Aj vám sa niekedy zdá, že len čo otvoríte oči, vám celý svet padá na hlavu? Nič sa nedarí, vôkol vás panuje nervozita a všetky povinnosti zvládate s odretými ušami. O krásnom ráne nedokáže byť ani reč. Nech vám ho niekto skúsi zaželať! Pošlete ho do horúcich pekiel… Už zajtra môže byť všetko inak. Vyskúšajte overené tipy, ktoré vám hneď zrána zlepšia náladu. Pretože ráno robí deň!

1. Začnite večerom

Pamätáte sa na porekadlo: „Ako si kto ustelie, tak bude spať?” Na skvelé ráno sa môžete pripraviť už večer. Nachystajte si oblečenie do práce, doplňte vodu v kávovare a choďte skôr spať. Keď budete ponocovať, ráno sa vám bude ťažšie vstávať z postele. Snažte sa chodiť spať v rovnakom čase. Vaše telo si zvykne na nastavený režim a začnete vstávať v približne rovnaký čas.

2. Pomôžu dva budíky

Prvé zvonenie budíka mnohí z nás ignorujú. Dovolia si podriemať ešte pár minút a z pár minút je zrazu hodina. Pokiaľ je vám tento scenár známy, nastavte si dva budíky, medzi ktorými je časový rozdiel päť minút. Druhé zvonenie bude pre vás signálom, že je najvyšší čas vyliezť z postele.

3. Odložte telefón

Aj vy máte vo zvyku kontrolovať sociálne siete už po prebudení? Tento zlozvyk patrí medzi najväčších zlodejov času. Telefón môžete použiť na kontrolovanie denných povinností, plánov a mailov. Sociálne siete si nechajte na neskôr.

4. Napite sa

Najlepšie hneď po prebudení. Pohár čistej neperlivej vody vám pomôže doplniť chýbajúce tekutiny. Spravte si z toho ranný rituál. Zaberie vám len niekoľko sekúnd, pričom má blahodarné účinky pre celý organizmus.

5. Doprajte si váš čas

Aj desať minút, ktoré ráno venujete sami sebe, dokážu zázrak. Počas nich si môžete vypiť šálku kávy alebo čaju, prečítať pár strán z knihy o osobnom rozvoji, dopriať krátku meditáciu, ktorá vám pomôže lepšie sa nastaviť na všetky (ne)čakané výzvy nového dňa.

Doprajte si čas na to, čo potrebujete (Zdroj: sherry/freepik.com)

6. Vytvorte si nadhľad

Život je dar. Pokúste sa to uvedomiť najmä v kritických okamihoch. Možno vám ráno prihorela ovsená kaša, pes sa vrátil celý špinavý z rannej prechádzky a zašpinil vám celý koberec. Nevadí. Aj to patrí k životu. Mnohí sa nachádzajú v horších podmienkach ako vy. Vytvorte si nadhľad. Pokiaľ nejde o život, nejde o nič.

7. Pustite si motivačnú hudbu

Obľúbená pieseň alebo príjemná motivačná hudba? Pustite si niečo, čo vám zdvihne náladu. Pre vaše mentálne zdravie to bude určite lepšie, než si pustiť rannú dávku negatívnych správ.

8. Zacvičte si

Nemusíte ísť behať okolo paneláku, ak na beh nemáte čas ani chuť. Pár strečingových cvikov vám taktiež dokáže rozprúdiť krv, hlavné je dopriať telu pohyb. Ak cestujete do práce MHD, skúste vystúpiť o zástavku skôr a prejdite sa. Aj auto môžete zaparkovať o kúsok ďalej. Ranná prechádzka stojí za to.

Ranná prechádzka vás vzpruží (Zdroj: akiromaru/freepik.com)

9. Praktikujte vďačnosť

Tento návyk vás bude držať nad vodou aj v ťažkých chvíľach. Poďakujte aj za to, čo beriete ako samozrejmosť. Mať strechu nad hlavou, zdravie, možnosť pracovať, prebúdzať sa pri milovanom človeku, vypiť si rannú šálku kávy… Mnoho ľudí dnes nemá takú možnosť.

10. Držte sa naplánovaných úloh

Hneď ráno sa pustite do najťažšej úlohy. So sviežou hlavou sa vám bude ľahšie púšťať do náročného projektu. Pri plánovaní úloh vám môžu pomôcť naše tipy. A nezabudnite, že ráno skutočne robí deň.

Čo vám pomáha ráno nastaviť sa na pozitívnu vlnu? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!