Rozpoznať toxický vzťah je mimoriadne ťažké, ak nie ste jeho svedkom, ale účastníkom. Kľúčom je dôverovať svojim pocitom a z času na čas skontrolovať, ako sa váš život zmenil.

Toxické vzťahy sú vzťahy, ktoré ničia život a psychiku jedného alebo oboch partnerov. Spravidla je v nich málo dôvery, rešpektu, otvorenej komunikácie, ktoré sú základom zdravých vzťahov, ale veľa kontroly, manipulácie, kritiky, emocionálneho a dokonca aj fyzického násilia.

Čo je obzvlášť nebezpečné, toxicita vo vzťahoch často zostáva nepovšimnutá a vníma sa ako norma – je to spôsobené tým, že spočiatku sa škodlivé správanie môže javiť veľmi zahalené a rastie mimoriadne pomaly. Ak však dokážete včas rozpoznať príznaky toxicity, máte oveľa väčšiu šancu jej uniknúť. Tu sú príznaky, na ktoré si treba dávať pozor.

1. NÚTI VÁS POCHYBOVAŤ O SEBE

Už sa nemáte radi, už si seba nevážite? Cítite sa neviditeľní, bezmocní, neuvedomujete si, kto ste, akí ste v skutočnosti? Tieto pocity môžu byť dôsledkom toho, že vás váš partner neustále obťažuje, odrezáva, znevažuje vaše prednosti a úspechy, snaží sa podkopať vašu sebadôveru, núti vás pochybovať o svojich silách a schopnostiach. Jeho záujmy a potreby sú vždy uprednostňované a vy zostávate v pozadí.

2. STE OVLÁDANÍ

Pasívno-agresívne správanie, vyhýbanie sa zodpovednosti, manipulácia pocitom viny, kontrola – to všetko sa prejavuje postupne a nenápadne. Priamo sa možno nemáte čoho chytiť, ale oplatí sa počúvať svoju intuíciu.

3. STE DUSENÍ NEGATIVITOU

Váš partner vnáša do vášho vzťahu neustále nejakú negativitu – kritizuje, nepodporuje, na všetko reaguje pesimisticky. Vždy sa takým či onakým spôsobom snaží uhasiť vašu radosť, pokaziť vám dobrú náladu. To nevyhnutne ovplyvní (ak ešte nie) váš emocionálny stav, ako aj vnímanie seba a okolitého sveta.

4. STE VEĽMI ŽIARLIVÍ

Žiarlivosť sa môže prejavovať nielen tým, že vám kontroluje telefón a dožaduje sa správy o tom, kde sa nachádzate: váš partner môže chodiť s naštvaným, urazeným pohľadom, vyzývavo vás ignorovať, správať sa pasívne-agresívne. To všetko vytvára vo vzťahu napätie a podkopáva vzájomnú dôveru.

5. STE V PASCI

Vo vzťahu máte dusno, cítite sa stagnujúci, neschopní rásť a čoraz viac strácate kontakt so svojím pravým ja.

6. STE NÚTENÍ OBETOVAŤ SA

Vaše ciele, nádeje, sny sú teraz nepodstatné – váš partner ich znehodnotil prostredníctvom kontroly, manipulácie a znehodnocovania. Ste nútení obetovať to, čo vás robí šťastnými, aby ste uspokojili svojho partnera.