Alzheimer – Alzheimerova chorora – Takáto starostlivosť zvyčajne spadá do bezprostredného okolia a zanecháva na opatrovateľov trvalú stopu. Najviac to však ovplyvňuje tých, ktorí sa dennodenne starajú o bezmocných pacientov. Izolujú sa, úplne zabúdajú na seba a na radosti zo života. Ako sa s tým vyrovnať?

Ošetrovateľ Alzheimerovej choroby trpí neustálou pohotovostnou službou, ktorá si vyžaduje zvýšenie fyzickej námahy a psychickej odolnosti. Opatrovateľom je zvyčajne manžel alebo manželka a keďže Alzheimerova choroba postihuje staršie osoby vo veku nad 60 rokov a viac, sám často nemá úplnú energiu. Preto je pomoc a podpora rodiny a priateľov veľmi dôležitá.

Alzheimer sa zvykne myliť aj s hypochondriou, je tam však obrovský rozdiel.

Opatrovník tiež potrebuje podporu

Keď sa dozvieme, že milovaný človek trpí Alzheimerovou chorobou, hlavou nám prejde kopec otázok. Medzitým je prijatie diagnózy prvou podmienkou riešenia zložitej situácie. Potom stojí za to zistiť o chorobe čo najviac: od lekárov či z odborných kníh.

Nie je potrebné sa hanbiť za to, že náš milovaný je chorý na Alzheimerovu chorobu. Opatrovatelia sa často obávajú reakcie svojho okolia. Izolujú chorých a zároveň aj seba. Psychológovia im medzitým odporúčajú, aby sa o svojom probléme porozprávali s čo najväčším počtom ľudí. Možno jeden z nich pôjde s chorým na prechádzku, zahrá si s ním karty alebo si pozrie fotografie zo starých čias. Je dobré, ak o probléme vedia susedia alebo pracovníci najbližších obchodov. Ak chorý opustí domov a stratí sa – pomôžu mu nájsť cestu späť. Osoba trpiaca Alzheimerovou chorobou by mala mať vždy svoju adresu a telefónne číslo pri sebe – najlepšie na špeciálnej visačke pripevnenej na oblečení alebo na náramku.

Osem zlatých pravidiel opatrovníka

  • Staňte sa členom podpornej skupiny.
  • Prijmite akúkoľvek pomoc, ktorú vám niekto ponúkne.
  • Nebojte sa požiadať ostatných, aby robili spoločnosť chorej osobe, keď musíte odísť z domu.
  • Ak pracujete, urobte všetko pre to, aby ste svoju prácu neopustili.
  • Neočakávajte, že budete schopný robiť všetko, čo ste boli schopný urobiť predtým; nestresujte sa – jednoducho to tak musí byť.
  • Oddýchnite si – využite podporu rodiny, priateľov a ľudí zo združenia.
  • Udržujte spoločenské kontakty a rozvíjajte svoje záujmy.
  • Pamätajte, že máte právo na potešenie – ak budete spokojní, lepšie si splníte svoje povinnosti.

Čo vieme o chorobe Alzheimer?

  • Patrí do skupiny demencie.
  • Zvyčajne sa vyskytuje u ľudí vo veku 60-65 rokov.
  • Výsledkom je postupná strata neurónov (nervových buniek) v mozgu. S vekom ich všetci strácame, ale pri Alzheimerovej chorobe je tento proces veľmi rýchly. Neuróny odumierajú a sú nahradené usadeninami určitého proteínu (beta-amyloidu), ktoré bránia toku informácií medzi ostatnými nervovými bunkami. V pokročilých štádiách ochorenia je celý mozog pacienta pruhovaný beta-amyloidovými plakmi.
  • Na Alzheimerovu chorobu neexistuje žiadny účinný liek. Prostriedky dostupné na našom trhu – mierne spomaľujú vývoj choroby.

Zdroj