Zvykli sme sa sústrediť na ťažkosti a cítiť sa nešťastní. Zdá sa nám, že život je plný skúšok a nespravodlivosti. Aj keď sa nič tragické nestane, problém si šikovne vycucáme z prsta. Minca má však vždy dve strany. Ak dokážete zmeniť svoj prístup, uvedomíte si, že šťastie je bližšie, než sa zdá.

 

1. BUĎTE VĎAČNÍ ZA TO, ČO MÁTE

Napriek domnelým alebo skutočným ťažkostiam, ktoré práve prežívate, vždy sa nájdu ľudia v ťažšej situácii. Aj keď je to pre vás práve teraz úplne neznesiteľné, niekto iný je na tom horšie.

Napríklad človek sa sťažuje, že má veľmi malý dom. Ale koľko ľudí nemá vôbec žiadny dom, musia spať vonku aj v zime. Niekomu, kto ľutuje stratu zamestnania, by mohol byť prospešný rozhovor s niekým, kto prišiel o nohu pri autonehode. Ak máte dosť toho, že vaši rodičia sú nevrlí a otravní, zamyslite sa nad tým, aké je to byť sirotou.

Záver: naučte sa byť vďační za to, čo máte. Buďte vďační za to, že žijete, že môžete dýchať a vidieť slnko každý deň. Poďakujte sa osudu aj za ťažkosti, s ktorými sa na svojej ceste stretávate: ich prekonávanie vás robí silnejšími a lepšími!

2. SÚSTREĎTE SA NA IDEÁLY, NIE NA PROBLÉMY

Väčšina vynakladá veľa úsilia na riešenie takzvaných problémov. To spôsobuje, že sa sústreďujú na negatívne veci, pripisujú im neprimeranú dôležitosť a zapchávajú si hlavu zlými myšlienkami. Namiesto nekonečného rozoberania vymyslených alebo skutočných problémov myslite na ideály a sny. Tento pozitívny prístup má tri výhody:

  • Začnete uvažovať skôr pomocou terminológie možností než obmedzení;
  • Tým, že sa vážne pýtate, čo chcete, jasnejšie definujete svoje ciele;
  • Premýšľanie o lepšom alebo ideálnom živote posúva vaše myslenie k pozitívnemu.Takéto myslenie vám pomáha zvládať výzvy a prekonávať prekážky na ceste.

Nepodporujem vás v tom, aby ste úplne ignorovali výzvy. Stačí prepnúť prepínač z pasívneho prežívania negativity na konštruktívny prístup k hľadaniu riešení. Napríklad máte veľké dlhy. Namiesto toho, aby ste sa ním trápili, hľadajte príležitosti, ako zarobiť viac peňazí. Ak nie ste spokojní so svojou prácou, premýšľajte, na čo ju zmeniť. Ak ste obklopení pesimistami a fňuknami, nájdite si novú spoločnosť vynaliezavých a zdravých ľudí. Ak ste slobodní, predstavte si dokonalý pár.

3. DAŤ SVOJMU ŽIVOTU ZMYSEL

Nájsť zmysel, svoje poslanie je dôležité pre šťastný a zmysluplný život. Žiaľ, mnohí ľudia sú ako somnambulisti: existujú a nepýtajú sa sami seba, na čo to všetko je. Úvahy o skutočnom cieli vám pomôžu uvoľniť v sebe tvorivý potenciál.

4. VYBERTE SI ŠŤASTIE AKO SPÔSOB ŽIVOTA

Ste v zlej situácii a nemáte kontrolu nad vývojom udalostí? Odráža sa to na vašej nálade, na vašich myšlienkach. Sklzávate do negativizmu, alebo postupne a s úsmevom na tvári premieňate problémy na príležitosti? Voľba je na vás: večne sa sťažovať na osud, alebo hrať s kartami, ktoré vám hodil. Buď sa postavíte do úlohy obete a budete sa situáciou trápiť, alebo ju premeníte na energiu, ktorá vás povedie vpred.

5. NEMYSLITE NA TO, “ČO KEBY…” RADŠEJ SI POVEDZTE: “NABUDÚCE…”

Mnohí ľudia si vykrikujú: “Čo keby som konal, urobil, povedal inak.” Ak by ste sa rozhodli, že to urobíte, tak by ste to urobili. “Keby.” Imaginárne riešenie problému ho neodstráni z reálneho života. Nežite v podmieňovacom spôsobe. Pomôžte si tým, že si položíte inú otázku: Čo by som mal urobiť nabudúce, aby som sa do tejto situácie nedostal? Týmto spôsobom vykročíte vpred, zbavíte sa pripútanosti k prehrávaniu problémov z minulosti. Takýto konštruktívny prístup vám pomôže radikálne zmeniť váš život.