Počúvame to často: „nebude po tvojom, aby si vedel, chcem aby bolo po mojom,“ kričí žena svojmu mužovi z kúpeľne. Muž reaguje podobným spôsobom a obaja chcú vyjsť z tejto bitky ako víťazi. No zväčša to končí tak, že jeden je víťazom a druhý porazeným. Ako na to, aby obaja zvíťazili?

Výhra – výhra

Predstavte si, že by ste boli v akýkoľvek medziľudských vzťahoch spokojný s rozhodnutím, ktoré ste spravili. A to obaja. Že nemožné? Je to možné, pretože takéto uvažovanie vychádza z paradigmy hojnosti, kde je všetkého dostatok pre všetkých, že úspech jedného človeka nie je na úkor úspechu druhých ľudí. Pri riešení typu výhra/výhra sú obe strany spokojné a cítia záväzok realizovať ho. Nie je to už aréna pre vzájomné súperenie, je to priestor pre spoluprácu. Stále si to neviete predstaviť?

Je to možno aj pre to, pretože väčšina z nás vyrastala v prostredí, v ktorom sme boli porovnávaní s našimi „lepšími“ súrodencami, v ktorom vždy,  keď niekto vyhral, ten druhý musel automaticky prehrať. Chceli sme byť obľúbení v kolektíve a túžili sme po uznaní. Preto sme robili aj veci, ktoré sa nám nepáčili len preto, aby sme boli „dobrými ľuďmi“. Prehrávali sme a tí druhí vyhrávali.

Oba prístupy prehra/výhra alebo výhra/prehra znamenajú prehra/prehra.

„No dobre, tak poďme dnes na spoločenský večer, aj keď sa mi nechce a som unavený“, povie muž s mrzutou tvárou. Myslíte si, že manželka spomína na tento večer s úsmevom a hovorí svojim kamoškám o tom, ako bolo skvele? Určite nie. Aj keď sa zdá, že žena tentokrát vyhrala, nakoniec to bola prehra na oboch stranách.

Ak teda nevyhrávame obaja, potom jedinou skutočnou alternatívou je výhra/výhra.

Dosiahnuť, aby bol vzťah obojstranne prospešný, si vyžaduje obrovskú dávku odvahy a ohľadu na záujmy druhého, najmä v prípade, ak sa ten druhý riadi typom výhra/prehra.

Zrelosť a integrita

Dôležitou súčasťou je odvaha presadiť svoje záujmy s ohľadom na záujmy druhých. Ak chcete dosiahnuť riešenie výhra/výhra, nestačí, aby ste boli príjemný a milý, musíte byť aj odvážny. Nestačí byť empatický, ale aj sebaistý. Nestačí byt ohľaduplný a vnímavý k druhým., ale musíte byť statočný a dokázať odolávať prekážky.

Mentalita hojnosti

Tešiť sa, že ona má lepšie výsledky v škole ako ja?  No určite. Takto reaguje človek s mentalitou nedostatku. Len veľmi ťažko sa delí o uznanie a zásluhy. Nevedia sa tešiť s radosťami a úspechmi ľudí, dokonca ani s tými najbližšími. Naopak, mentalita hojnosti vychádza z hlbokého vnútorného pocitu vlastnej hodnosti a istoty.

Vzťahy

Ak by ste chceli uplatniť výhra/výhra riešenie vo vzťahu bez dôvery a nízkeho emočného konta je to priam nemožné. Nie je pripravený pre otvorenú komunikáciu a vzájomné učenie sa. Kľúčom k riešeniu je váš vzájomný vzťah. Vklady na emočné konto, úprimná zdvorilosť, úcta a uznanie, počúvanie jeho názorov a tiež úprimná túžba investovať do vzájomného vzťahu – toto sú kľúče, ktoré nám pomôže dosiahnuť zmýšľanie, v ktorom nikto nebude porazený.   

Stephan Covey nám ponúka 4 kroky k riešeniu typu výhra/výhra:

  • Snažme sa pozrieť na problém z pohľadu druhej strany. Skutočne sa snažme pochopiť a pomenovať potreby a záujmy druhej strany rovnako dobre alebo ešte lepšie než druhá strana.
  • Ďalším dôležitým krokom je zadefinovať si kľúčové problémy a záujmy (nie postoje) druhej osoby.
  • Po týchto dvoch krokoch si určíme, aké výsledky by predstavovali to, že by sme plne akceptovali riešenie.
  • A na záver si budeme definovať nové potenciálne možnosti dosiahnutia týchto výsledkov.

Moja vlastná skúsenosť mi hovorí, že k tomu, aby sme sa dopracovali k riešeniu vedie dlhá a náročná cesta plná prekážok svojho vlastného ega, pýchy a pohodlia, ktorého sa nechceme vzdať. No cieľ je práve tou pohonnou silou. Cieľ plný úprimných a dlhotrvajúcich vzťahov, zážitkov a pokoja. Pre tento cieľ sa oplatí bojovať. Čo poviete?

Knihu si môžete kúpiť na stránkach kníhkupectva martinus.sk