Zdroj

Výživa a duševné zdravie je problém, ktorým sa dnes zaoberá výživový psychiater. Ukazuje sa, že duševné zdravie ovplyvňuje javy, o ktorých by sme predtým ani netušili. Jedným z nich je výživa, ktorá koreluje s rôznymi duševnými poruchami. Zistite viac o vzťahu medzi výživou a duševným zdravím!

Výživa a duševné zdravie je korelácia, na ktorú sa zameriava výskum novej disciplíny výživového psychiatra. Prevalencia duševných porúch sa z roka na rok zvyšuje. Dôvody tejto tendencie sú rôzne. V súčasnosti je pandémia COVID-19 , ktorá trvá od roku 2020, z veľkej časti zodpovedná za zvýšenie výskytu rôznych subjektov v oblasti záujmu psychiatrie.

Štatistiky sú nemilosrdné. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že v roku 2030 môžu byť depresívne poruchy jedným z najdôležitejších zdravotných problémov ľudstva. Z tohto dôvodu čoraz viac vedcov študuje, aké faktory a javy napomáhajú rozvoju duševných porúch. Ukazuje sa, že psychické problémy sú ovplyvňované aspektmi, o ktorých sa predtým neuvažovalo, napríklad výživou. Aká je súvislosť medzi výživou a duševným zdravím?

Výživa a duševné zdravie: závislosti

Niektoré vzťahy medzi výživou a duševným zdravím sú zrejmé. Hovoríme o poruchách stravovania, ako je anorexia alebo bulímia. Medzi hlavné príznaky týchto chorôb patria:

  • drastické zníženie príjmu potravy
  • záchvaty nadmerného stravovania sprevádzané pokusmi vyhnúť sa priberaniu, napríklad vyvolaním zvracania.

Jednou z najbežnejších duševných porúch je depresia. Spravidla sa spája s depresívnou náladou a stratou motivácie.

Už mnoho rokov je známe, že nadmerná telesná hmotnosť je vážnym zdravotným problémom na celom svete. Nadváha a obezita so sebou nesú veľa rôznych rizík. Týkajú sa nielen obehového systému a pohybového aparátu, ale aj duševného zdravia.

Pacienti s nadmernou telesnou hmotnosťou sú často kvôli svojmu vzhľadu predmetom nepríjemných komentárov. Niektorí z nich to zvládajú lepšie iný horšie. Niektorí ľudia však nie sú dostatočne odolní voči kritike okolia. Potom dôjde k bodu, že títo ľudia chcú byť len doma alebo sa vzdajú nadväzovania medziľudských kontaktov. Vďaka tomu tiež obmedzujú svoju motorickú aktivitu, čo môže zvyšovať ich nadmernú telesnú hmotnosť. Okrem toho, sociálna izolácia môže byť faktorom, ktorý zvyšuje riziko vzniku rôznych duševných porúch, vrátane depresívne poruchy a úzkostnej poruchy.

Cukrovka je jednou z komplikácií obezity. Ľudia s nadmernou telesnou hmotnosťou bojujú s cukrovkou 2. typu a jej výskyt môže zhoršiť duševné poruchy. V takom prípade sa môže zvýšiť riziko depresívnych porúch.

Výživa a duševné zdravie: Ako sa to dá liečiť? 

Medzi výživou a duševným zdravím existuje jasná korelácia, ktorú môžu potvrdiť javy pozorované u ľudí liečených na duševné poruchy. Užívanie psychotropných liekov sú spojené s výskytom vedľajších účinkov. Niektoré antidepresíva môžu spôsobiť nechutenstvo a chudnutie. Na druhej strane môžu iné antidepresíva spolu s niektorými antipsychotikami viesť k zvýšeniu chuti do jedla, čo má za následok priberanie.

Lekári niekedy vedome využívajú vplyv psychotropných liekov na chuť do jedla. Ako príklad môžeme uviesť pacientov s poruchami stravovania, ktorí súčasne trpia poruchami spánku alebo depresívnymi poruchami. V takejto situácii sú jednou z foriem pomoci antidepresíva, ktoré okrem iného zlepšujú náladu a stimulujú chuť do jedla.

Nutričná psychiatria ako rozvíjajúca sa disciplína

Probiotiká, prebiotiká a postbiotiká sú pacientmi bežne známe. Tieto produkty majú schopnosť ovplyvňovať zloženie črevnej mikroflóry. Nedávno sa hovorilo o psychobiotikách, teda špecifických probiotikách, ktorých použitie u ľudí s duševnými poruchami môže priniesť konkrétny úžitok.

Existuje vzťah medzi výživou a duševným zdravím. Početné pozorovania ukazujú, že ľudia majú nesprávne stravovacie návyky kvôli rýchlemu životnému štýlu alebo iným problémom. Preto sa čoraz dynamickejšie rozvíja nové odvetvie psychiatrie – nutripsychiatria, inými slovami nutričná psychiatria. Medzi jej záujmy patrí priama korelácia medzi výživou a duševným zdravím, ako aj hľadanie dôvodov, prečo sú tieto závislosti také dôležité a jasné.