Samozrejme, k novému človeku by ste nemali pristupovať s jasným súborom požiadaviek – nie je to nová umývačka riadu, ktorá musí presne spĺňať vaše očakávania. Psychológovia však odporúčajú venovať pozornosť niektorým znakom neurotizmu, ktoré vám zabránia v budovaní dlhodobého a pevného vzťahu.

AKO SA BUDUJÚ VZŤAHY

Na vybudovanie silných a dlhodobých vzťahov sú potrební dospelí a psychológovia, hovorí psychológ Valery Gut, doktor psychológie a tvorca teórie adaptívnej inteligencie. Ak ste však stretli neurotika, nezaobíde sa to bez drámy a škandálov. Zvyčajne sa takýto človek snaží nájsť v partnerovi oporu alebo útechu, takže je veľmi kritický a dokáže urobiť škandál takmer okamžite po zoznámení.

“Vzťah s neurotikom bude deštruktívny a traumatizujúci, pripomínajúci citovú hojdačku. Ak človeka priťahujú toxickí ľudia, ktorí podnecujú potrebu emocionálnej nerovnováhy, pravdepodobne aj s nimi nie je niečo v poriadku,” varuje psychológ v komentári doktora Petra.

AKO VEDIEŤ

1. Hľadanie súhlasu
Neurotik sa snaží v očiach druhých vyzerať bezchybne, môže pôsobiť veľmi starostlivo a je šialene očarujúci. Bude sa nadmerne chváliť a sústredí sa na svoje najlepšie vlastnosti.
2. Výkyvy nálad
Počas večera sa môže niekoľkokrát uraziť a stiahnuť sa do seba. Prišiel si neskoro, nesúhlasil si, nereagoval si tak – dlho si to bude prechádzať v hlave a prežívať to stále dokola. Každú odchýlku od vymysleného scenára vníma ako urážku a poníženie.
3. Efektné podceňovanie
Opačná situácia – osoba nadáva na svoj vzhľad, inteligenciu a celkovú nespokojnosť s tým, ako sa jej darí žiť. Sťažnosti na vlastnú menejcennosť a nedostatočnosť niektorých kritérií, úzkosť – to je príznak neurózy.
4. Ťažkosti s vyslovovaním “nie”
Neurotik sa rád cíti potrebný – cíti sa “v pohode”, len keď vidí svoju vlastnú hodnotu. Nedokáže odmietnuť, keď je pozvaný ísť von, žiadať iných ľudí o veci a vyjadriť vlastné túžby.
5. Tuhosť a napätie
Neurotik sa rád vidí ako obeť a myslí si, že celý svet je proti nemu. Obľúbenou myšlienkou je, že je tak málo ľudí, ktorí vás naozaj chápu a že vám prajú všetko dobré. Z toho vyplýva úplná podozrievavosť a nedôvera voči ľuďom okolo vás. Môžete nadobudnúť dojem, že len čaká na úlovok na rande. Žiaľ, tento človek nevie milovať a vzťahy považuje za útočisko pred úzkosťou a strachom.
6. Sťažnosti na bývalých partnerov
Psychologička, sexuologička Nadežda Bojarsková varuje: ak sa nová známosť na prvom rande rozhodne s vami prebrať všetky nedostatky bývalého partnera, s najväčšou pravdepodobnosťou vás čaká rovnaký osud.
7. Nedostatok skúseností v dlhodobom vzťahu
Ak všetky romániky trvali menej ako šesť mesiacov – pravdepodobne nevie, ako vybudovať trvalý vzťah.
8. Nedostatok schopnosti počúvať
Stáva sa, že ľudia si počas komunikácie kladú minimum otázok a sotva čakajú, kým budú mať konečne príležitosť hovoriť o sebe. V takomto prípade neprichádza do úvahy žiadny dialóg – nemáte záujem lepšie spoznať toho druhého, ale len sa prezentovať.
9. Očakávanie záloh a darčekov
Ak to muž povie priamo na prvom rande, zamyslite sa nad tým, či vám tento žoldniersky prístup vyhovuje a či váš vzťah bude ako obchod.