Webový priestor je dvojsečná zbraň. Na jednej strane si vďaka nemu môžeme budovať vlastnú sieť nových kontaktov, v priebehu okamihu nájsť to, čo potrebujeme, no na druhej strane aj anonymný priestor internetu má svoju tvár. Aj vy ste sa s veľkou pravdepodobnosťou už taktiež stretli s nenávistným komentárom. Písal ho neznámy človek, schovávajúci sa za anonymný nick. Nenávistné komentáre alebo hejty. Ako s nimi naložiť? Ukážeme vám zopár tipov, ktoré vám pomôžu nájsť správne riešenie.

Ignorujte ich

Posilňujeme to, čomu dávame pozornosť. Jedným z najlepších spôsobov, ako a vysporiadať s hejtermi, je ich ignorovať. Občas akákoľvek vaša reakcia môže byť vodou pre ich mlyn. Zabudnite na nich. Nestoja za vašu pozornosť.

Využite možnosť zablokovania

Mnohé sociálne siete a platformy prinášajú možnosť blokovania užívateľov, ktorí porušujú pravidlá. Nenávistné komentáre narušujú pravidlá komunity. S pokojným svedomím hejterov blokujte. Je to vaše právo.

Nedajte sa vytočiť

I keď vám hejt napumpuje adrenalín do krvi. Keď sa necháte strhnúť, hejter dosiahne presne to, čo chcel. Poníži vás, rozčúli vás. A to je presne jeho cieľom. Dávajte si pozor na svoj vnútorný stav. Ak potrebujete, dajte si pauzu, choďte sa prejsť a odpovedajte s chladnou hlavou. Pri odpovedi sa držte faktov a vyhýbajte sa emočnej reakcii. Podľa niektorých odborníkov môže byť negatívny komentár akýmsi „výkrikom do tmy“, či volaním o pomoc. Spýtajte sa hejtera, ako mu môžete pomôcť, zaujímajte sa o to, či neprechádza ťažkým obdobím. Určite za tým niečo je. Psychicky vyrovnaný a spokojný človek nemá potrebu hádzať hnoj na druhého človeka.

Vyskúšajte humor

Humor je skvelý nástroj, ktorý dokáže zbrúsiť ostré hrany. Ukážte, že si viete urobiť srandu sami zo seba. Vďaka tomu zoberiete hejterovi vietor z plachiet. „Keď som zverejnila svoje video na TikToku, dostala som hejt ohľadom toho, že mám čelo ako pristávaciu dráhu pre vrtuľník. Zasmiala som sa a natočila som ako odpoveď nové video. Hejterovi som v ňom vysvetlila, že sa na mojom čele parkuje parádne. Vlastnú pristávaciu dráhu si môže len málokto dovoliť. On sa takým niečím isto nemôže pochváliť. Video sa stalo virálne. Zároveň hejteri vidia, že ich nepríjemný komentár neostane bez odozvy, a preto si dvakrát rozmyslia, čo zverejnia na sociálnu sieť,” smeje sa Denisa, jedna zo známych influenceriek, ktorá zistila, že hejteri sú prirodzenou súčasťou virtuálneho priestoru.

Humor je silná zbraň (Zdroj: rawpixel.com)

Keď ide do tuhého…

Niekedy hejty môžu nabrať na sile. Urobte si printscreeny, komunikáciu si zálohujte. Aj keď sa mnoho ľudí domnieva, že na webe sú absolútne anonymní, nie je to tak. Ak sa objavia vyhrážky, kontaktujte políciu a informujte hejtera, že jeho napádanie neostane bez odozvy. Pred príslušnými úradmi sa takmer žiadny hejter nehrá na národného hrdinu.

Doprajte si digitálny detox

Keď je toho na vás veľa, pomôže radikálny krok. Odhláste sa aspoň na pár hodín zo všetkých zariadení. Vypnite WiFi, aj mobilné dáta. Choďte sa prejsť, alebo si spravte šálku bylinkového čaju a prečítajte si obľúbenú knihu. Virtuálny svet nestojí za to, aby ste si kvôli negatívnym komentárom ničili svoj vlastný život.

Stretli ste sa s negatívnymi komentármi? Ak áno, čo vám pomohlo prestať sa nad nimi trápiť? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!