Všimli ste si, že niektorí ľudia sú schopnejší zvládať životné situácie lepšie a iní zas menej? Že niektorí ľudia majú schopnosť sa „vzchopiť“ viac menej hneď, iným to trvá aj dni, mesiace, či roky? Táto schopnosť človeka „vzchopiť sa“ a byť odolným voči vonkajším okolnostiam sa volá reziliencia. Každý máme určitú úroveň reziliencie, či psychickej odolnosti, ktorá nám bola „nadelená“. Samozrejme si ju však vieme posilňovať. Ako? Práve aj týmito desiatimi vecami.

1. Zdieľaj svoje myšlienky a názory – Psychicky odolní ľudia hovoria o svojich myšlienkach, nesnažia sa však druhých presviedčať. Samozrejme, že je fajn hovoriť o svojich nápadoch a myšlienkach. Namiesto násilného presvedčovania je však potrebné taktiež počúvať druhých, a tak si budovať svoj charakter a múdrosť.

2. Vypýtaj si radu! – Ak si vyzbrojený „rezilenciou“, si si taktiež vedomý/á aj svojich slabších stránok, čo ti však nebráni vypýtať si feedback, ak ho potrebuješ, a tak sa zdokonaľovať.

3. Maj víziu, budeš vidieť veci jasnejšie – Psychicky odolní ľudia pozerajú dopredu, a aj napriek prekážkam, ktoré im stoja v ceste, idú ďalej, pretože majú zmysel, ktorý ich v tom posúva. Neviaznu totiž na prekážkach. Tie vnímajú ako cestu – aj na tej sú občas diery (hlavne na tých slovenských :D) a kamene.

4. Ži v prítomnosti – Títo ľudia vedia, že minulosť už nemôžu zmeniť a je zbytočné sa v nej zbytočne dlho hĺbať. Zatiaľ čo to niektorí ľudia robia, tí psychicky odolní sa z nej učia a idú vpred.

5. Pracuj naplno – Ak si psychicky odolný človek, nemôžeš očakávať, že všetko ti spadne len tak, bez ničnerobenia. Naopak, využívaj svoj čas naplno, neodkladaj si prácu na doma, keď ju vieš vyriešiť počas pracovného času. Nastav si svoje ciele a postupne sa ich snaž napĺňať. Nezabúdaj, postupne.

6. Buď vďačným človekom – Odolní ľudia sú si vedomí, že nie sú vo svete sami, a že aj iní ľudia, či „niečo vyššie“ prispieva k ich šťastiu a spokojnosti. To sú schopní oceniť a vyjadriť vnútorným postojom vďačnosti.

7. Skús sa vyrovnať so svojimi zlyhaniami zdravým spôsobom – Aj keď do života ľudí prichádzajú niekedy ťažšie veci, ako úmrtie blízkeho, rozvod, či finančná kríza, psychicky odolní ľudia sa snažia, aby sa tieto udalosti nestali súčasťou ich osobnosti. Vedia, že tieto udalosti ich robia silnejšími. Vedia, že ich príbeh sa nekončí prekážkou.

8. Buď schopným človekom, ktorý dokáže zvládnuť bolesť – Nemyslím však bolesť fyzickú, skôr tú duševnú. Ak si osobou, ktorá dokáže odolávať psychickej záťaži, dokážeš taktiež zvládať bolesť a rozumieť, že namiesto popierania a vyhýbaniu sa bolesti, prijímaš „lekciu“, ktorá ťa učí byť niekým lepším. Takýmto spôsobom sa nesnažíš „znecitlivieť“ bolesť, ktorú prežívaš. Nestávaš sa ľahostajným. Iba nedovoľuješ bolesti, aby sa stala súčasťou teba a úplne ťa pohltila.

9. Nauč sa, ako zvládať odmietnutie – Nie je potrebné si brať všetko osobne a tváriť sa ako „poškodený tovar“, ak sa niečo nevydarí, prípadne, ak zažijeme neprijatie, či nezdar. Nech nám neúspech dá silu vložiť viac sily do najbližšieho úspechu! 🙂

10. Cvič sa v trpezlivosti – Samozrejme niektoré okolnosti nám niekedy zabránia bezprostredne dosiahnuť cieľ a nútia nás „odložiť“ svoje potešenie, čo nás aj občas frustruje. Nedajme sa však znechutiť a odradiť. Ako psychicky odolní ľudia by sme mali byť schopní cvičiť sa v trpezlivosti, byť trpezliví v dosahovaní svojich cieľov a taktiež aj s druhými ľuďmi. 🙂

Myslíš si, že si psychický odolný človek? Aké metódy používaš, aby si ním bol v bežnom živote? Podeľ sa o to v komente. ?


Viac sa o tejto téme dočítate v článku od Psychology Today

The 10 Things Resilient People Do

Resilient people tend to be in a category of their own. Certainly, everyone has setbacks; however, resilient people tend to not only land on their feet after a stressful event, but they seem to thrive. Wondering how they do it? Here are ten things resilient people do: 1.