Človek má stále partnerov, ktorí ho po čase opustia. Iný žije s neverným partnerom, na ktorého podvádzanie sa (z nejakého dôvodu) musí pozerať cez prsty. Tretí nemôže prestať strihať drôty bývalého. Čo majú títo ľudia spoločné? S najväčšou pravdepodobnosťou traumu z opustenia. Odkiaľ pochádza a ako sa jej môžete zbaviť? Porozprávajme sa so psychológom.

Stáva sa to preto, lebo ten, kto opustil, dokončil plánovanú akciu a ten, kto bol opustený, nemá možnosť ovplyvniť situáciu, akoby žiadna príležitosť neexistovala. Z toho vyplýva túžba nejako ovplyvniť to, čo sa stalo, zmeniť alebo ukončiť situáciu.

AKO VZNIKÁ TRAUMA Z OPUSTENIA

Trauma z opustenia môže vzniknúť v dôsledku nasledujúcich faktorov:

  • neustále sa opakujúce podobné scenáre v systéme predkov, ktoré prechádzajú z generácie na generáciu.
  • podobné situácie v detstve – zrada alebo smrť niektorého významného dospelého, silne traumatizovali pocity dieťaťa.
  • s vonkajšou ideálnosťou rodinného života, príbuzní si navzájom odovzdávali únavu a vynútenú prítomnosť v blízkosti – dieťa to považovalo a v dospelosti sa jeho psychika “vydala vlastnou cestou”,
  • nedostatočné uvedomenie a neschopnosť vyvodiť závery a urobiť správne rozhodnutia z už dostupných skúseností,
  • vnútorná túžba po utrpení na základe traumy a potešenie z bolesti – sadomasochizmus v akcii.

Ak je prítomný jeden alebo viacero z týchto faktorov, psychika si nevedome vyberá vhodných partnerov na prežívanie zážitku opustenosti. Zvyčajne ju chce premeniť na zdroj a dostať sa z tohto scenára, čo však môže byť bez odbornej pomoci ťažké.

Na terapii som napríklad mala ženu, ktorá vedela o všetkých manželových neverách a tolerovala ich. Jediné, čo nedokázala zniesť, bola myšlienka, že by ju opustil a odišiel preč. Po čase si uvedomila, že stráca príbeh s otcom, ktorý ju opustil a nijako sa nezúčastňoval na jej živote. Urobili sme sedenie a pretransformovali všetky jej zážitky do zdroja, po ktorom podala žiadosť o rozvod a začala žiť svoj vlastný život.

ČO ROBIŤ S TRAUMOU Z OPUSTENIA

Urobte cvičenie “Dialóg s opustenou osobou”

Predstavte si túto osobu a povedzte jej, čokoľvek chcete povedať. Môžete napísať list a roztrhnúť ho, pretože papier a písmo je skvelý nástroj, ktorý pomáha kontajnerovať stav: “Píšem ti, čo ti ešte môžem povedať…”. Môžete viesť aktívny “dialóg” – kričať, plakať, udierať do boxovacieho vreca s obrázkom osoby, ktorá vám dala kopačky. Vo všeobecnosti urobte všetko pre to, aby ste maximálne prežili a uvoľnili pocity z tela. Najdôležitejšie pri takýchto praktikách je zbaviť postavu opúšťajúceho moci nad sebou samým a previesť ju do hodnosti obyčajného človeka, potom sa jeho vplyv oslabí.

Poraďte sa s odborníkom

Je to potrebné na pochopenie príčiny traumy a na jej spracovanie. Vniesť ju do zdroja, získať späť vlastnú hodnotu a dostať sa z bludného kruhu.

Najdôležitejšou svojpomocou v týchto situáciách je však spomenúť si na seba, svoje záujmy a hodnoty. Že sa nikdy a za žiadnych okolností neopustíte ani nezradíte.