Ak snívate o tom, že nájdete svoju “druhú polovičku”, ale už roky ste sami, môže sa zdať, že je to váš osud. S najväčšou pravdepodobnosťou to však nie je váš osud, ale vaše konanie, pohľad na život alebo psychologické postoje.

1. V HĹBKE DUŠE NECHCETE VZŤAH

V skutočnosti ste zvyknutí byť sami, byť zodpovední len sami za seba, nikomu sa nezodpovedať a o nikoho sa nemusíte starať. Nechcete sa zaťažovať povinnosťami a zodpovednosťou, ktoré so sebou blízky vzťah nevyhnutne prináša.

2. MÁTE PRÍLIŠ VYSOKÉ NÁROKY

Namiesto toho, aby ste boli trpezliví a snažili sa človeka spoznať hlbšie, z rôznych jeho stránok a v rôznych situáciách, stále “pri vchode” odmietate všetkých, ktorí sú podľa vás nejako zle oblečení, nie tak sa správajú, nie sú dostatočne vzdelaní …. Zoznam je dlhý. Nemali by ste očakávať, že vaše prvé stretnutie s “tým pravým” bude poznačené ohňostrojom a hrou cherubínov na harfy – na to, aby sa objavila láska a náklonnosť, potrebujete toleranciu a čas.

3. NEVIETE, KOHO NAOZAJ CHCETE

A to je dôvod, prečo stále získavate nesprávnych ľudí.

4. STE PRÍLIŠ NEDOSTUPNÍ

Aj keď stretnete toho “správneho” človeka, nemôžete sa spojiť, pretože ste neustále zaneprázdnení niečím alebo niekým iným – napríklad problémami s priateľkou alebo priateľom, prácou, pomocou príbuzným. Možno má táto nadmerná zaneprázdnenosť tlmiť váš strach zo seba samého a z toho, že opäť zlyháte na osobnom fronte.

5. PRÍLIŠ ĽAHKO SA VZDÁVATE

Budovanie vzťahov v skutočnom živote sa veľmi líši od toho, čo ukazujú televízne seriály a romantické komédie. Je to práca, ktorá si vyžaduje oddanosť a trpezlivosť.

6. NECHCETE SA ZMENIŤ

Možno máte chyby, ktoré vám príliš sťažujú blízke vzťahy, ale myslíte si, že ľudia sú povinní prijať vás takých, akí ste. Nemusia.

7. MYSLÍTE SI, ŽE NIE STE HODNÍ DOBRÉHO ZAOBCHÁDZANIA

Možno niekde v hĺbke svojej duše – priamo v tom, že si to nepriznávate. V takom prípade idete rovno za terapeutom.

8. ŽIJETE V NESPRÁVNOM PRIESTORE

Môže to byť miesto alebo spoločenský okruh, kde sú vaše možnosti stretnúť svojho človeka veľmi obmedzené – v okolí jednoducho nie sú ľudia, ktorí by vám vyhovovali svojimi hodnotami, pohľadom, osobnými vlastnosťami.

9. BOJÍTE SA RIZÍK SPOJENÝCH SO VZŤAHMI

Bojíte sa prevziať zodpovednosť a záväzky, bojíte sa, že vás niekto opustí.

10. STE PRÍLIŠ ZÚFALÍ, ABY STE MALI VZŤAH

Ľudia to vycítia a odháňa ich to od vás. Pamätajte si, že byť slobodný vôbec nie je synonymom nešťastného, neúplného, nešťastného života. Uvoľnite sa, užívajte si život a je celkom možné, že sa situácia zmení k lepšiemu.