Ako môžeme dosiahnuť všetko, o čom snívame? Psychológ zdieľa techniky, ktoré vám pomôžu ísť touto cestou bez toho, aby ste sa kamkoľvek otočili a dostali sa priamo do cieľa.

1. PRIJÍMTE POCITY A ROZHODNITE SA, AKO KONAŤ

Často nechávame naše pocity diktovať naše činy. To je obzvlášť znepokojujúce, keď ide o nepríjemné zážitky, ktoré sa objavujú znova a znova. Týmto spôsobom ešte viac upevňujeme svoje (zvyčajne podvedomé) presvedčenia, ktoré spôsobujú nepríjemné emócie.

Tým, že sa vyhýbame tomu, čo spôsobuje úzkosť alebo strach, podporujeme naše vlastné presvedčenia, ktoré sú skutočnou príčinou negatívnych pocitov.

Ak však nepríjemné emócie, ktoré vznikajú, jednoducho rozpoznáme a prijmeme, dovolíme im byť, pamätajúc na to, že nám nemôžu ublížiť, neurobíme to, do čoho nás nútia, ale presný opak, potom začneme otriasať základom podvedomia. presvedčenia.

Táto technika vám umožní postupne sa zbaviť akýchkoľvek neproduktívnych vzorcov myslenia a správania, ktoré zasahujú do života.

2. ZABUDNITE NA VÝHOVORKY

Často používame výhovorky vo formáte: „Urobím to, keď …“, aby sme nezačali niečo strašidelné alebo ťažké. “Budem pripravený na verejné vystúpenie, keď budem sebavedomejší”, “Začnem chudnúť po Novom roku” …

Niekedy takéto podmienky majú zmysel, no vo väčšine prípadov slúžia len ako zámienka na odloženie akcie. Ak sa pristihnete pri používaní týchto výhovoriek, skúste ich prestať používať.

Ak to spôsobuje strach alebo nepohodlie, zapamätajte si prvý bod: prijmite emócie a vedome si vyberte, ako budete konať.

3. ZÁVÄZKUJTE SA

Keď nás čaká ťažká úloha, ktorej úspech závisí výlučne od nášho úsilia (napríklad schudnúť alebo prestať fajčiť), je dôležité dať si pevný prísľub, že ju splníme.

Pevný sľub je viac ako zámer. Máme veľa dobrých úmyslov a neustále od nich ustupujeme, pričom prejavujeme chvíľkovú slabosť. V tomto prípade hovoríme o pevnom, neporušiteľnom sľube sebe samému. Aby ste pomohli prekonať vnútorný odpor, ktorý bráni rozhodnému konaniu, najskôr obmedzte prísľub na určité časové obdobie (môže byť predĺžené podľa potreby).

Ak chcete pridať k svojmu odhodlaniu, povedzte ostatným, aký sľub ste dali sami sebe – budú vás môcť podporiť. Začnite hneď teraz!

4. MYSLITE, ČO MÔŽETE UROBIŤ PRE OSTATNÝCH

Väčšina cieľov, ktoré si stanovíme, sa týka iba nás samých, takže ich úspech do veľkej miery závisí od našej sebadôvery a viery v naše schopnosti. Ak nedokážete dosiahnuť svoj cieľ pre neveru vo vlastné sily, skúste zmeniť jeho nastavenie tak, aby bol výsledok užitočný nielen pre vás, ale aj pre ostatných.

Naše nedostatky a obmedzenia sa nezdajú byť také hrozné, pokiaľ ide o výhody, ktoré môžeme priniesť iným.

Podobnú radu môžu dostať tí, ktorí sa boja vystupovania na verejnosti: zamerajte sa na to, čo bude mať z prejavu úžitok publikum, a nie na to, čo by si títo ľudia o vás mohli myslieť.

5. KONAJ, AKO SI UŽ ÚSPECH

Spomeňte si na niekoho, koho obdivujete a kto už dosiahol podobný cieľ ako vy. Opýtajte sa sami seba: čo by robil práve teraz, keby bol v podobnej situácii? Pokúste sa urobiť to isté.

Ďalšia užitočná otázka: čo by ste sami robili v tejto situácii, keby ste boli pozitívnejší, optimistickejší a sebavedomejší? Urobte to (ak sa bojíte, vráťte sa k bodu jedna: akceptujte svoje pocity).

6. KONAJTE ROZHODNE

Uviazli ste na ceste k svojmu cieľu? Pokúste sa urobiť niečo neobvyklé, niečo neobvyklé, pre vás netypické. Možno to už robíte, ak budete postupovať podľa predchádzajúceho bodu a budete sa správať, akoby ste už dosiahli úspech. No, ak to spôsobuje strach alebo nepohodlie, viete, čo robiť.