Niekedy si zrazu všimneme, že pohľad milovanej osoby sa zmenil alebo sa stal trochu chladnejším než zvyčajne, a začneme sa pýtať: je vo vzťahu všetko v poriadku? Zdá sa to len nám, alebo sú jeho myšlienky teraz venované niekomu inému? Psychológ vysvetľuje, kedy sa ľudia rozhodnú častejšie podvádzať.

Existuje niekoľko momentov, keď sme my alebo náš partner najviac náchylní na podvádzanie a odcudzenie. V týchto situáciách by sme sa mali snažiť udržiavať kontakt, aby sme pochopili, odkiaľ problém pochádza a ako ho možno vyriešiť. Ak budete zatvárať oči pred tým, že sa váš milovaný človek odťahuje, môže sa čoskoro stať niečo, čo budete ľutovať. Ktorým prípadom by ste mali venovať osobitnú pozornosť?

1. PRED SVADBOU

Vzrušenie pred svadbou, pochybnosti o pripravenosti na manželský život môžu skutočne viesť k nevere. “Mnohé páry sa tešia z nadchádzajúceho obradu a z vyhliadky, že sa stanú skutočnou rodinou,” vysvetľuje psychologička a sexuálna terapeutka Holly Richmondová. – Pomerne často však jeden z partnerov cíti, že je to jeho posledná šanca uplatniť svoju nezávislú, slobodnú sexualitu, najmä ak sa pár dohodol na monogamii. Často sa to stáva mesiac alebo dva pred svadbou.”

2. PO NARODENÍ PRVÉHO DIEŤAŤA

Príchod prvorodeného dieťaťa sa pre niektorých rodičov, častejšie pre otcov, stáva ďalším spúšťačom, ktorý vyvoláva strach “teraz som definitívne viazaný na dlhú dobu”. “Narodenie dieťaťa môže partnerov zblížiť viac než čokoľvek iné,” hovorí. – Môže však slúžiť aj na odcudzenie manželov. Ak je druhý rodič príliš vystresovaný alebo sa do dieťaťa bezhlavo zamiloval, alebo ak dieťa samo o sebe “nie je ľahké”, neustále plače, nespí alebo je choré, partner môže mať túžbu získať späť tú časť dospelého, “nerodičovského” života, o ktorú bol ochudobnený.”

3. KEĎ JE KARIÉRA NA VZOSTUPE

“Ak máte kedykoľvek pocit, že práca sa pre vášho partnera stala dôležitejšou ako vy, môže to znamenať, že sa zmenili jeho priority,” hovorí psychologička. – Ak v práci neustále mešká a nepovie prečo, je vhodné sa na to spýtať. Možno sa vyskytol naliehavý projekt alebo príležitosť na povýšenie? Alebo vo vzťahu došlo k nezhodám, kvôli ktorým tráviť čas v práci je pre neho zábavnejšie? Ak partner používa prácu ako zásterku, aby sa mu nechcelo byť doma, pravdepodobnosť podvádzania sa zvyšuje.”

4. PO DOSIAHNUTÍ DOSPELOSTI.

“Platí to najmä pre ženy,” uvádza Holly Richmondová. – Vo svojej praxi som mnohokrát videla, ako sa pohľad ženy mení ku koncu jej štvrtej dekády.”

Sú na to dva dôvody

  • V tomto veku sú mnohí ľudia profesionálne založení, cítia sa sebavedomo a vedia, čo od života chcú. Toto sebavnímanie sa prenáša do oblasti osobného života, žena začína vnímať seba a svoj vzhľad inak. To spôsobuje silnú sexuálnu energiu.
  • Bližšie k štyridsiatke začínajú aktívne “tikať” biologické hodiny. Nezáleží na tom, či žena chce dieťa alebo nie, jej telo si uvedomuje, že na reprodukciu mu už veľa času nezostáva. Libido a sexualita sa zvyšujú.

5. POČAS KRÍZY STREDNÉHO VEKU.

“To sa týka mužov aj žien. Väčšina z nich prežíva moment, keď si uvedomí: nežijú život, ktorý chceli a o ktorom snívali,” hovorí odborník. – Často ju sprevádzajú veľké zmeny: človek náhle prejde na diétu, začne sa vážne venovať športu, zmení kariéru.

Ostatní ľudia ich začnú zasypávať komplimentmi, obdivujú ich činy a rozhodnutia.

Osoba chce získať viac tejto pozornosti. Samozrejme, pre vzťah to môže byť dobré, ak partner túto zmenu podporuje a vyjadruje svoje nadšenie pre partnera, ktorý začal “nový život”. Ak však človek v kríze stredného veku nemá doma podporu, a napriek tomu je inde obdivovaný, bude sa tam chcieť vrátiť.”

6. PO SMRTI PRIATEĽA ALEBO PRÍBUZNÉHO

Strata blízkej osoby vyvoláva príval emócií. “Takáto kríza môže partnerov zblížiť, ale aj rozdeliť,” vysvetľuje. – Smrť niekoho, kto pre nás veľa znamenal, niekedy spôsobí, že sa chceme vzdialiť od tých, ktorí sú nám blízki, ktorí nás majú radi. Chceme byť sami so sebou, ale zároveň vo vnútri túžime po úteche a hľadáme niekoho, kto by nám pomohol prekonať bolesť zo straty. Alebo naopak, hľadáme komunikáciu s niekým, kto o našej bolesti nevie, nepýta sa na ňu a nehovorí o nej. To nám umožňuje skryť našu zraniteľnosť.