Syndróm podvodníka je azda jedným z najdiskutovanejších psychologických javov posledných rokov. Veľký „dopyt“ po tejto téme súvisí okrem iného aj s rozvojom sociálnych sietí, kde je zvykom zdieľať svoje úspechy a pozorovať úspechy iných. Podľa akých znakov možno v sebe rozpoznať „podvodníka“, ako s ním naložiť a je možné z tohto zápasu vyjsť víťazne?

Tento syndróm možno stručne opísať ako pocit, že si nezaslúžime uznanie a úspech – existujúci aj možný v budúcnosti. Pozrime sa bližšie na to, čo „zvončeky“ signalizujú, že „podvodník“ udelil.

5 ZNAKOV „SYNDRÓMU PODVODNÍKA“

“Bolo to len šťastie”

Keď je človek chválený a oslavovaný za svoje úspechy, cíti sa trápne, pretože si je istý, že jeho úspechy sú len náhoda alebo šťastie, a bojí sa „odhalenia“. Je pre neho ťažké privlastniť si jeho zásluhy.

“Stále sa učím”

Osoba so syndrómom podvodníka má často pocit, že mu chýbajú vedomosti, zručnosti alebo skúsenosti. Zdá sa, že pred tým, ako sa pustíme do akcie, je potrebné sa ešte veľa naučiť. Ale nie vždy s nárastom počtu diplomov a certifikátov sa zvyšuje sebavedomie.

“Nedostávam toľko peňazí”

Ďalším možným prejavom syndrómu podvodníka je hanba alebo strach z toho, že vezmeme peniaze za prácu, zvýšime cenu alebo požiadame o zvýšenie platu. Človek si je istý, že v ňom niečo nestačí na to, aby si za svoju prácu účtoval viac peňazí, a bojí sa, že nesplní očakávania klienta alebo zamestnávateľa.

“Zrazu to nebude fungovať”

Ľudia so syndrómom podvodníka sa boja robiť chyby a veria, že akúkoľvek úlohu musia vykonávať na najvyššej úrovni, inak sa niekto dozvie o ich údajnej neschopnosti. A tak buď vynakladajú nadmerné úsilie, čo sa môže prejaviť v workoholizme či perfekcionizme, alebo odmietajú podniknúť akékoľvek kroky – prokrastináciu či nečinnosť.

“Zrazu to pôjde, ale neviem sa s tým vyrovnať”

Ciele a plány, a často dosť ambiciózne, sú vlastné osobe so „syndrómom podvodníka“, ale môže byť pre neho ťažké pohnúť sa smerom k ich realizácii. Strach z úspechu je niekedy taký silný ako strach z neúspechu. Úspech po prvé ukladá zodpovednosť a po druhé robí človeka „viditeľnejším“ a zvyšuje pravdepodobnosť … odhalenia.

ČO ROBIŤ SO SYNDRÓMOM IMPOSTER?

Syndróm podvodníka sa môže prejaviť skôr neškodným spôsobom – napríklad vo forme primeraných pochybností, s ktorými je celkom možné sa vyrovnať sami. Problém nastáva, keď kvôli tomu v reálnom živote nevykonávame dôležité úkony, vzdávame sa svojich cieľov a túžob. V tomto prípade treba brať vášho vnútorného „podvodníka“ vážne.

V kombinácii s názvom tohto psychologického javu sa často používajú slovesá „prekonať“ a „zbaviť sa“. V praxi to však často vyzerá tak, že vyjednávame s našim „podvodníkom“. Naším cieľom je presvedčiť samých seba, že sme hodní a postačujúci.

Syndróm hovorí o našom úspechu

Môžete začať tým, že výskyt syndrómu naznačuje, že máme úspechy alebo potenciál dosiahnuť ciele. Veď práve tento „podvodník“ nám bráni privlastniť si ho, to je to, čo znehodnocujeme. Tak to je. Ľudí, ktorí nič nedosahujú a o nič sa neusilujú, predbieha veľmi zriedka. Oveľa častejšie sa objaví, keď sa zlepšujeme a chceme viac. To znamená, že ak príde „podvodník“, tak rastieme!

Presviedčame „podvodníka“ pomocou faktov

Ideálne je zdigitalizovať všetky svoje skúsenosti za celý život a zhromaždiť ich do jedného priečinka, tabuľky, diagramu alebo dokumentu. Zaznamenajte si všetky regálie, všetky absolvované školenia akéhokoľvek trvania, vystúpenia, publikácie, získané ocenenia, počítajte skúsenosti v hodinách, kusoch alebo iných merných jednotkách, nájdite a uložte recenzie a poďakovanie. Tento proces môže trvať dlho, ale stojí za to. Jeden pohľad na tento obrovský zoznam stačí na to, aby „podvodník“ ustúpil.

Bolo by pekné naďalej viesť denník úspechov a ukladať doň všetko, dokonca aj nevýznamné pozitívne výsledky. Vo všeobecnosti je veľmi dôležité presunúť pozornosť z neúspechov na to, čo funguje, a konečne si začať užívať malé stredné úspechy a nielen dosiahnuť veľký cieľ.

Prijímame podporu iných

Úprimná spätná väzba z okolia tiež pomáha vyrovnať sa s pochybnosťami a neistotou. Ak poprosíte aspoň tucet ľudí – príbuzných, priateľov, kolegov, aby vymenovali vaše prednosti, môžete vidieť zaujímavé zhody okolností. A, samozrejme, nie sú náhodné. Zostáva veriť ľuďom a začať si privlastňovať to, čo ostatní už dávno videli.

Získanie skúseností „v teréne“

A najúčinnejším argumentom v spore s „podvodníkom“ je prax. Akcie. Skúsenosti. Učenie je, samozrejme, dobré a dôležité, keď vám naozaj chýbajú vedomosti. Ale piaty teoretický tréning na rovnakú tému syndróm podvodníka nevylieči. Musíme sa snažiť v praxi, aby sme sa nedostali do začarovaného kruhu: žiadna skúsenosť – nekonáme, pretože nie je žiadna skúsenosť – nakoniec skúsenosť nikdy nezískame.

Dialóg s „podvodníkom“ by nemal trvať dlho. Ak sa budete riadiť odporúčaniami z textu, budete mať vždy po ruke argumenty, ktoré vám umožnia rýchlo odraziť a ušetriť energiu. Musí sa okamžite použiť na akciu, potom dôvera vzrastie a hlas „podvodníka“ zoslabne.