Všetci niekedy manipulujeme druhými a nechávame sa manipulovať. Najčastejšie sa to deje nevedome a nespôsobuje veľa škody. Niekedy sa však manipulácia stáva nebezpečnou a má podobu psychického násilia. Čo robiť v tomto prípade?

Manipulácia je akýkoľvek pokus ovplyvniť niečí emocionálny stav s cieľom prinútiť ho vykonať určitú činnosť alebo zažiť požadovaný pocit. To sa deje neustále v osobných vzťahoch, a nielen tam. Inzerenti manipulujú s emóciami potenciálnych kupcov, aby ich prinútili kúpiť si produkt. Politici sú voličmi preto, aby získali ich hlasy, presvedčili ich falošnými uisteniami alebo vnútili želaný názor.

BEŽNÉ TECHNIKY MANIPULÁCIE

„Všetci sme manipulátori,“ hovorí psychologička Melissa Stringer. “Často to zahŕňa spoločensky prijateľné manipulácie, ako je úsmev a očný kontakt, zdravé spôsoby budovania priateľstiev.” Ale keď sa používajú techniky na to, aby ste sa dostali do lepšieho svetla a získali nad niekým moc, je to niečo úplne iné.“

Manipulátori vymýšľajú stovky taktických pohybov a môže byť ťažké rozpoznať ich zámery. Vo všeobecnosti však ide o celkom zrejmé metódy.

1. Ukážte silné city, aby ste si podmanili druhého

Násilník sa môže napríklad pokúsiť vynútiť si romantický vzťah. Obeť obklopí láskou a urobí krásne gestá, aby poľavila z ostražitosti alebo sa cítila zaviazaná.

2. Hrajte na slabosti iných ľudí

Obľúbená technika inzerentov: takto kozmetické spoločnosti vnucujú zákazníkom predstavu, že sú neatraktívni alebo starí. Táto taktika je bežná aj v osobných vzťahoch: napríklad keď jeden partner presviedča toho druhého, že ho už nikto nikdy nebude milovať.

3. Ľahnite si a okamžite odvolajte svoje slová

Manipulátori sú schopní utopiť svoje obete v prúde klamstiev. Ak ich prichytia pri klamstve, tvrdia, že nič také nepovedali, alebo si vymýšľajú nové klamstvá.

4. Preháňať a zovšeobecňovať

Je ťažké hádať sa s niekým, kto vyhlasuje: „nikdy si ma nemiloval“ alebo „nikdy si to neskúšal“. O konkrétnych tvrdeniach sa dá diskutovať, ale spochybniť nejasné obvinenia je oveľa ťažšie.

5. Vyhnite sa téme

Ak je človek kritizovaný za neprijateľné správanie, môže sa pokúsiť odvrátiť pozornosť od seba a presunúť konverzáciu do inej roviny. Často sa to vyjadruje v tejto forme: „Lepšie sa pozri na…“. Povedzme, že jeden z manželov je znepokojený tým, že jeho partner užíva drogy, ale v reakcii začuje, že sa musí o dieťa lepšie postarať.

6. Zmeňte pravidlá hry

Stáva sa to vtedy, keď človek neustále predkladá nové kritériá, ktoré musia byť splnené, aby bol so všetkým spokojný. Povedzme, že sa neustále vysmieva kolegovi pre jeho spôsob obliekania. Ak zmení štýl, vyhlasuje, že s takým účesom alebo akcentom sa mu nič nestane a podobne.

7. Zastrašovaním ovládajte

Napríklad vyhrážanie sa alebo použitie fyzickej sily.

8. Sebapotvrdenie na úkor niekoho iného

Neurotickí ľudia sa často snažia ostatných presvedčiť, že im chýba inteligencia, aby ponížili ostatných alebo znehodnotili ich životné skúsenosti.

9. Buďte pasívne agresívni

Toto správanie zahŕňa množstvo stratégií, ako je prehadzovanie viny a komplimenty so zadnou rukou. Vo všeobecnosti sa pasívna agresia vzťahuje na tendenciu prejavovať nespokojnosť alebo hnev bez zjavného vyjadrenia emócií.

10. Obťažujte mlčaním

Požiadať o čas na premyslenie rozhodnutia alebo povedať niekomu, kto vás do špiku kostí urazil, že už nemáte o čom hovoriť, je normálne. Ale ignorovanie človeka s cieľom potrestať alebo zastrašiť je manipulatívna taktika.

11. Plynové osvetlenie

Sofistikovaná forma manipulácie, pri ktorej je človek nútený pochybovať o primeranosti svojho vnímania reality. Násilník môže napríklad popierať zneužívanie a povedať obeti, že má slabú pamäť.

12. Prilákajte spojencov

Týrajúci rodič môže požiadať ostatných členov rodiny, aby pomohli dieťaťu pripomenúť, čo pre neho obetovali. Pod spoločenským tlakom je ľahké cítiť sa previnilo a prestať sa sťažovať na zlé zaobchádzanie. Manipulátori sú schopní kombinovať rôzne techniky alebo medzi nimi prepínať v závislosti od kontextu.

DÔVODY MANIPULÁCIE

Ľudia sa zapájajú do tohto správania z niekoľkých dôvodov. Tu sú niektoré z nich.

1. Slabé komunikačné schopnosti

Niektorí ľudia sa hanbia vyjadrovať svoje myšlienky priamo. Iní vyrastali v prostrediach, kde sa takáto komunikácia považovala za normu.

„Najčastejšie sa manipulátormi stávajú tí, ktorých nenaučili efektívne komunikačné zručnosti. Mohlo to byť horšie: boli potrestaní, keď sa snažili prejaviť svoje potreby alebo túžby. V dôsledku toho bol pôvodný význam medziľudských vzťahov skreslený a prednosť dostali stratégie zamerané na vyhýbanie sa akýmkoľvek chybným kalkuláciám. Preto sa cieľ dosahuje dvoma hlavnými spôsobmi: nepriamou komunikáciou a odmietnutím zodpovednosti za svoje činy,“ zdôrazňuje Melissa Stringer.

2. Túžba držať sa na diaľku

Sú takí, ktorí privádzajú ostatných na pokraj a používajú manipuláciu ako mocenskú zbraň. Niekedy sa takto prejavia príznaky poruchy osobnosti, napríklad narcizmus.

3. Strach

Mnoho ľudí to robí zo strachu, najmä ak sa obávajú, že ostanú sami. Často sa to stáva počas rozvodu alebo krízy vo vzťahu.

4. Obranné mechanizmy

Za manipuláciou môže byť snaha uniknúť z pocitov viny. Niektorí potláčajú pocit viny úplnou kontrolou a zneužívaním, zatiaľ čo iných vedie nízka sebaúcta, strach z odsúdenia alebo neochota priznať si vlastné nedostatky.

5. Spoločenské normy

Niektoré formy manipulácie sú úplne prijateľné a dokonca užitočné. Takto sa väčšina z nás učí, že je dôležité byť v práci priateľský a veselý, aby sme si získali priazeň kolegov a vedenia.

6. Marketingové, reklamné, finančné alebo politické motívy

V skutočnosti všetky podniky manipulujú s našimi emóciami a vedomím, presviedčajú nás, aby sme si kúpili produkty a služby, zmenili svoj uhol pohľadu alebo volili požadovaným spôsobom.

AKO SA CHRÁNIŤ PRED MANIPULÁCIOU

Ak si uvedomíte, že ste boli viackrát zmanipulovaní, nemáte s tým nič spoločné. Každý z nás je do tej či onej miery zmanipulovaný a nie je možné tomu zabrániť. Existuje však niekoľko metód, ktoré vám umožnia konfrontovať sa a stanoviť jasné hranice.

1. Vyjadrite svoje myšlienky priamo, jasne a konkrétne

Priama komunikácia pomáha budovať zdravé vzťahy a rozpoznávať manipuláciu.

2. Naučte sa rozlišovať prijateľnú manipuláciu od neprijateľnej

Väčšina ľudí robí z času na čas pasívne agresívne alebo manipulatívne poznámky bez akéhokoľvek rozmýšľania. Medzi príznaky zlomyseľnej manipulácie patria urážky, systematické pokusy o kontrolu a túžba spôsobiť bolesť.

3. Stanovte si jasné hranice

Ak sa vás snažia zmanipulovať, vysvetlite im, ako sa máte správať a držte sa zvolenej línie. Napríklad: „Mami, chápem, koľko si pre mňa urobila, ale to neznamená, že máš právo ma ponižovať.

4. Požiadajte o radu tretiu stranu

To môže byť riskantné, keďže manipulátori často získavajú priaznivcov medzi spoločnými známymi. Ak je však medzi vašimi blízkymi niekto, komu môžete dôverovať: manželský partner, príbuzný alebo priateľ – podeľte sa s ním, možno navrhne praktické riešenie.

5. Kontaktujte špecialistu

Obete chronickej manipulácie a psychického týrania by sa mali poradiť s psychoterapeutom. Špecialista vám môže pomôcť rozpoznať známky manipulácie, ukončiť zložité vzťahy a znížiť riziko, že sa dostanete do rovnakej pasce. Okrem toho sa naučíte budovať zdravé hranice a zastaviť akékoľvek pokusy o prenikanie.