Niekedy sa zdá, že zväzok sa nedá zachrániť – ste zahltení rutinou a obľúbená osoba už nevyvoláva také emócie ako predtým. Vedci však radia nezúfať: existuje správanie, ktoré manželstvo posilňuje.

Spomeňte si na prvé mesiace vzťahu – ste zamilovaní, v žalúdku sa vám chvejú motýle a váš partner sa zdá byť dokonalý! Časom však eufória pominie a pár začne čeliť prvým ťažkostiam, ktoré často vedú k rozchodu. Je tu však dobrá správa – americkí vedci našli jednoduchý recept na zachovanie vzťahu na dlhé roky.

Podľa nich spočíva v škádlení a flirtovaní s obľúbenou osobou.

Yana Ryzhová a jej kolegovia z University of Southern California uskutočnili experiment, ktorého sa zúčastnilo 106 párov. Každý z nich dostal nahrávacie zariadenie, ktoré sa muselo používať každý deň, keď spolu zaľúbenci strávili aspoň päť hodín. Diktafón robil záznam rozhovorov v páre každých 12 minút a účastníci experimentu nevedeli, v akom presnom okamihu „odpočúvajú“ svoje rozhovory.

Po celom roku respondenti prístroje vrátili a vedci mohli urobiť niekoľko zaujímavých záverov, ktoré boli publikované v časopise Journal of Family Psychology. Výsledky štúdie ukázali, že milenci sa najčastejšie rozprávali počas jazdy autom, počúvania hudby, sledovania televízie, jedla, hrania hier a iných spoločných voľnočasových aktivít.

V pároch sa vyskytovali štyri typy komunikácie:

  • nepriateľské;
  • zraniteľný;
  • hravý;
  • teplý.

Analýza údajov viedla vedcov k záveru, že vrelý a hravý spôsob komunikácie podporoval milencov, aby spolu zostali dlhšie a udržiaval romantiku vo dvojici. Tieto informácie by sa však mali používať obzvlášť opatrne: je dôležité, aby komunikácia nebola len hravá, ale aby ju sprevádzala aj starostlivosť, neha a láska. V opačnom prípade môže mať podpichovanie a podpichovanie opačný účinok a vzťah s milovanou osobou sa len ťažko dá nazvať harmonickým.