Manželské páry pravidelne zažívajú krízové obdobia, ktoré, ak sa neriešia správne, môžu viesť k rozvodu. Ktorým situáciám sa oplatí venovať pozornosť? A ako sa z nich dostať? Vysvetľujú psychológovia.

Vzťahy nie sú jednoduché, najmä keď ide o dvoch dospelých ľudí, ktorí žijú pod jednou strechou a sú zviazaní manželskými zväzkami. Skôr či neskôr sa medzi nimi môžu začať hádky z rôznych dôvodov. Psychológovia nazývajú najčastejšie.

1. POROVNÁVATE SVOJE MANŽELSTVO S MANŽELSTVOM NIEKOHO INÉHO

Je to ako so sociálnymi sieťami, pri ktorých scrollovaní pociťujeme ohlušujúce sklamanie: a naša dovolenka nie je taká žiarivá ako u našich priateľov, a jedlo sa nám nezdá také chutné a leto nie je také zaujímavé. Rodinná terapeutka Abigail Makepeaceová z Los Angeles varuje ľudí pred prílišným sústredením sa na rodiny iných ľudí. Vo všeobecnosti platí, že konštrukcie by sa nemali príliš používať: “Ľudia žijú! A čo my?”

Nezabúdajte, že o manželstve niekoho iného neviete všetko: bez ohľadu na to, aké šťastné sa vám môže zdať, veľa vecí môže zostať v pozadí. Keď prestanete porovnávať svoju rodinu s inou, uvidíte viac príležitostí na rozvoj vlastného vzťahu a riešenie problémov, ktoré váš pár skutočne má.

2. PUSTÍTE SA BEZHLAVO DO RODIČOVSTVA

Štúdie ukazujú, že manželské šťastie ľudí začne po narodení detí neúprosne klesať – obzvlášť viditeľné je to počas prvého roka po rozšírení rodiny. Áno, deti prinášajú rodičom radosť, ale prinášajú aj nové dôvody na stres.

Klinická sociálna pracovníčka Nicole Saundersová poznamenáva, že jej klienti často uvádzajú veľmi konkrétny čas, keď to išlo z kopca: po narodení dieťaťa. Žiaľ, je to normálne, pretože ľudia majú nové povinnosti, ale zdroje, tie isté financie, čas a energia, zostávajú rovnaké.

Psychológovia radia vyčleniť si čas len pre vás dvoch: môže to byť 15 minút osamote so šálkou kávy ráno, objatie pred spaním bez rozptyľujúcich notifikácií na smartfóne alebo voľný víkend, keď môžete ležať v posteli a mať sex.

3. NEDOVOLÍTE, ABY SA VÁŠ MANŽELSKÝ PARTNER ZMENIL

Ľudia sa menia. Ten človek, s ktorým ste boli zosobášení, môže byť o 10 rokov neskôr úplne iný. Možno ho alebo ju máte menej radi. Alebo naopak. Hlavné však je, aby ste seba a svojho partnera nedržali ako rukojemníkov rámca, ktorý ste si kedysi vytvorili, a nepripúšťali žiadne zmeny, hovorí psychoterapeutka Lauren Baileyová.

Môžu sa zmeniť životné ciele a postoje človeka, môže sa zmeniť jeho sexualita, môže dôjsť k vážnym kariérnym zmenám a môžu sa objaviť nové záľuby. Je dôležité dať sebe aj partnerovi priestor, ktorý obaja potrebujú na vnútorný rast a rozvoj.

4. NEKONTROLUJETE “EMOCIONÁLNE HODINY”

Manželia sú často takí zaneprázdnení vlastnými záležitosťami, že sa stretávajú len pri večeri – a postupne sa vzdialenosť medzi nimi zväčšuje, citová blízkosť prichádza na zmar. Losangeleský psychoterapeut David Narang radí párom, aby každý večer strávili 15 až 20 minút diskusiou o udalostiach dňa a o tom, ako na oboch pôsobili, či pociťovali radosť, strach alebo smútok.

5. ZANEDBÁVATE SVOJE VLASTNÉ ZÁUJMY

V lietadle by ste si mali najprv nasadiť masku a až potom pomáhať iným. Tento prístup možno uplatniť aj v manželstve: nemôžete byť milujúcim manželom alebo starostlivým manželom, ak zanedbávate svoje vlastné potreby. Je dôležité nájsť si čas pre seba, starať sa o svoju fyzickú a emocionálnu pohodu, robiť veci, ktoré máte radi – napĺňa vás to energiou. A ak ju nebudete mať pre seba, nebudete ju mať ani pre svojho partnera.

6. OBVIŇUJETE SVOJHO PARTNERA ZO SVOJHO NEŠŤASTIA

Každý z nás môže v určitých etapách svojho života pociťovať ohlušujúcu frustráciu zo seba samého, z toho, čo nás obklopuje, a samozrejme aj z ľudí okolo nás. Zlou stratégiou je však smerovať hnev na najbližšiu osobu a obviňovať ju zo svojho nešťastia. Psychológovia radia uvedomiť si, že každý z nás je zodpovedný za svoje vlastné šťastie. Zamyslite sa: čo ste urobili pre to, aby bol váš život lepší?