Cesta k vytúženému výsledku je často zložitá. A vy chcete mať po ruke ak nie zázračnú pilulku, tak aspoň nástroj, ktorý vám zaručene pomôže napredovať. Dobrou správou je, že každý z nás takýto nástroj má. Zostáva len naučiť sa ho používať – teda začať klásť správne otázky.

Predstavte si toto: jedného rána vojdete do kuchyne a zistíte, že vám došla káva, bez ktorej sa nikam nechystáte. Čo urobíte? Pravdepodobne nebudete strácať čas hľadaním niekoho, na koho by ste to mohli zvaliť, alebo zrušíte emotívne stretnutie, aby ste sa zabudli pri sledovaní televízneho programu. Je pravdepodobnejšie, že si objednáte donášku alebo si cestou do kancelárie vezmete kávu.

Tento jednoduchý príklad dobre ilustruje rozdiel medzi konštruktívnou a nekonštruktívnou reakciou na problém. Keď sa však ukáže, že naším cieľom je viac než len vypiť šálku kávy, môžeme sa stratiť a zvoliť stratégiu, ktorá vedome nie je schopná viesť k efektívnemu riešeniu.

RADA VERZUS OTÁZKY

Mnohí z nás sú od detstva naučení, že vždy existuje niekto, kto vie, čo je pre nás najlepšie. Najprv to boli rodičia, potom učitelia, životní partneri, šéfovia… Zoznam by mohol byť nekonečný. Preto sa tvárou v tvár ťažkostiam, alebo dokonca vytýčeným cieľom, zo zvyku chceme pýtať na názor niekoho iného. Hodnota rozhodnutia, prijatého na základe cudzej rady, je však minimálna a účinnosť býva nulová. To neznamená, že by sa malo upustiť od komunikácie, len by sa mala uskutočňovať inak: nie žiadaním o radu, ale kladením otázok.
Som členom populárnej podnikateľskej komunity, kde sa často diskutuje o rôznych témach, od pracovných až po osobné záležitosti. A platí tu nevyslovené pravidlo: nedávať rady. Povedzme, že sa mi už dva mesiace nedarí nájsť účtovníka. Neprídem do komunity s otázkou “Čo mám robiť?”. Spýtam sa: “Boli ste už niekedy v tejto situácii? Ako ste ju riešili?” Ľudia mi nahrajú svoje skúsenosti, ja ich budem počúvať, analyzovať a hľadať najlepšie riešenie pre seba.
Klásť správne otázky je však dôležité nielen pre ostatných, ale aj pre vás.
Raz za mnou po jednom prejave prišlo dievča, majiteľka kozmetického salónu, so slovami: “Chcem rozšíriť svoje podnikanie, ale nerozumiem, čo mám robiť. Keď sa často rozprávate s podnikateľmi, zvyknete si na iné otázky. Tu však išlo zjavne o niečo iné. Namiesto odpovede som jej teda navrhol: “Zamyslite sa nad tým, ako obmedzujete svoj vlastný rast?” Oheň v jej očiach okamžite zhasol.
Ukázalo sa, že nechcela rozšíriť svoje podnikanie, aby poskytla viac klientom skvelé služby alebo zrealizovala nejaké ambiciózne nápady – chcela finančnú nezávislosť od mladého muža. Inými slovami, jej žiadosť sa pôvodne netýkala podnikania, ale vzťahov. A jedna správna otázka pomohla zmeniť zameranie.

HRA NA SEBAPOZNANIE

Ak otázky tak dobre fungujú, prečo sa ich často bojíme klásť sami sebe? Najčastejšie preto, že podvedome už poznáme odpoveď a nepáči sa nám to. Pokiaľ ju nevyjadríme, môžeme sa tváriť, že je všetko v poriadku. Ak je odpoveď daná, musíme konať. A každá zmena – aj tá, ktorá nakoniec vedie k rastu – je vždy stresujúca.
Skvelým spôsobom, ako prekonať strach z otázok a úprimných odpovedí, je účasť na koučovacej hre. Všetko, čo súvisí s hrou, je pre náš mozog známe a bezpečné, pretože je to pre nás spôsob, ako sa od útleho veku učiť o realite.
Počas koučovacej hry vám moderátor kladie dobré otázky, usmerňuje vás a upozorňuje na situácie, v ktorých robíte chyby alebo podvádzate. Nedostanete hotové odpovede, ale naučíte sa samostatne myslieť a rozhodovať. A na konci máte pripravený plán, ktorý ste si sami vytvorili, a preto bude fungovať. Samozrejme, ak začnete konať čo najskôr. Podľa mojich skúseností, ak človek urobí prvý krok v nasledujúcich 24 hodinách, už ho nič nezastaví.
Vezmime si obľúbenú otázku: “Ako nájsť svoje povolanie a naplniť ho?”. Jednou z prvých otázok, na ktoré navrhujem odpovedať, je: “Kto alebo čo ma odvádza od môjho hlavného cieľa?”. Vo väčšine prípadov sa objavuje príbeh, že človek jednoducho nemá dostatok fyzického času. Napríklad žena je nepretržite zaneprázdnená deťmi. Prichádza na to, že človek by mal začať s racionálnym plánovaním, delegovaním a ďalšími malými krokmi.
Prvých päť otázok
Chcete na vlastnej koži pocítiť účinky stratégie kladenia otázok? Najprv sformulujte otázku – môže to byť problém, ktorý sa snažíte vyriešiť, alebo cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. A odpovedzte na päť otázok čo najúprimnejšie:
  • Aké kroky môžem zajtra podniknúť, aby som sa priblížil k svojmu cieľu?
  • Kto alebo čo obmedzuje môj rast?
  • V čom sa zrádzam? Ovplyvňuje to niekto alebo niečo?
  • Na akú oblasť života sa potrebujem práve teraz zamerať?
  • Akú dohodu so sebou môžem urobiť práve teraz?
Správne otázky dajú vášmu mozgu úplne novú výzvu a ten začne rozmýšľať inak. Precvičujte si kladenie otázok a odpovedanie na ne a všimnete si, že čoraz rýchlejšie prichádzate na efektívne riešenia, ktoré vám predtým nenapadli. Úžasné je, že boli vždy vo vás.