Niekedy si hovoríme slová, ktoré sa nezdajú byť urážlivé, a predsa môžu zraniť. Ide o agresívne frázy, za ktorými sa skrýva nevyslovená nevraživosť. Podkopávajú vzájomnú dôveru a postupne ničia zväzok.

ČO BY STE NIKDY NEMALI POVEDAŤ

1. “Na to ste sa nepýtali.”

“Nedávno som bol v rade na odbavenie na letisku svedkom dialógu medzi manželským párom,” hovorí kouč Chris Armstrong.

– “Mohli ste mi to povedať.

– Nikdy ste sa na to nepýtali.

– To je značná suma peňazí. Nemal by som sa ťa pýtať. Očakával som, že mi to povieš sám.

“Je veľký rozdiel medzi ‘neklamal’ a ‘bol úprimný’,” hovorí odborník. – Niekto, kto si váži pocity svojho partnera, mu sám povie, čo môže jeho milovanú osobu trápiť. “Nikdy si sa nepýtal(a)!” – je typická fráza pasívneho agresora, ktorý zo všetkého robí vinníka druhej strany.”

2. “Nepovedal si to, ale myslel si si to.”

Niekedy partnerovi ľahko prisudzujeme zámery a túžby, ktoré nevyjadril, ale o ktorých si myslíme, že sme ich nepriamo odhalili v jeho výrokoch. On povie: “Som naozaj unavený.” To je pre nás veľmi dôležité. Ona počuje: “Nechcem s tebou tráviť čas,” a okamžite ho z toho obviní. On sa bráni: “To som nepovedal.” Ona pokračuje v útoku: “Nepovedal som to, ale myslel som si to.”

“Tá žena má asi v niečom pravdu,” pripúšťa Chris Armstrong. – Niektorí ľudia sa naozaj snažia vyhýbať rozhovoru s partnerom a ospravedlňujú sa tým, že sú zaneprázdnení alebo unavení. Postupne sa toto správanie môže zmeniť aj na pasívnu agresiu voči milovanej osobe. Agresorom sa však môžeme stať aj my sami a trápiť druhú stranu svojimi dohadmi.”

Zatlačíme partnera do kúta, nútime ho brániť sa a môžeme mať opačný účinok, keď sa úplne prestane deliť o svoje myšlienky a zážitky

Preto, aj keď máte pravdu o tom, čo sa skutočne skrýva za slovami vášho partnera, je lepšie otvorene a v pokojnom prostredí hovoriť o tom, čo vás trápi, než sa snažiť obviňovať tým, že budete osobe pripisovať to, čo nepovedala.

3. “Nechcem, aby to znelo hrubo…”

“Čokoľvek, čo poviete potom, pravdepodobne vyznie pre vášho partnera ako hrubé a zraňujúce. Inak by ste ho alebo ju na to vopred neupozornili,” pripomína kouč. – Ak musíte svoje slová predchádzať takýmito upozorneniami, je vôbec potrebné ich vysloviť? Možno by ste mali svoju myšlienku preformulovať?”

Tým, že ste zranili blízkeho človeka, mu zároveň upierate právo na trpké pocity, pretože ste varovali: “Nechcel som ťa uraziť.” A tým ho len ďalej traumatizujete.

4. “Nikdy som ťa o to nežiadal.”

“Moja kamarátka Christina pravidelne žehlí manželove košele a robí veľa domácich prác,” hovorí Chris Armstrong. – Jedného dňa ho požiadala, aby jej cestou domov vyzdvihol šaty z čistiarne, ale on to neurobil.

V zápale hádky Christina manželovi vyčítala, že sa oň stará, a on takú maličkosť ignoroval. “Nežiadala som ťa, aby si mi žehlil košele,” odsekla manželka.

“Ja som sa o teba neprosil” je jedna z najničivejších fráz, ktoré môžete povedať druhej osobe. Znehodnocuje nielen to, čo pre vás váš partner urobil, ale aj to, čo k vám cíti. ‘Nepotrebujem ťa’ je skutočným posolstvom týchto slov.”

ČO JE V SÚČTE

Fráz, ktoré ničia naše vzťahy, je oveľa viac, ale psychológovia, ktorí pracujú s pármi, najčastejšie upozorňujú na tieto. Ak sa chcete posunúť k sebe a nezhoršovať konflikty, odmietnite takúto slovnú agresiu. Povedzte partnerovi o svojich pocitoch a zážitkoch priamo, bez toho, aby ste sa snažili zahaliť pomstu a bez toho, aby ste mu vnucovali pocit viny.