Zdroj

Pokiaľ ide o život vo vzťahu s inou osobou, je prirodzené, že sa v určitých fázach stretnete s určitými problémami. Mnohé z párov sa neskôr rozhodnú vyhľadať pomoc v podobe párovej a manželskej terapie, pričom v tom vidia poslednú šancu na záchranu ich vzťahu. Ako vyzerá manželská terapia a kedy by ste ju mali využiť?

NOVÁ ETAPA VO VZŤAHU

Spočiatku je každý vzťah založený na vzájomnej zaľúbenosti do toho druhého. Po určitom čase človek objaví partnera s optimizmom, robí si plány na spoločnú budúcnosť a baví ho budovanie vzťahu. V istom momente začne štádium zamilovanosti postupne prechádzať do ďalšej fázy na základe uvedomenia si predchádzajúcich predpokladov.

Prídu otázky o základných prvkoch života vo dvojici : stanovenie pravidiel týkajúcich sa finančných záležitostí, rozdelenie každodenných povinností, očakávania týkajúce sa plánov do budúcnosti, spôsoby trávenia voľného času a socializácie alebo spôsoby riešenia konfliktov. Stáva sa, že dosahovanie uspokojivých pravidiel a kompromisov môže byť problematické, čo môže vyvolať pochybnosti o tom, či ste sa rozhodli správne a či chcete s daným človekom budovať vzťah.

V súčasnosti sa v dôsledku zmien v správaní a rastúcich možností veľa ľudí vo chvíľach pochybností obracia o pomoc terapeuta. Toto riešenie funguje nielen v prípade vážnych konfliktov, stáva sa, že partneri vo vzťahoch, ktorí sú spolu ešte krátky čas, využívajú aj terapiu, hľadajú tipy na lepšiu komunikáciu či spôsoby vyjadrovania emócií.

KEĎ SA VZŤAH ROZPADNE

Stáva sa, že vo vzťahoch, aj tých s dlhoročnými skúsenosťami, sa v určitom momente city začnú vytrácať. To, že medzi partnermi existujú rozdiely, je zrejmé, problém však nastáva vtedy, keď sa napriek plynutiu mesiacov či dokonca rokov nedarí nájsť kompromisy a riešenia sporných otázok. V takých chvíľach môže byť veľmi nápomocná pomoc terapeuta, ktorý správne vedie rozhovor a uľahčí dosiahnutie dohody.

MANŽELSKÁ TERAPIA A ZRADA

Jednou z najťažších a najbolestivejších skúseností, ktorá často vedie k rozchodu, je zrada. Mimoriadne silná erózia dôvery a zranené pocity spôsobujú krízu, ktorá sa pre mnohých ľudí nakoniec rozchádza. Sú však páry, pre ktoré sa incident tohto typu stane zlomom v snahe pochopiť príčiny nenaplnenia a rozhodnutia na vzťahu pracovať.

Obe strany si zvyčajne vysvetľujú situáciu úplne iným spôsobom a často majú značné problémy s úprimným rozhovorom na túto tému. Úlohou terapeuta je ukázať najlepší spôsob komunikácie, pomôcť pri práci na vzťahu a poskytnúť najlepší spôsob zdieľania emócií.

PRE KOHO JE URČENÁ MANŽELSKÁ TERAPIA

Častým problémom je aj nadmerná žiarlivosť vo vzťahu, nevydarený s*xuálny život, nedostatok blízkosti alebo naopak prílišná kontrola. Každý pár je jedinečný a zápasí so svojimi špecifickými ťažkosťami. Bez ohľadu na motív, bez ohľadu na dĺžku vzťahu a vek partnerov, pokiaľ sú obe strany pripravené na sebe pracovať, o spoločné šťastie sa vždy oplatí bojovať a pomoc psychoterapeuta môže byť nenahraditeľná v takýchto chvíľach.