Prečo sa cítime nešťastní, aj keď sa zdá, že nám v živote všetko klape? Možno nám naše podvedomie signalizuje, že to “dobré” nie je skutočné?

Spisovateľ Henry Thoreau raz povedal: “Mnohí ľudia žijú v tichom zúfalstve.” V istom okamihu môjho života mi tento výrok padol do oka, aj keď navonok všetko vyzeralo normálne.

Mal som manželku, ktorá ma nežne milovala, dvoch silných rastúcich synov, úžasné náboženské spoločenstvo a stabilnú, dobre platenú prácu. Ale vo vnútri som umieral. A potreboval som zistiť prečo.

Strávil som veľa času čítaním a skúmaním svojho problému. Hltal som svojpomocné knihy a zúčastňoval som sa na konferenciách, ktoré ma inšpirovali a pomohli mi získať ďalší príjem. Ale napriek tomu som bol stále v depresii.

Nakoniec som si uvedomil dôvod, prečo ja a mnohí ďalší ľudia žijeme tak, že sa len tak vezieme po prúde. Navyše som zistil, ako sa z tohto pochmúrneho stavu dostať a stať sa šťastným.

Prečo je väčšina z nás väčšinu času nešťastná? Pretože život je oveľa jednoduchší, ako si myslíme, ale nechceme tomu uveriť. Chcem sa podeliť o lekcie, ktoré som sa naučil počas svojej cesty za sebapoznaním. Podelím sa o to, ako zmenili život. Ak budete počúvať a konať, zmení sa aj váš život.

Emócie ma neurčujú

Ako mladý otec prežívam množstvo emócií. Radosť a pokoj môže okamžite vystriedať hnev a zúfalstvo. Ak popustím uzdu svojej ostražitosti, tieto negatívne emócie môžu ublížiť mojim blízkym.

Pravdou však je, že emócie ma neurčujú. Som racionálny človek, ktorý sa dokáže od emócií odpútať, pozorovať ich a nenechať sa nimi ovládať.

Zhlboka sa nadýchnite a spomeňte si na tri veci vo svojom živote, za ktoré ste vďační

Vďaka modlitbe a meditácii som sa naučil, že emócie možno prežívať bez toho, aby sme na ne reagovali. Ak chcete žiť šťastný život, musíte si stanoviť hranicu medzi sebou a emóciami, ktoré cítite.

Keď sa na vás valia negatívne emócie, priznajte si ich prítomnosť a dovoľte im ustúpiť. Zvyčajne to trvá menej ako 90 sekúnd. Zhlboka dýchajte a spomeňte si na tri veci vo svojom živote, za ktoré ste vďační. Tento návyk zmení váš život.

Vždy existuje cesta von

Pred rokmi som pracoval na pozícii, ktorá zahŕňala veľmi rýchle tempo práce s príliš veľkou zodpovednosťou pre jedného človeka. Šéf mal sklon k mikromanagementu a všetkých privádzal do šialenstva.

Vysoký stres sa čoskoro začal prejavovať na mojom zdraví. Aj plat bol dosť vysoký, ale bol som mladý a neskúsený. Cítil som sa ako v pasci. Nakoniec mi došla trpezlivosť.

Vystúpte z pasce a kráčajte v ústrety životu, po ktorom túžite. Urobte skok hneď teraz

Len aby som sa odtiaľ dostal, prijal som iné miesto s nižším platom a bez kariérnych vyhliadok. Ale čo je najdôležitejšie, zmenil som smer.

O rok neskôr sa na obzore objavila nová práca, ktorá mi zabezpečila raketový vzostup v mojom odbore. Bolo to úžasné.

Všetko sa zmenilo z jediného dôvodu – uvedomil som si, že mám východisko. Aj vy ju máte. Ak vás v živote niečo brzdí, nechajte to ísť. Život je príliš krátky na to, aby ste ho premárnili na mizerné živobytie.

Vystúpte z pasce a kráčajte v ústrety životu, ktorý chcete. Riskujte a urobte skok hneď teraz.

Moje myšlienky ma buď zničia, alebo povedú k víťazstvu

Pravdepodobne ste už mnohokrát počuli toto príslovie: “Človek je tým, na čo myslí.” Prakticky všetky knihy “Pomôž si sám”, ktoré som čítal, sa na to zameriavali. Nie vždy v tejto presnej formulácii, ale tak či onak bola táto myšlienka prítomná.

O tomto výroku som uvažoval už stokrát. Ale pre mňa to boli len slová, len ďalšie hlasné vyhlásenie medzi mnohými inými.

Jedného dňa sa však niečo zmenilo. Nedokážem poukázať na konkrétny okamih, ale zrazu som bol preniknutý touto pravdou, akoby mi na ňu niekto posvietil. Uvedomil som si: všetko, čo som vpustil do svojej mysle prostredníctvom kníh, audionahrávok, iných ľudí a dokonca aj vlastných myšlienok, ma môže zničiť alebo posilniť.

Dramaticky som zmenil svoj život. Prestal som pozerať káblovú televíziu, čítať noviny, písať o politike a hádať sa o nej s inými ľuďmi na sociálnych sieťach. Začal som ešte aktívnejšie čítať knihy, počúvať podcasty a spájať sa s ľuďmi orientovanými na rozvoj.

Začal som kontrolovať, čo sa mi preháňa hlavou, a ovplyvnilo to všetky oblasti môjho života

Svet okolo mňa zostal rovnaký, ale môj vlastný svet sa zmenil. Písanie sa pre mňa stalo prioritou. Moje články sa teraz uverejňujú na webových stránkach, ktoré čítajú milióny ľudí.

Môj cieľ sa vykryštalizoval – pomáhať ostatným vytvárať úžasné vzťahy a nájsť vlastnú cestu k slobode. Začala som mať kontrolu nad tým, čo sa mi preháňa hlavou, a to ovplyvnilo všetky oblasti môjho života.

To isté platí aj pre vás. Ovládajte informácie, ktoré vstupujú do vašej mysle, spriateľte sa s vedomím a môžete dosiahnuť to, čo sa vám kedysi zdalo nemožné.

Váš život patrí len vám. Nedovoľte, aby ho niekto ovládal – ani vaše emócie, ani životné okolnosti, ani svet okolo vás. Keď si túto pravdu uvedomíte a prijmete, život sa naplní radosťou. Šťastie prichádza, keď si uvedomíte svoj potenciál.