Samozrejme, nemali by ste od neho očakávať nič dobré. Na začiatku komunikácie – alebo kým od vás niečo potrebuje – sociopat poteší svojou dobromyseľnou maskou, ale len čo si uvedomí, že ste sa chytili na háčik alebo sa vaša “užitočnosť” vyčerpala, ukáže svoju pravú tvár. Psychoterapeut nám hovorí, ako sa to môže prejaviť.

PREČO JE ŤAŽKÉ ROZPOZNAŤ SOCIOPATOV

Sociopatia sa často označuje ako disociálna porucha osobnosti. Jej definícia podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb je takáto: “Porucha osobnosti charakterizovaná nerešpektovaním spoločenských povinností a bezcitnou ľahostajnosťou voči iným. Existuje výrazný rozpor medzi správaním pacienta a základnými sociálnymi normami. Správanie sa ťažko mení prostredníctvom skúseností vrátane trestov. Pacienti zle znášajú neúspech a ľahko podľahnú agresii vrátane násilia. Majú tendenciu obviňovať iných alebo podávať vierohodné vysvetlenia svojho správania, čím sa dostávajú do konfliktu so spoločnosťou.”

Poznáte ľudí, ktorí zodpovedajú tomuto opisu? Ak áno, nie ste sami. Žiaľ, takýchto ľudí je okolo nás veľa a je dôležité vedieť rozpoznať potenciálne nebezpečenstvo, ktoré predstavujú. Urobiť to v každodennom živote je nesmierne ťažké: sociopati vedia, že ľudia majú zvyčajne radi otvorených v komunikácii, prejavujúcich sympatie, inteligentných, milých, starostlivých (a, samozrejme, fyzicky príťažlivých) jedincov, a obratne sa za nich vydávajú.

Až keď majú pocit, že sa im podarilo získať si dôveru, ukážu svoju pravú povahu – podrážaním chrbta, fámami a klebetami, závisťou, žiarlivosťou, intrigami, klamstvami. A nielen to.

NEBEZPEČNÉ SKLONY SOCIOPATOV

1. Zakrývanie iných duševných porúch

Sociopat môže svoje sklony skrývať pod rúškom inej psychiatrickej diagnózy – napríklad bipolárnej, úzkostnej alebo depresívnej poruchy. Prečo? Aby získal starostlivosť a zároveň kontrolu nad druhým. Tieto “nie až tak vážne” diagnózy zakrývajú pred ostatnými skutočnosť, že daná osoba trpí takmer neliečiteľnou poruchou: sociopatia sa lieči horšie ako úzkosť alebo depresia. Sociopati to vedia, a preto pravdu skrývajú.

2. Doviesť závisť do extrému

Ak na niekoho žiarlite, ale dokážete sa ovládať, je to v poriadku. Sociopati (a narcisti) však často vnímajú objekt závisti ako “terč”, ktorý treba odstrániť.

3. Manipulujte s ostatnými

Raz som mal ako psychoterapeut možnosť pracovať s jedným mužom. Prvých niekoľko mesiacov sa zdal byť inteligentným, milým a otvoreným človekom, ale ako čas plynul a ja som sa začal hlbšie zaoberať jeho situáciou, uvedomil som si, že on mi hovorí jedno, jeho manželka druhé a psychiater tretie. V dôsledku toho sme každý videli iný obraz. Prestal som s ním pracovať a všetko som oznámil jeho psychiatrovi.

4. Hranie sa na obeť

Je dôležité zdôrazniť, že mnohí ľudia môžu naozaj potrebovať pomoc a podporu, vôbec sa nesnažia na seba upozorniť. Sociopati však častejšie prijímajú úlohu obete za účelom manipulácie – je to pre nich jednoduché, pohodlné a z dlhodobého hľadiska výhodné.

5. Dosiahnutie svojho akýmikoľvek prostriedkami

Stretli ste sa niekedy s človekom, s ktorým je zaujímavé sa rozprávať, ktorý vždy dokáže nájsť tie správne slová, keď sa odvoláva na aktuálne udalosti, používa aktuálne výrazy a vyjadruje myšlienky, ktoré spoločnosť schvaľuje? Sociopati sú zruční konverzátori, ale svoje konverzačné schopnosti používajú na ovládanie. Ak to nefunguje, začnú kričať, hádať sa a robiť scény, pretože aj tieto taktiky sú často úspešné. A keď už aspoň raz videli, že je úspešná, sociopati ju budú používať aj naďalej, tentoraz proti vám.