Zistime, čo motivuje mužov k podvádzaniu svojich manželiek – a ako sa cítia.

Všeobecne sa predpokladá, že manžel začne podvádzať, pretože už svoju ženu nemiluje, je unavený z nekonečných hádok a vo všeobecnosti sa cíti v manželstve nechcený a odmietaný. A po nevere nenachádza šťastie, pretože ho trápia pocity viny, hanby a výčitky svedomia.

Výsledky novej štúdie, ktorú uskutočnili psychológovia z USA a Kanady, však spochybňujú vernosť týchto zaužívaných predstáv – v skutočnosti sú neverní manželia celkom spokojní so svojím životom a k podvádzaniu ich netlačia zlé vzťahy s manželkou a hľadanie sexuálnej rozmanitosti.

Výskumníci uskutočnili prieskum medzi používateľmi populárnej webovej stránky a aplikácie určenej pre ľudí v stabilných vzťahoch, ktorí si hľadajú stretnutia bokom. Na otázky psychológov odpovedali stovky prevažne mužských používateľov s priemerným vekom 51 rokov. Účastníkov sa okrem iného pýtali na stav ich súčasných vzťahov, ich názory na sex a lásku, motívy podvádzania a pocity, ktoré po ňom prežívajú.

Ukázalo sa, že vo väčšine prípadov neverní manželia podľa nich svoje manželky veľmi milujú: majú nádherný vzťah, ale úroveň sexuálneho uspokojenia v tomto vzťahu často zostáva veľmi želateľná.

A práve tento motív bol na prvom mieste medzi dôvodmi, ktoré tlačia mužov k nevere.

Medzi ďalšie motívy, okrem sexuálnej nespokojnosti, patrí túžba po slobode a nezávislosti, túžba po sexuálnej rozmanitosti a všeobecne ľahký postoj k manželskej vernosti. Také dôvody ako “už nemilujem”, “hnevám sa na manželku” alebo “zanedbáva ma” sa nedostali ani do prvej desiatky.

Pokiaľ ide o pocity, ktoré neverní manželia prežívajú v súvislosti s cudzoložstvom, o vine a výčitkách svedomia nemôže byť ani reči. Muži hovoria, že pociťujú plné emocionálne a sexuálne uspokojenie, dostali to, čo chceli, a nič neľutujú. Zároveň podľa účastníkov vo väčšine prípadov ich nevera nemá negatívny vplyv na vzťahy v rodine.

Výskumníci však upozorňujú, že netreba zabúdať, že do prieskumu sa zapojili tí, ktorí svoju neveru plánujú celkom vedome a racionálne, a nie tí, u ktorých sa to stalo spontánne a náhle. Emócie, ktoré ľudia prežívajú v druhom prípade, môžu byť radikálne odlišné.