Zdroj

Relaxačné techniky umožňujú ľuďom trpiacim depresiou vrátiť sa do svojho každodenného života.

Čo sú relaxačné techniky

Relaxačné techniky umožňujú uviesť mozog do stavu, kedy pracuje na frekvencii alfa, ktorá je charakteristická pre okamihy tesne po prebudení alebo pred zaspaním. Hovorovo je spojený so stavom relaxácie, v ktorom je však zachovaná plná pozornosť. Súvisí to so zvýšenou sekréciou serotonínu a so zvýšenou aktivitou neurotransmiterov GABA a acetylcholínu, ktoré prispievajú k relaxácii a dobrej nálade. Za relaxačné techniky však nemôžete považovať ležanie na gauči alebo spánok, ide hlavne o hlboké dýchanie či meditáciu.

Všetko, čo vám umožní spáliť stresový hormón, pomáha zvýšiť imunitu voči jeho účinkom. Metódy sú prispôsobené individuálne podľa osobnosti človeka. Pre niektorých sú vhodné relaxačné kardio aktivity, ako je beh, severská chôdza alebo plávanie. Ostatným môže pomôcť cvičenie jogy alebo tréning dýchania. Kontrola dýchania je jednou z dominantných techník upokojovania. Všetkým ľuďom s duševnými poruchami, okrem farmakoterapie a psychoterapie, odporúčame pracovať s telom, tréningom dýchania a všímavosti. Vedomé dýchacie techniky pomáhajú odstraňovať stres a únavu.

Meditácia: Čistí myseľ

Meditácia čistí myseľ od myšlienok vrátane tých, ktoré vyvolávajú stres a negatívne pocity. Pravidelné cvičenia všímavosti, t. j. zameriavanie sa iba na aktuálny okamih, nielenže znížia priemernú hladinu kortizolu (stresového hormónu) v tele, ale tiež zlepšia koncentráciu a dodajú energiu. Keď cvičíte meditáciu, sami rozhodnete, čo sa vám objaví v hlave.

Čo je dôležité, prax všímavosti sa dá naučiť v každom veku. Začnite s tromi minútami meditácie každý deň a po niekoľkých týždňoch si vytvoríte pravidelný návyk. Až potom by ste mali začať predlžovať sedenia.

Relaxačné masáže: Znižujú napätie

Lekcie získané z meditácie je dobre využívať aj pri relaxačných masážach. Relaxácia je tým väčšia, čím viac podľahnete zvukom pokojnej hudby presakujúcej v pozadí a upokojujúcim dotykom. Koniec koncov, majú uviesť telo a myseľ do stavu harmónie. Mimochodom, masáž znižuje svalové napätie, urýchľuje krvný obeh, pomáha odstraňovať odpadové látky z tela a má pozitívny vplyv na vzhľad. Pri masáži sa používajú aromatické oleje a maslo bohaté na živiny.

Jóga: Zvyšuje odolnosť voči stresu

Jóga nielen uvoľňuje, ale aj zahrieva telo. Basia Tworek, učiteľka jogy a psychologička, tvrdí, že len máloktorý šport má taký regeneračný účinok. Cvičenie pomáha harmonizovať sympatické a parasympatické vetvy autonómneho nervového systému. Prehlbuje vedomie tela, učí sebapozorovaniu a precíznej práci s napínaním a uvoľňovaním jednotlivých svalových skupín.

Joga zvyšuje variabilitu sínusového rytmu, ktorý je považovaný za dôležitý indikátor odolnosti voči stresu (čím väčšia je variabilita, tým lepšie), a tiež zvyšuje hladinu neurotransmitera GABA, ktorý inhibuje nadmernú mozgovú aktivitu a pomáha oddýchnuť si.