Obzrite sa  späť na svoj život. Čo vidíte? Ja vidím pestrofarebnú mozaiku poskladanú z rôznych vzťahov. Moja rodina, kamaráti z detstva, s ktorými sme sa na ulici hrávali schovávačky, učiteľka anglického jazyka, ktorá ma podnietila k štúdium jazykov, kolegovia v práci. V mojej „krajine vzťahov“ sa však nachádzajú aj nepekné štrbinky plné zranení, bolestí, sklamania.

Poznáte ten ťažký pocit na srdci, sklamanie a bôľ, ktorý nás nejako zmenil, ktorý nás urobil zraniteľnejšími, možno viac sebeckými a takými, ktorí nevedia dopriať dobro pre druhých. Mnohí z nás sa však snažili byť proaktívnymi a snažili sa „vhupnúť“ do efektívnych vzťahov. Avšak bez toho, aby si upevnili vlastný charakter a dozreli pre to, aby mohli udržiavať efektívne vzťahy. „Bez starostlivosti o korene nemôžeme zbierať plody“.

Naše najpevnejšie vzťahy si vyžadujú najviac starostlivosti

Všetci máme najradšej, keď na našom bankomatovom konte prevyšujú vklady nad výbermi. Paralelu nachádzame aj v tzv. „emočnom konte“. Ak je k nám niekto vľúdny, láskavý, milý, čestný vytvára si tak rezervu na emočnom konte. Dôvera k danému človeku rastie a v prípade potreby vyhľadávate oporu v tejto osobe. Dokonca môže spraviť aj chybu, pretože emočná rezerva je natoľko veľká, že  ju bude kompenzovať.

Predstavme si opačnú stranu mince, kedy si druhý človek k Vám nevytára žiadnu emočnú rezervu. Správa sa neúctivo, nedodržiava záväzky voči vám, je nepríjemný a nezdvorilý pri komunikácii s vami a reaguje prehnane. Budete mať v takomto človeku dôveru? Dovolím si tvrdiť, že nie.

S takouto situáciou sa stretáva aj množstvo manželských párov. Namiesto spontánnej komunikácie a porozumenia sa stávajú z týchto kedysi najbližších ľudí len dvaja, ktorí sa prechádzajú po byte, žijúci si svoje vlastné životy. Bez emočnej rezervy konto neustále klesá, až prejde do negatívnych čiastok…a potom to často končí slzami a zranením… „Naše najpevnejšie vzťahy, ako je napríklad manželstvo, si vyžadujú najčastejšie vklady na emočné konto.“

Ale čo ak sme limit z emočného konta už vyčerpali? Poviete si: „už je príliš neskoro, nedokážem to obnoviť, nedokážem už nič urobiť.“ No svitá nová nádej a Stephen Covey tvrdí, že aj vzťah, ktorý je podľa vás v koncoch, sa dá znova obnoviť. No je to veľmi dlhý proces. „Zapamätajte si, že rýchle riešenia neexistujú. Vybudovať či opraviť narušený vzťah chce svoj čas.“

Ak budete netrpezliví, pretože vaša dcéra nereaguje hneď na vaše vklady a bude sa vám zdať, že je nevďačná, práve slovami: „Ako sa môžeš takto správať, keď vieš, koľko sme pre teba urobili?“, môžete vybrať všetky vklady, ktoré ste vložili a všetko pokaziť. Je to náročné byť trpezlivým. No táto investícia stojí za to. Ako dokážeme zlepšiť vzťahy okolo nás?

„Máme tendenciu vnímať túžby a potreby druhých z pohľadu našich vlastných životných skúseností. Domnievame sa, že vkladom na emočné konto je to, čo sami potrebujeme a po čom túžime.“ No pochopením ľudí okolo nás zistíme, že ich potreby a túžby sa často krát líšia.

Stephen Covey nám zo svojej dlhoročnej praxe ponúka niekoľko základných vkladov na emočné konto človeka:

  • Pochopenie druhého človeka

Úprimná snaha pochopiť druhého človeka je jedným z najdôležitejších vkladov na emočné konto, a je zároveň kľúčom ku všetkým ostatným vkladom. „Kým totiž nepochopíme toho druhého, nemôžeme vedieť, čo za vklad považuje.“

Ak je pre vás vkladom pozvanie na kávu, prechádzka spojená s rozhovorom či spoločné nakupovanie, pre druhého to vôbec nemusí byť vklad. Niekedy to je práve naopak výber z emočného konta. Preto je kľúčové poznať a pochopiť druhého človeka a na vklade by nám malo záležať rovnako, ako nám záleží na druhom človeku.

Predstavte si, že pracujete na veľmi dôležitom projekte a vyruší vás vaše päť ročné dieťa s niečím, čo sa vám zdá bezvýznamné, no pre neho veľmi dôležité. Uznaním hodnoty, ktorú pripisuje tejto situácii, ste pripravený urobiť obrovský vklad na jeho emočné konto.

  • Dodržiavanie záväzkov

Váš syn má dôležitý hokejový zápas a vy ste mu sľúbili, že určite prídete, no v práci ste mali veľa povinnosti, ktoré vám to nedovolili. Povedali ste si, že mu to vysvetlíte a že to určité pochopí. Veď pracujete aj pre neho, aby ste ten hokej mali z čoho zaplatiť. Váš syn do poslednej minúty hľadel na prázdne miesto na tribúne a vy ste neprišli. Cíti sa oklamaný, opustený a nahnevaný. Bol to obrovský výber z jeho emočného konta. „V zásade neexistuje väčší výber z emočného konta, než je prisľúbenie niečoho, čo je pre druhého človeka mimoriadne dôležité, a následné nesplnenie tohto sľubu.“

  • Vyjasnenie očakávaní

Keď vstupujú dvaja zaľúbení do manželstva, každý z nich má svoje očakávania na svojho partnera. Častokrát majú svoju vlastnú predstavu o tom, ako si bude ten druhý plniť svoju manželskú rolu. Je to obrovský vklad na emočné konto. Avšak častokrát ten druhý o týchto čakávaniach nevie a my si myslíme, že sú tieto očakávania očividné a jasné. Nesplnenie týchto očakávaní prináša konflikty a nepríjemné situácie. „Vladom na emočné konto je, keď si očakávania hneď na začiatku vyjasníme a explicitne vyjadríme.“ Chce to veľkú dávku odvahy, času a vzájomného pochopenia, no prinesie krásne momenty plné smiechu, lásky a radosti.

  • Preukázanie osobnej integrity

Predstavte si situáciu, kedy ste ostali so svojou kolegyňou osamote a ona nerozpráva nič iné, len ako sa k nej včera a aj dnes správala vaša ďalšia kolegyňa, aká je nudná, ustráchaná a neustále si plní svoje povinnosti, čo pre ňu znamená, že chce zvýšenie platu. Kritizuje ju tak, akoby si to v jej spoločnosti nedovolila. Čo sa však stane, ak pohádate práve vy dve? Do očí vám bude lichotiť, no za vašim chrbtom… viete, čo by nasledovalo. Mali by ste dôveru v takomto človeku? Tomuto sa hovorí pokrytectvo, o má ďaleko od osobnej integrity a úprimnosti. „Integrita vo svete vzájomných vzťahov je jednoducho o tom, že ku každému sa správame podľa rovnakých princípov.“ Covey ako otec a učiteľ zistil, že kľúčom k deväťdesiatim deviatim ľuďom je práve jediný človek, to ako sa správate k jednému, odhaľuje, ako vnímate ostatných.  Integrita znamená vyhýbať sa akejkoľvek podlej, klamnej alebo ľstivej komunikácii.

  • Úprimné ospravedlnenie pri výbere z emočného konta

„Slabí sú krutí a neľudskí. Láskavosť a vľúdnosť možno očakávať iba od silných“ Leo Roskin. Úprimné ospravedlnenie, ktoré je zo srdca je vkladom na naše emočné konto. No ak sa človek ospravedlňuje so zlými úmyslami a pohnútkami alebo toto ospravedlnenie nie je úprimné, je výberom.

Ak úprimne milujeme druhých bez podmienok, dávame im pocit istoty, bezpečia, uznania a dávame im slobodu žiť tak, ako im velí ich vlastné vnútro. Riešením pre krásne vzťahy sú vklady na emočné konto – neustále vklady bezpodmienečnej lásky.

Knihu si môžete kúpiť na stránkach kníhkupectva martinus.sk