozvíjať nové zaujímavé oblasti činnosti, devalvačné frázy – k problémom s nadväzovaním hlbokých vzťahov, frázy o ideálnosti – k ťažkostiam pri hľadaní partnera.

Spolupráca so psychológom, čítanie odbornej literatúry, účasť na skupinových a individuálnych programoch osobnostnej transformácie určite pomôžu nazrieť do svojho vnútra, oddeliť sa od traumatického zážitku. Oddelenie sa od nej je práve sloboda v sebavyjadrení, ktorá tak často chýba pre pocit “slasti” dospelého života!