Rozísť sa s partnerom je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým: zodpovednosť je len na našich pleciach. Kde je však záruka, že nový vzťah bude lepší? Psychológovia zostavili zoznam otázok, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, či vzťah ukončiť, alebo v ňom zotrvať.

POSTOJ K ROZVODU

Väčšina ľudí sa ťažko rozhoduje o rozchode. Každý deň milióny ľudí na celom svete tajne zvažujú túto otázku pred svojimi partnermi. Pritom naďalej žijú normálnym životom a partneri o ich trápení s najväčšou pravdepodobnosťou nevedia.

Od vzťahov očakávame, že nám budú poskytovať šťastie 24 hodín denne, 7 dní v týždni. A tieto očakávania nás nútia zamyslieť sa: je normálne byť aspoň raz za čas sklamaný? Alebo sme si vybrali nesprávneho partnera a musíme sa s ním čo najskôr rozísť?

Vnímanie vzťahov ovplyvňuje nespočetné množstvo faktorov: sledované filmy, čítané romány, vzťahy s priateľmi

Predchádzajúcim generáciám bránili v rozchode prísne vonkajšie obmedzenia. Náboženstvo trvalo na tom, že: Boh požehnáva zväzok a hnevá sa, ak sa rozpadne. Spoločnosť odsudzovala rozvod a trestala obe strany desaťročiami hanby. Psychológovia vysvetľovali, že rozvod rodičov spôsobuje deťom hlbokú a nevyliečiteľnú traumu.

Obmedzenia však jedno po druhom takmer všetky odpadli. Náboženstvo nás už nestraší, spoločnosť sa nezaujíma o rozvod a psychológovia tvrdia, že pre deti je ľahšie prežiť rozchod rodičov ako žiť v nešťastnej rodine. Ťarcha voľby teraz spočíva len na nás.

ZOZNAM OTÁZOK, KTORÉ SI TREBA POLOŽIŤ PRED ROZCHODOM

Urobiť správne rozhodnutie pomôže zoznam otázok. Trochu pripomína hru “Diablov advokát”, keď sa účastníci majú za úlohu obhajovať opačný názor. Pri vedení vnútorného dialógu sa spoľahnite na tento kontrolný zoznam.

  1. Cítite sa s týmto konkrétnym partnerom nešťastní, alebo je to tak vždy v prípade blízkej intimity s ľuďmi? Bez toho, aby ste si teraz odpovedali na túto otázku, riskujete, že to zistíte skúsenostne o mnoho rokov neskôr, keď sa budete stretávať a rozchádzať s inými.
  2. Za mnohé z toho pravdepodobne môže partner. Vyprovokovali ste však nezhody vy sami? Možno s vami nie je také ľahké vychádzať?
  3. Aké vlastnosti vám vadili na predchádzajúcich partneroch? Sú všetky vlastné aj vášmu súčasnému vyvolenému? Možno existuje niečo, čo ho odlišuje od ostatných.
  4. Ak sa vám páči niekto iný, skúste ho bližšie spoznať. Aký je tento človek?
  5. Koľko sexuálne aktívnych, inteligentných a slobodomyseľných ľudí môžete potenciálne stretnúť? Skúste zistiť svoje šance.
  6. Opäť sa porozprávajte so svojím partnerom bez toho, aby ste ho obviňovali z klamstva alebo pokrytectva. Povedzte mu, ako sa cítite, vysvetlite, čo vás trápi.
  7. Predstavte si, ako by ste sa cítili, keby ste boli dieťa: teraz bude mať dve spálne, nevlastného otca, nevlastnú matku a možno niekoľko nevlastných súrodencov. Je to lepšie alebo horšie ako to, čo je teraz?
  8. Ak nie ste spokojní so svojím sexuálnym životom, zamyslite sa nad tým, či by to po toľkých spoločných rokoch nemohlo byť inak? Čo by bolo potrebné urobiť, aby bol iný?
  9. Ste ochotní riskovať a skončiť bez ničoho? Možno teraz nie ste príliš spokojní, ale čo vás čaká v budúcnosti? Ste ochotní uprednostniť nádej pred skúsenosťou?

Ak sa po úprimnom zodpovedaní otázok chcete rozísť, odíďte.