V predvečer sviatkov sa všetky problémy vyostrujú: pociťujeme osamelosť a nedostatok síl, energie, peňazí… Blížiaci sa Nový rok nie je výnimkou. Čo spôsobuje tento stav? Ako sa môžeme podporiť a nájsť sviatočnú náladu?

OPATRENIA

1. Silvestrovský zhon

V poslednom mesiaci roka sa k našim každodenným starostiam pridávajú nové. Samozrejme, naďalej myslíme na dôležité stretnutia a pálčivé termíny, obávame sa o blaho blízkych. Snažíme sa však myslieť aj na darčeky pre svojich príbuzných, plánujeme nadchádzajúce sviatky a bilancujeme. Inými slovami, postupne upadáme do stavu úzkosti kvôli chaosu, ktorý sa deje.

2. Porovnávanie sa s ostatnými

A nielen to. V decembri sa to na sociálnych sieťach hemží príspevkami úspešných ľudí, ktorí informujú o svojich zmenách v priebehu roka.

Blogeri, herci, modelky, podnikatelia a dokonca aj celé korporácie hovoria o svojich príjmoch, dramatických zmenách v kariére a osobnom živote

Sledovanie víťazstiev iných ľudí prehlbuje bolesť každého z nás a vyvoláva v nás pocit vlastnej “menejcennosti” a “zlyhania” – pretože začneme porovnávať svoje vlastné výsledky s výsledkami iných ľudí.

TIPY

Perfekcionizmus a achievementizmus, ktoré tak silno vysiela naše okolie, často zhoršujú našu náladu a narúšajú našu duševnú rovnováhu. Preto je také dôležité vedieť, ako si pomôcť.

1. Naučte sa uzemniť sa, cítiť vnútornú oporu

Zastavte sa a zamyslite sa nad tým, čo sa deje okolo vás, čo vás obklopuje. Analyzujte, čo je príčinou vášho zlého zdravotného stavu.

Napríklad nás môže deprimovať silvestrovský zhon, pretože cítime vlastnú osamelosť a nedostatok pozornosti. Je dôležité pozrieť sa do svojho vnútra a zistiť, aké neuspokojené potreby sa pod týmto pocitom skrývajú. Ak je ťažké prísť na to sami, môžete vyhľadať psychologickú pomoc.

2. Odhláste sa z účtov, ktoré vo vás vyvolávajú pocit nedostatočnosti

Ak vás koncoročné výsledky iných ľudí rozčuľujú, prelistujte si takéto správy alebo sa na chvíľu odhláste od ľudí, ktorí ich zverejňujú. Život nie je súťaž a nemusíte sa zodpovedať za žiadne výsledky. Máte svoj vlastný scenár.

A schopnosť vnímať život ako jeden proces je vlastnosť, ktorá má v dnešnom svete úspešných ľudí veľa výhod

Ilúzia blahobytu na sociálnych sieťach by vás nemala vyviesť z rovnováhy a tlačiť do pretekov. Žijeme v zhone, akoby naším jediným cieľom nebolo žiť dobre, ale žiť rýchlo. Venovať pozornosť svojmu stavu mysle v čase a spomaliť nie je vôbec jednoduché. Naučiť sa túto zručnosť môže trvať niekoľko dní alebo mesiacov, ale je dôležité vidieť konečný cieľ a robiť vedomé kroky k nemu.

Je dôležité neporovnávať sa s ostatnými. Zdravou motiváciou sú naše vlastné túžby. Ak chápeme svoje hodnoty, je ťažké zísť z cesty.

3. Prestaňte sa posudzovať

Aktuálny rok ukázal, že môžeme prekonať všetky výzvy. Napriek tomu je čas, aby sme si trochu oddýchli: prestali sa odsudzovať, posudzovať a obviňovať, nadávať na minulosť, svoje chyby a myšlienky.

Nahraďte posudzovanie a obviňovanie láskou a podporou

Ste tvorcom svojho života – nemali by ste prenášať zodpovednosť za neúspechy na novoročný zázrak, ktorý sa nestal, a naďalej o ňom snívať.

4. Uvedomte si svoje skutočné túžby a stanovte si dosiahnuteľný cieľ

Vypracujte si postupný plán, rozdeľte si ho na malé úlohy a začnite. Nový život sa nezačína v pondelok ani na Silvestra – začína sa vtedy, keď ste naň pripravení. Rovnako je to aj so snami.

5. Nalaďte sa na sviatočnú náladu

Do sviatočnej nálady sa môžete dostať dosiahnutím pocitu morálnej rovnováhy. Pomôcť môžu aj novoročné atribúty, ako sú vence, mandarínky, slávnostné playlisty a novoročné filmy. Ak to však nie je pre vás, dajte si povolenie osláviť Silvestra po svojom – neexistuje jediný správny spôsob.