Hoci vulgárne výrazy môžu niekedy dodať reči emotívnosť, ich neustále používanie v každodennej reči môže priniesť viac problémov ako výhod. Spolu s psychológmi sme analyzovali, prečo sa ľudia uchyľujú k vulgarizmom a čo robiť pre tých, ktorí chcú prestať nadávať.

Ľudia používajú nadávky, aby sa vyrovnali s emóciami – zvyčajne negatívnymi. Zaujímavé je, že ženy aj muži používajú nadávky takmer rovnako – podľa výskumu britských vedcov ich “niekedy” alebo dokonca “často” používa vo svojom prejave až 58 % Angličanov.

“V zásade nie je na nadávkach nič neprirodzené: pomáhajú nám vyjadriť veľmi silné emócie v ťažkých životných situáciách,” vysvetľuje Vladimír Šľapnikov, doktor psychológie, docent Katedry psychológie osobnosti a diferenciálnej psychológie Moskovského inštitútu psychoanalýzy. – Nadávky však môžu byť cenzurované aj necenzurované. Používanie tej druhej spoločnosť odsudzuje, pretože porušuje zaužívané pravidlá kultúry komunikácie a následne môže spôsobiť problémy so sociálnou adaptáciou”.

PREČO NADÁVAME MAT

1. Zvyk

Podľa psychológa je používanie nadávok do veľkej miery len zvykom. Najčastejšie sa formuje v detstve a dospievaní pod vplyvom najbližšieho sociálneho prostredia: rodiny, priateľov, kolegov.

“Každá sociálna skupina má svoje vlastné normy komunikácie, takže nadávky a urážky, ktoré používajú robotníci na stavbe, nemusia byť prijateľné v škole alebo v materskej škole,” vysvetľuje Vladimir Šljapnikov. – Bežný človek dokáže medzi týmito situáciami pomerne ľahko prepínať. Avšak ten, kto je zvyknutý používať vulgárne výrazy a zrazu sa ocitne v inom sociálnom prostredí, čelí odsudzovaniu zo strany ostatných. To ho podnieti k zmene správania a návykov. Väčšine ľudí sa to viac-menej podarí”.

2. Neschopnosť prežiť negatívne emócie

Podľa psychologičky Viktorie Gromovej ľudia používajú vulgárne výrazy aj v prípade neschopnosti správne interpretovať a prežívať svoje negatívne emócie, ako aj prekvapenie a strach. Ako poznamenáva, kamarátstvo sa pre človeka stáva svojráznym spôsobom, ako prežiť stres, ale je nesprávne považovať tento spôsob za účinný.

“V momente, keď človek vyjadruje svoje rozhorčenie nadávkami a urážkami, potrebuje ešte viac energie na prežitie tohto stresu, pretože ľudia málokedy nadávajú šepotom – väčšinou v takýchto chvíľach prechádzajú na krik,” hovorí.

To vedie organizmus k ešte väčšiemu stresu, takže mnohí ľudia po nadmernom používaní nadávok pociťujú pokles energie, bolestivú devastáciu

Uvoľnením agresie a vypustením toku vlastnej energie prekypujúcej negativitou prostredníctvom nadávok človek skutočne vyprázdni svoje vedomie od dráždivého faktora a zbaví sa stresu. Ako však zdôrazňuje Victoria Gromova, táto metóda nie je pre ľudskú psychiku ekologická.

“Mnohí ľudia používajú vulgárne výrazy, aby rýchlo vyvrhli negatívne emócie, a snažia sa tak ochrániť svoju psychiku pred prijatím týchto emócií. Človek je v momente stresu jednoducho vystrašený,” hovorí psychologička. – Tento prístup je však od základu nesprávny. Negatívne emócie sú potrebné a dôležité a brániť sa nadávkami pred ich prijatím je nesprávna technika. Správna je prežiť akúkoľvek emóciu bez použitia nadávok.”

AKO SI UVEDOMIŤ, ŽE HRUBÝCH SLOV V REČI UŽ BOLO PRIVEĽA

Môže byť ťažké uvedomiť si na vlastnej koži, že sa príliš často uchyľujeme k vulgárnym slovám. Na to je lepšie pokúsiť sa pozrieť na seba zvonka, alebo skôr – počuť. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je nahrať si svoj prejav na diktafón.

“Urobte si zvukovú nahrávku, jednoducho si nahrajte vlastnú komunikáciu s ľuďmi okolo vás. Potom si ju vypočujte. Bolia vás z nej uši? Je pre vás dobré nadávať alebo nie? Zvyčajne už niečo také pôsobí triezvo a zvyšuje motiváciu znížiť používanie mate”, – dáva tip psychológ a člen Asociácie kognitívno-behaviorálnej psychoterapie Petrohradu Peter Galigabarov.

Pochopiť, či je vo vašej reči problém s vulgarizmami, vám pomôžu aj vaši blízki: priatelia, kolegovia, členovia rodiny.

“Spýtajte sa ich – ako “vyzerá” vulgarizmus vo vašej reči? Čo si myslia o vás a nadávkach?” – radí psychológ. Ich hodnotenie vám umožní lepšie pochopiť, či by ste mali niečo vo svojej každodennej komunikácii zmeniť.

AKO PRESTAŤ NADÁVAŤ

1. Uvedomte si, na čo chcete prestať používať nadávky

Vezmite si pero a papier a napíšte si to:

  1. Čo sa stane, ak vynecháte kamaráta zo svojho prejavu?
  2. Čo sa stane, ak prestanete používať nadávky?
  3. Čo sa nestane, ak zo svojho prejavu vynecháte nadávky?
  4. Čo sa vo vašom živote nestane, ak sa vzdáte nadávok?

K týmto otázkam by ste mali pristupovať racionálne a na každú z nich podrobne odpovedať. “Potom môžete začať sledovať momenty, keď je váš prejav obzvlášť plný nadávok. Možno je kamarát spôsob, ako znížiť svoju úzkosť, strach z toho momentu, keď nadávate. Alebo pociťujete hnev, keď nadávate. Hnev môže hovoriť napríklad o nebezpečenstve, že niečo stratíte – ale čo presne? Takáto sebaanalýza vám umožní byť pozornejší k sebe a svojmu jazyku,” vysvetľuje psychológ.

2. Rozvíjajte uvedomelosť

Prestať nadávať a odvyknúť si od nadávok môže pomôcť návyk byť uvedomelý – teda pozornejší k sebe, svojim pocitom a činom.

“Umožní vám to pristihnúť sa pri polovičatosti. “Zo začiatku to nebude vždy fungovať, ale časom zvyk zmizne. Ak sa vôbec nedokážete ovládať, môžete skúsiť nahradiť vulgárne výrazy prijateľnejšími literárnymi výrazmi, napríklad “sakra”. Môžete zaviesť systém pokút za vulgárne slová, aj to by malo pomôcť,” odporúča Vladimir Šľapnikov.

Najťažšie je ovládať sa v emocionálnych situáciách – v týchto situáciách sa najčastejšie uchyľujeme k vulgárnym výrazom.

Psychológ radí sledovať presné momenty, keď sa zlé slová stávajú súčasťou nášho jazyka, analyzovať svoje pocity v tomto období a snažiť sa byť v týchto situáciách mimoriadne ostražitý.

ČO ROBIŤ S NADÁVKAMI V PRÁCI

Stresujúca práca môže človeka prinútiť porušiť kultúru komunikácie a príliš často sa uchýliť k nadávkam. “Pracoval som s firmami a tímami, ktoré sa snažili prestať používať nadávky v kancelárii. Robilo sa to, mimochodom, z pragmatických dôvodov – v rámci rozvoja firemnej kultúry a profesionality zamestnancov, čo môže následne pozitívne ovplyvniť podnik ako celok. Zdá sa, že z celej škály techník prežíva a ukazuje sa ako najefektívnejšia len jediná – samoobmedzenie účastníkov pokutou,” delí sa o svoje skúsenosti Alexej Sapkin.

Metóda pokút

Podstata tejto metódy je jednoduchá: zamestnanci sa medzi sebou dohodnú, že za každú nadávku doplnia prasiatko alebo špeciálne na tento účel otvorenú kartu niekoho iného o nejakú bezvýznamnú sumu.

Na konci týždňa alebo mesiaca môžete zhrnúť výsledky: pochváliť za úspech a prediskutovať neúspešné momenty a za takto vložené peniaze objednať pre všetkých pizzu alebo sushi alebo ísť do najbližšieho baru. Alexej Sapkin v tejto metóde identifikuje tri základné pravidlá:

  1. Nie je potrebné, aby sa do tohto projektu pustili všetci zamestnanci naraz – často hnutie iniciuje niekoľko účastníkov a potom, keď vidia, že je to celkom zábavné, sa k nim pridajú aj ostatní. Je žiaduca účasť nadriadeného a/alebo neformálneho lídra.
  2. Celému tímu, aby boli platby presné na jednej strane, ale vyhýbajte sa preddavkom – potom by to nebola pokuta, ale predaj možnosti párovať sa.
  3. Všetko by malo byť na právach hry – takýto projekt by ste nemali brať príliš vážne a nemali by sa okolo neho viesť žiadne výčitky, moralizovanie, napomínanie a hádky.

“O niekoľko týždňov alebo mesiacov môže skupina znížiť množstvo hrubých výrazov na nulu. Stane sa to prostredníctvom vzájomnej kontroly a pestovania povedomia o reči,” vysvetľuje psychologička. – Keď sa zlé slová a urážky dostanú do nášho každodenného slovníka, prestaneme si všímať, že ich používame. A “tresty” nám v prvom rade umožňujú venovať pozornosť tomu, ako často sa to vlastne deje!”

ČO ROBIŤ, AK PARTNER V ROZHOVORE NADÁVA

Ako povedať blízkemu človeku, že príliš nadáva, a ako mu pomôcť, aby s tým prestal? Pjotr Galigabarov odporúča v takýchto situáciách použiť techniku “ja-posolstvo”: “Som teraz rozrušený, pretože s tebou veľmi rád komunikujem, vážim si náš vzťah, ale tvoj mat mi reže uši a mrzí ma to. Čo ťa núti nadávať a je možné znížiť množstvo nadávok?”

“Takýto rozhovor bez prechodu na osobnosť a hrubosť nie je vnímaný ako útok a minimalizuje agresiu zo strany milovanej osoby v reakcii na váš návrh”, – poznamenáva psychológ.

Ak sa blízka osoba uchýli k materinským výrazom, potom je v prvom rade potrebné dosiahnuť jej osobnú túžbu po zmene.

“Ak je blízky človek odhodlaný odvyknúť si od nadávok, tu bude pomoc zvonka veľmi užitočná. Stačí len jemne a nežne potiahnuť človeka, kedykoľvek sa zabudne a začne používať hrubosti. Okrem toho ho môžete za každé sprosté slovo pokutovať mincou. Najdôležitejšie je byť trpezlivý, pretože tento proces môže trvať určitý čas,” hovorí psychológ.