Muži, ktorí berú do úvahy názory žien, sa niekedy označujú ako “podriadení” a “podpätky”. Poďme zistiť, čo sa za týmito pomenovaniami skutočne skrýva a kedy byť takýmto mužom (nie) je zlé

KTO JE PODPATOK

Čo to znamená byť heel man? Takto sa označuje muž, ktorý dovolí svojej partnerke, aby riadila jeho život a rozhodovala za neho. Podľa psychológa Nikitu Gegina sa zvyčajne heel muži stávajú heel mužmi z dvoch dôvodov:

  • kvôli nízkej sebaúcte a neistote na strane muža;
  • kvôli dominantnej povahe partnerky

Odborníčka zároveň zdôrazňuje, že v každej situácii je dôležité rozlišovať medzi podriadenosťou a starostlivosťou o svoju partnerku. Ak muž jednoducho počúva svoju partnerku, stará sa o ňu a snaží sa vyhovieť jej želaniam, nie je podriadený – vo vzťahu je dôležité zachovať rovnováhu a rešpektovať osobné hranice toho druhého.

PRÍZNAKY PODRIADENEJ OSOBY: KONTROLNÝ ZOZNAM

Psychológ Nikita Gegin identifikuje tri hlavné znaky podriadeného človeka:

  • Nedostatok vlastného názoru a rozhodnutí – spooferi často neprejavujú iniciatívu a radšej sa riadia pokynmi partnera, a to aj v jednoduchých veciach;
  • Nadmerná poddajnosť – muži “na podpätkoch” sú ochotní súhlasiť s partnerkou aj na úkor vlastných potrieb a túžob;
  • Strata osobnej identity – muži “pätičky” často strácajú záujmy, záľuby a sociálne kontakty v prospech svojej partnerky.

Naznačujú, že vo vzťahu medzi ženou a mužom “pätou” existuje nerovnosť, ktorá môže časom narastať. Muž tak začne obetovať svoje túžby a zatvárať oči pred dôležitými potrebami, čím vymaže svoju osobnosť – a to zasa môže poškodiť jeho duševný stav a skôr či neskôr negatívne ovplyvniť samotný vzťah.

KEDY BYŤ SUBMISÍVNY NIE JE AŽ TAKÉ ZLÉ

Psychologička Victoria Shidlová upozorňuje, že hoci v spoločnosti má slovo “podriadený” a negatívny kontext, pod týmto pojmom sa môžu skrývať najrôznejšie významy a vzorce správania.

Vedomá voľba

Na svete bolo vždy veľa silných a úspešných žien, ktoré “dokázali zastaviť koňa v cvale a vstúpiť do horiacej chatrče”. V súčasnosti majú ženy s vodcovskými vlastnosťami a “mužným” charakterom ešte viac možností sebarealizácie (napr. v podnikaní, politike, vládnych štruktúrach) a v dôsledku toho nielen kariérneho rastu, ale aj finančnej nezávislosti.

Počet takýchto žien každým rokom rastie – rovnako ako rastie počet povahovo mäkkých, detinských a málo ambicióznych mužov. Často to nie sú pôvodné povahové črty, ale dôsledok matriarchálnej výchovy matiek a starých mám pri absencii vzoru otca. Keď sa takéto protiklady stretnú a budujú svoje vzťahy na základe vzájomného súhlasu, pokrytia ich osobných potrieb, nahradia sa úlohy vo vzťahoch a rodine. Ale to nie je také desivé: takéto páry šťastne existujú, kým jeden z partnerov už nie je spokojný s touto situáciou – ak k tomu vôbec dôjde.

Nevedomá voľba

Ide o prípad, keď žena hľadá silného muža – oporu a oporu a muž hľadá mäkkú, flexibilnú ženu bez nárokov na vedúce pozície. Postupom času sa môžu vyskytnúť dve ťažkosti:

buď realita života odhalí opačné vlastnosti u partnerov, a to naruší pokračovanie vzťahu;

  • alebo v dôsledku odlišných vonkajších okolností si jeden z nich bude musieť osvojiť
  • model správania, ktorý je odlišný od pôvodného, ​​čo v ňom, prirodzene, nespôsobí rozkoš.

Ak sa to stane, potom takéto vzťahy prídu naprázdno.

Múdra voľba

Páry a rodiny sa stanú najsilnejšími, keď sú vzťahy postavené na úprimnosti, dohode a schopnosti počúvať a počuť jeden druhého. Inteligentný muž veľmi dobre chápe, že za jeho úspechom je vždy milovaná a milujúca žena, ktorá mu starostlivo navrhne najlepšie východisko zo situácie, starostlivo ho navedie správnym smerom a ľahko a dokonca hrdo sa bude nazývať henpecked – teda vyjadruje bezhraničnú úctu k partnerovi. A múdra žena sa vždy zahrá, dobre vie, že jej muž jej môže dať opraty v každodenných maličkostiach, robiť, čo chce, no zároveň, keď treba, vstane jej spod päty a všetko vyrieši. problémy, prevziať zodpovednosť za svoju rodinu.

V tomto duchu psychologička Shidlová radí byť k sebe vždy úprimná, jasne si definovať, čo presne od seba, od partnera a od vášho vzťahu chcete.

KEĎ JE NEBEZPEČNÉ BYŤ HENKEPHED

Psychológ Nikita Gegin pripomína: hanebnosť sa považuje za nežiaducu, pretože vedie k nerovnováhe vo vzťahoch a často sa stáva príčinou konfliktov a nespokojnosti. Vzťahy, kde jeden partner dominuje druhému, sa môžu stať zdrojom stresu a agresie. Okrem toho môže henpecked u muža viesť k depresii a depresii a v konečnom dôsledku k vážnym psychickým a dokonca fyzickým problémom, vrátane chorôb a dokonca smrti.

Ak máte pocit, že sa vaše partnerstvo stáva nefunkčným kvôli vašej henpecked role, dávajte pozor na nasledujúce príznaky:

  • pocity bezmocnosti a nespokojnosti – ak sa vo vzťahu neustále cítite nešťastní a nespokojní kvôli pocitu straty kontroly,
  • zhoršenie duševného a fyzického zdravia – ak vaša podriadená pozícia vedie k stresu, úzkosti alebo dokonca k chorobe,
  • odpojenie od vašej sociálnej siete a individuálnych záujmov – ak stratíte kontakt s priateľmi a rodinou a tiež sa vzdáte svojich koníčkov a záujmov kvôli vašej úlohe henpecked.

Ak ich nájdete vo svojom živote, mali by ste vyhľadať pomoc. Rozhovor s poradcom alebo účasť na párovej terapii vám môže pomôcť porozumieť vašim pocitom, naučiť sa nastaviť hranice a obnoviť zdravý vzťah založený na vzájomnom rešpekte a rovnosti. Ak sa v týchto bodoch nespoznávate, potom sa uvoľnite – je nepravdepodobné, že vás niekto porazí. S najväčšou pravdepodobnosťou ste len pozorný a starostlivý partner a váš drahý má veľké šťastie, že vás má.