Dôvera je jedným zo základných kameňov úspešného vzťahu. Pomáha budovať blízkosť a intimitu, dáva šťastie a pocit bezpečia. Mnohé páry však majú s jej budovaním problém. Ako vytvoriť vzťah plný harmónie a dôvery? Ako vytvoriť dôveru vo vzťahu, posilňovať ju a čo ju likviduje? V článku sa dozviete aj o negatívnych dôsledkoch nedôvery vo vzťahu. A môžete si tiež prečítať súvisiaci článok o tom, ako získať dôveru po klamstve alebo zrade. Strata dôvery, napríklad po nevere, je závažnou témou. Nemenej závažné je však i zbytočné podozrievanie či neustále špehovanie partnera.

Dobrý vzťah je rovnováhou medzi slobodou a pocitom spolupatričnosti a zodpovednosti jeden za druhého. Zrelí partneri vedia, čo chcú a vedia si jasne stanoviť hranice, ktoré oddeľujú správanie, ktoré je vo vzťahu prijateľné, od toho, ktoré je pre nich neprijateľné. Dodržiavanie týchto pravidiel, vzájomná starostlivosť a lojalita budujú dôveru a pocit bezpečia, bez ktorého nemožno hovoriť o šťastnej láske.

Kde sa berie nedôvera vo vzťahu?

Ak ste sa začali zaujímať o to, ako vytvoriť dôveru vo vzťahu, pravdepodobne na jej mieste tróni nedôvera. Odkiaľ ale pochádza nedôvera vo vzťahu? Takýto stav môže mať veľa rôznych príčin. Mnoho ľudí hovorí, že „neexistuje láska bez žiarlivosti“. Aj keď sa toto tvrdenie zdá trochu prehnané, je v ňom zrnko pravdy.

Žiarlivosť je signálom, že nám na niekom veľmi záleží a bojíme sa, že ho stratíme. Milovanú osobu považujeme za príťažlivú, preto zvažujeme možnosť, že by sa mohla páčiť aj niekomu inému. Bojíme sa partnerovej zrady alebo odchodu, pretože sa cítime nedostatočne príťažliví a hodnotní. Nečudovali by sme sa, keby si vybral niekoho iného (teda krajšieho, šikovnejšieho, zábavnejšieho atď.), pretože v hĺbke duše si myslíme, že si ho nezaslúžime.

Ako vytvoriť dôveru vo vzťahu a čomu sa vyhýbať?

Nemôžete si vybudovať dobrý vzťah s inou osobou, ak najprv nenadviažete vzťah so sebou samým. Sebaúcta, sebadôvera a presvedčenie o svojej príťažlivosti by nemali závisieť od hodnotenia iných ľudí, ale mali by vychádzať z vášho vnútra.

Dôvera je nevyhnutná na vybudovanie zdravého a harmonického vzťahu. Je nemožné ovládať svojho partnera 24 hodín denne. Navyše to má veľmi negatívny vplyv na kvalitu vzájomných kontaktov.

Ovládaná osoba sa cíti ako v pasci, pretože je narušené jej súkromie, a navyše ju mrzí, že druhá strana má o nej mylnú negatívnu mienku. Osoba, ktorá ovláda svojho partnera sa pomaly stáva paranoidná. Kontroluje partnerove texty, odpočúva jeho rozhovory a pociťuje úzkosť pri každom odlúčení. To všetko vzbudzuje prirodzený odpor a túžbu vytýčiť si vlastné hranice, čo vedie k hádkam a výčitkám.

Žiaľ, recept na úspešný vzťah neexistuje. Všetci sa musíme poučiť zo svojich chýb a vypracovať na „zlatú strednú cestu“, ktorá bude pre nás a nášho partnera tá najlepšia.

Prvá vec, o ktorú sa treba starať, je otvorenosť. Nebojme sa rozprávať o svojich obavách a slabostiach. Ak máme voči správaniu partnera nejaké výhrady, oplatí sa mu o tom hneď povedať – umlčanie problémov a ich „zametanie pod koberec“ nebude mať pozitívny vplyv a môže spôsobiť len príchod nevyriešených problémov. Úprimný rozhovor je príležitosťou rozptýliť pochybnosti a zvýšiť vzájomnú dôveru.

Čo sa stane, keď vo vzťahu dominuje nedôvera?

Vzťah nie je len spoločenstvo, ale aj rešpektovanie individuality každého z partnerov. Nezabúdajme, že každý z nás má právo na súkromie. Nikto nemá rád, keď ho sledujú a odpočúvajú. Rešpektovanie druhého, ponechanie mu dostatku slobody a osobného priestoru je čiastočnou odpoveďou na otázku, ako vytvoriť dôveru vo vzťahu.

Extrémna nedôvera nás núti vzďaľovať sa jeden od druhého a začínajú medzi nami prevládať negatívne emócie. Vo chvíľach pochybností sa oplatí pripomenúť, že náš partner je s nami z nejakého dôvodu. Túto voľbu musel urobiť vedome, pretože nás miluje a rešpektuje. Nestojí za to ničiť vzťah s takým pevným základom kvôli dočasnej neistote.

Zdroj