Po stáročia sa filozofi pokúšali odhaliť tajomstvo génia. Jedným z najpopulárnejších psychologických mýtov posledných rokov je myšlienka, že pôsobivý úspech v akejkoľvek oblasti si vyžaduje oddanosť… a 10-tisíc hodín praxe. Expert je pripravený s tým argumentovať a ponúka svoje kľúče k vynikajúcim výsledkom.

„Pravidlo 10 000 hodín“, ktoré sa považuje za tajomstvo úspechu v akomkoľvek podnikaní, sa stalo hlavným prikázaním koučov na celom svete. Najpredávanejší autor knihy Emočná inteligencia, Daniel Goleman, hovorí, že ide o smutnú mylnú predstavu. „Toto pravidlo platí len z polovice,“ píše vo svojej najnovšej knihe Focus: On Attention, Distraction and Success in Life.

ČO NAOZAJ DÔLEŽITÉ

Tajomstvom trvalého pokroku nie je množstvo stráveného času, ale jeho kvalita. Ak ste zlý golfista a zakaždým robíte rovnaké chyby, 10 000 hodín neúspechu vašu hru nezlepší. Stále budeš zlý golfista, pokiaľ trochu nezostarneš.

1. Zamerajte sa

Vedúcim faktorom úspechu je podľa autora premyslené cvičenie, teda tréning, pri ktorom vaša pozornosť dosiahne maximálnu koncentráciu. To si často vyžaduje asistenciu skúseného odborníka, kouča alebo mentora.

Okrem toho sa snažte vyhnúť cudzím myšlienkam: uvoľnené „myslenie“ iba znižuje účinnosť vedomého cvičenia. Daniel Goleman vysvetľuje: „Túlavé myšlienky sú škodlivé: tí, ktorí pri cvičení sledujú televíziu, nepodávajú dobrý výkon. Plná pozornosť stimuluje spracovanie informácií v mozgu, posilňuje synaptické spojenia a rozširuje alebo vytvára neurónové siete. Aspoň na začiatku. Ale keď zdokonaľujete zručnosť, neustálym cvičením sa nad ňou prenáša kontrola zo systému vedomej pozornosti zhora nadol na nervové okruhy zdola nahor. Týmto spôsobom sa vaša zručnosť stane automatickou.“

Tu vzniká rozdiel medzi amatérmi a profesionálmi.

Dosiahli ste takzvanú „plató spokojnosti“ a maximálnu automatizáciu a váš profesionálny rast sa zastavil. „Ak o sebe tvrdíte, že ste génius, musíte neustále prepínať z autopilota na aktívnu, korektívnu formu pozornosti,“ vysvetľuje psychológ.

Amatéri sa neskutočne tešia, keď sa niečo začne dariť. Po približne 50 hodinách tréningu – lyžovania alebo šoférovania – väčšina z nás začne dosahovať dobré výsledky, pričom potrebné úkony vykoná takmer bez námahy. Už viac necítime potrebu vedomého cvičenia a chceme si užiť to, čo sme dokázali zvládnuť. Nezáleží na tom, koľko hodín ešte strávime v tomto režime: náš pokrok sa tam zastaví.

Odborníci na druhej strane používajú režim koncentrácie zhora nadol, pričom zámerne upúšťajú od automatických reakcií. Aktívne sa zameriavajú na pohyby, ktoré si vyžadujú zlepšenie, a držia sa každého slova kritiky z úst skúseného trénera. Najlepší z najlepších sa nikdy neprestávajú učiť.

2. Spätná väzba

Ďalším kritickým prvkom sú slučky spätnej väzby, ktoré vám umožňujú identifikovať chyby, keď sa vyskytnú, a včas ich opraviť (napríklad baletky kvôli tomu tancujú pred zrkadlom).

Daniel Goleman píše: „V ideálnom prípade spätnú väzbu poskytuje profesionálny odborník. Nie nadarmo má každý športovec svetovej triedy osobného trénera. Ak budete cvičiť bez posúdenia odborníkmi, nedostanete sa na vrchol.“

KOĽKO HODÍN POTREBUJETE?

Vynára sa však rozumná otázka: koľko hodín „zámerného cvičenia“ denne potrebujeme? Koniec koncov, sústredená pozornosť, podobne ako svaly, zlyhá z prepätia.

Podľa Daniela Golemana majstri svetovej triedy – či už sú to klaviristi alebo vzpierači – cvičia približne štyri hodiny denne. Ale nič viac: zvyšok času využívajú na oddych a obnovu fyzickej a duševnej aktivity.