Prečo novoročné sviatky prinášajú nielen radosť a zábavu? Prečo je počas sviatkov miesto pre smútok a túžbu? Aké otázky a odpovede bránia bezstarostným sviatkom?

PREKÁŽKY

Pre mnohých ľudí je začiatok sviatočného obdobia synonymom šťastia. Je to čas, ktorý trávime s rodinou a priateľmi, stretávame sa pri sviatočnom stole a vymieňame si darčeky… Prečo sú teda sviatky/dovolenka a Vianoce/Silvester na Holmesovej a Reichovej stupnici stresových udalostí?

1. Hľadanie odpovedí na existenciálne otázky

Sviatky sú nielen radosťou zo spoločenského života a stretávania sa, ale aj príležitosťou zastaviť sa a byť sám so sebou. A počas tohto núteného zastavenia sa vynárajú otázky, ktoré nemajú miesto v šialenom rytme každodenného života:

  • “Čo som tento rok dosiahol?”
  • “Som spokojný so svojím životom?”
  • “Poznám sám seba?”

A ak na tieto otázky nenájdeme odpovede, nebudeme sa cítiť dobre a veselo.

To je dôvod, prečo niektorí ľudia nemajú radi sviatky: chtiac-nechtiac musia počúvať to, čo počas celého roka tlmia – svoje vlastné emócie.

Sú skvelým ukazovateľom a cenným zdrojom informácií o tom, ako sa cítime, či sa o seba dostatočne staráme, či sme so životom spokojní… A počúvajúc svoje emócie, počas sviatkov mnohí ľudia nedobrovoľne zosmutnejú.

2.  Uvedomenie si straty

Ak analyzujeme, čo sa skrýva za týmto pocitom, je to zrejmé: vždy je tak či onak spojený so stratou:

  • ideály (“Toľko rokov sa deň čo deň snažím byť lepším v každom ohľade, ale nič sa nedarí”);
  • partnera (“Oslavovať sviatky ako samotár: čo by mohlo zhoršiť pocit opustenosti?”);
  • práca (“Chcem na Silvestra kúpiť všetkým darčeky, ale zostal som bez práce, a teda aj bez peňazí”);
  • blízkych (Silvester s rodinou a priateľmi môže byť bolestný, nevedomky nám pripomína blízkych, ktorí už nie sú medzi nami).

Z týchto dôvodov sú spoločníkmi niektorých ľudí počas sviatkov osamelosť, smútok a niekedy aj depresia.

TIPY

Samozrejme, nemôžeme ovplyvniť všetko, čo sa v našom živote deje. Platí to najmä pre smutné udalosti, pred ktorými vo väčšine prípadov nemôžeme ochrániť seba ani svojich blízkych. Existuje však niekoľko návrhov, čo môžeme urobiť, aby sme na konci roka nemuseli byť opäť smutní z niečoho, čo sa ukázalo byť mimo našej kontroly.

1. Stanovte si ciele

Začiatok roka je vhodný čas na to, aby sme si stanovili plány (a počas roka sa snažili urobiť všetko pre ich realizáciu). So správnym prístupom a správnym stanovením cieľov môžete vo svojom živote veľa zmeniť a urobiť skutočný prelom.

Je vhodné vyhnúť sa abstraktným cieľom typu “schudnúť”, “stať sa lepším” alebo “stať sa šťastnejším”.

Lepšie je stanoviť si konkrétne a dosiahnuteľné ciele, napr:

  • “schudnúť 10 kíl za štyri mesiace”,
  • “naučiť sa hovoriť nie a komunikovať o svojich potrebách s manželom a ostatnými príbuznými”,
  • “venovať každý týždeň hodinu činnosti, ktorá ma baví”.

2. Dodajte energiu

Okrem stanovenia cieľov a úloh je dôležité nezabúdať ani na oddych, stretávanie sa s príjemnými ľuďmi, trávenie času vecami, ktoré sa vám zdajú dôležité a zaujímavé, ktoré vám prinášajú radosť a zlepšujú náladu. A, samozrejme, načúvať sebe a svojim emóciám nielen počas sviatkov, keď to prakticky musíme robiť, ale aj pravidelne počas celého roka.