Zdroj

Toxický vzťah je taký, z ktorého nie je ľahké sa dostať a zanecháva hlboké jazvy v srdci. Hoci najčastejšie je rozchod s toxickým partnerom pre ženu záchranou, návrat k emocionálnej rovnováhe po takomto vzťahu môže trvať veľmi dlho.

Toxickí partneri sa nestarajú o potreby svojich blízkych, nezaujímajú sa o ich šťastie, často sú to narcisti a ich obete sú na sebe veľmi závislé. Fungovanie v takomto vzťahu je mimoriadne deštruktívne. Vplyvom toxického partnera trpí obeť nízkym sebavedomím, je plná strachu, že to sama nezvládne. Bojí sa samoty a napriek neistote uviazne v toxickom vzťahu. Potom sa rozhodnutie odísť stáva aktom odvahy. Ak partner použil emocionálne, fyzické alebo ekonomické násilie, podviedol, ponižoval alebo dokonca bil, útek od neho je to najlepšie, čo žena v takomto vzťahu môže spraviť. Od uvedomenia si problému k prvému kroku k slobode však nie je ľahké.

Najčastejšie je pre ženy, ktoré ukončili svoj toxický vzťah, najťažšie znovu získať emocionálnu rovnováhu. Môže byť pre vás užitočné uvedomiť si päť veľmi dôležitých krokov, ktoré môžete urobiť, aby ste sa vrátili do normálu.

5 KROKOV, KTORÉ VÁM POMÔŽU ZOTAVIŤ SA Z TOXICKÉHO VZŤAHU

Prestaňte sa obviňovať

Aj keď ste to vy, koho váš vzťah trápi, za neúspech si môžete sami, pretože nie je ľahké zbaviť sa svojej emocionálnej závislosti. Po skončení toxického vzťahu je ťažké dištancovať sa od všetkých udalostí a pravdepodobne sa vám neustále vracajú a môžete sa za ne cítiť zodpovední. Je načase, aby ste si odpustili svoje chyby a poučili sa z nich do budúcnosti. Pred vami je ešte veľa dobrého.

Odmietajte sebazničujúce presvedčenia

Toto je ďalší dôležitý krok, ktorý musíte urobiť, aby ste našli rovnováhu po toxickom vzťahu. Toxický partner vás naďalej kritizoval a vkladal vám do hlavy presvedčenia, ktoré vám doteraz neumožňovali cítiť sa dobre. Pozrite sa ešte raz na seba, zabudnite na to, čo vám váš ex povedal a čo ste si o sebe mysleli. Boli ste a ste múdra, hodnotná, krásna a vynaliezavá. Ste dosť dobrá v akejkoľvek inej oblasti svojho života, aby ste sa bez neho zaobišli a preorganizovali si život podľa svojich predstáv.

Počúvajte svoje vlastné potreby

Buďte k sebe úprimná, keď si začínate budovať život odznova. Môžete to robiť, ako chcete, ale je tu jedna podmienka – musíte si uvedomiť, čo vlastne chcete, aké sú vaše potreby, nie niekoho iného. Úprimnosť vám umožňuje žiť v harmónii so sebou samým a nenapĺňať očakávania iných. Toto je cesta k slobode.

Stanovte si hranice

Keď už urobíte krok k uvedomeniu si toho, čo potrebujete, je čas stanoviť si jasné hranice do budúcnosti. Po toxickom vzťahu už viete, čo vo svojom živote určite nechcete. Stanovenie hraníc vám pomôže vyhnúť sa tomu, aby sa vám niekto iný snažil vnútiť svoje vlastné pravidlá.

Dávajte na seba pozor

Doteraz ste to boli vy, kto sa podriaďoval potrebám svojho partnera a teraz prišiel čas, aby ste sa o seba postarali aj vy. Robte niečo, čo vás baví, robte zmeny, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie.

Návrat do normálu po ťažkom vzťahu nie je jednoduchý, ale stojí za námahu. Jedno zlé sa končí, aby niečo dobré mohlo začať. Majte to na pamäti, ak sa ocitnete v tejto situácii.